Το βράδυ πολλές φορές ο βήχας είναι επίμονος και δεν σταματά. Δείτε που οφείλεται και 10 συμβουλές για να σταματήσει και να μπορέσετε να κοιμηθείτε.
Επίμονος βήχας τη νύχτα μπορεί να είναι εξαντλητικός. Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που συμβαίνει αυτό; Τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε και να απαλλαγούμε από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα;
Μερικές πολύτιμες συμβουλές για το πώς να σταματήσεις το βήχα.
Βήχας που δεν σταματάει στο παιδί: Αντιμετώπιση
Πού οφείλεται ο βήχας όταν ξαπλώνω;
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η ξεκούραση όταν είμαστε άρρωστοι! Τι γίνεται όμως όταν τα συμπτώματα και ιδιαίτερα ο βήχας επιδεινώνεται το βράδυ;
Στην πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο το σώμα μας προσπαθεί αντανακλαστικά να “διώξει” κάποιον εισβολέα που προσπαθεί να μπει στα πνευμόνια μας. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η σκόνη, ο καπνός, η βλέννα κ.ά. Ωστόσο, αν είμαστε κρυωμένοι, τότε το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος ιός ή βακτήριο έχει οδηγήσει το σώμα σε φλεγμονή,και αυτή με τη σειρά της στην παραγωγή βλέννας!(1)
Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν το βήχα τους να χειροτερεύει με το που ξαπλώσουν στο κρεβάτι. Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που συμβαίνει αυτό;
Για όλα φταίει η βαρύτητα. Συχνά, όταν ξαπλώνουμε το κεφάλι μας γέρνει προς τα πίσω, με αποτέλεσμα βλέννες από τη μύτη να συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να βήχουμε αντανακλαστικά μέσα στον ύπνο μας και συχνά ο βήχας να επιμένει.
Ξηρό περιβάλλον. Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που χειροτερεύει το βράδυ, είναι η απουσία υγρασίας στο δωμάτιό μας. Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές το να βγούμε για λίγο στο μπαλκόνι, μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Ο ξηρός αέρας μπορεί να χειροτερέψει έναν ερεθισμένο λαιμό, τη μύτη μας και τους αεραγωγούς μας.(2,3)
Μπουκωμένη μύτη. Όταν δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τη μύτη, αναπνέουμε από το στόμα. Εάν αυτό συμβεί για πολλές ώρες – όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου – το αποτέλεσμα είναι ένα ξηρός, ερεθισμένος λαιμός και ένας αντανακλαστικός βήχας.
Ο βήχας που οφείλεται σε ξένο σώμα στον πνεύμονα
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στη ΓΟΠ- όπως αυτή είναι γνωστή- τα οξέα του στομάχου ή οι τροφές που βρίσκονται σε αυτό συχνά παλινδρομούν και επιστρέφουν στον οισοφάγο ή ακόμα και μέχρι το λαιμό, με αποτέλεσμα τη γνωστή καούρα. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο όταν πάει κανείς να ξαπλώσει, ειδικά αν αυτό γίνει μετά το φαγητό. Ως αποτέλεσμα, βήχουμε αντανακλαστικά για να διώξουμε το εμπόδιο από τον οισοφάγο.(3)
Άσθμα. Πολλές φορές, τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα βλέπουν τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν τη νύχτα, όπως το σφίξιμο στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή και ο γνωστός ως ασθματικός βήχας (3). Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλεργιογόνα π.χ. σκόνη από λούτρινα ζωάκια ή γύρη που έρχεται από κάποιο ανοιχτό παράθυρο.
Κάπνισμα. Μπορεί να καπνίζετε καιρό και μέχρι τώρα να μην είχατε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Όμως, έρχεται κάποια στιγμή που κάποια από τα αρνητικά που ακούγατε παύουν να είναι μόνο στα χαρτιά. Ξεκινήστε με το να μην καπνίζετε στο δωμάτιο που κοιμάστε και σταδιακά μειώσετε το κάπνισμα ή βρείτε κάποια εναλλακτική.
Βήχας το βράδυ: τι να κάνω;
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε και να απαλλαγούμε από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα; Μερικές πολύτιμες συμβουλές για το πώς να σταματήσεις το βήχα είναι οι ακόλουθες (3,4,5)
1. Κάνε μπάνιο πριν κοιμηθείς
Κλείσε καλά την πόρτα και κάτσε αρκετή ώρα στους ατμούς του μπάνιου, ώστε να ρευστοποιηθούν οι ρινικές εκκρίσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναπνεύσεις καλύτερα και να κοιμηθείς πιο εύκολα.
2. Αύξησε την υγρασία στο χώρο σου
Με το ίδιο σκεπτικό η αυξημένη υγρασία στο δωμάτιό σας θα κρατήσει υγρούς τους βλεννογόνους σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με υγραντήρα (προσοχή όχι αφυγραντήρα) ή ακόμα και με την τοποθέτηση κάποιου βρεγμένου ρούχου ή μπωλ με νερό πάνω στο καλοριφέρ.
Με ένα απλό υγρόμετρο μπορείτε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο σας. Ωστόσο, αυτά δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν πολύ ψηλά, με ιδανικό εύρος το 40-60%. Καλό είναι να παρατηρήσετε αν τελικά μια τέτοια τακτική σας βοηθάει ή όχι, καθώς για μερικούς μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Αν θέλετε να αποφύγετε τον υγραντήρα όλο το βράδυ, μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση του στο δωμάτιό σας 1-2 ώρες πριν κοιμηθείτε.
Γρίπη Covid και ιώσεις του αναπνευστικού: 10 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε
3. Χρησιμοποίησε κι άλλο μαξιλάρι
Επειδή, όπως αναφέραμε η στάση του σώματος και κυρίως του κεφαλιού παίζει σημαντικό ρόλο, χρησιμοποιήστε τις ημέρες που έχετε πρόβλημα ένα επιπλέον μαξιλάρι. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε μεγαλύτερη κλίση και αποφυγή της λεγόμενης οπισθορινικής έκκρισης.
4. Πιες ένα ζεστό ρόφημα πριν πας για ύπνο
Υπάρχουν πολλοί εκπληκτικοί συνδυασμοί με βότανα και μπαχαρικά που έχει φανεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα.
Βήχας το βράδυ: γιατροσόφια
Δεν είναι λίγες οι σπιτικές συνταγές που έχουμε ακούσει από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, για την αντιμετώπισή του. Κάποια από αυτά τα γιατροσόφια είναι:
Ζεστό νερό με μέλι, τζίντζερ και λεμόνι
Φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, χαμομήλι. Κάντε συνδυασμούς αυτών ή φτιάξτε ένα αφέψημα που να περιέχει λίγο από όλα.
Προσθέστε μπαχαρικά. Μπορείτε να δοκιμάσετε κουρκουμά με μαύρο πιπέρι (συνδυασμός που δρα συνεργιστικά), κανέλα, γαρύφαλλο, καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, τζίντζερ, πιπέρι καγιέν (καυτή πιπεριά) ακόμα και ρίγανη!
Χρησιμοποιήστε κόκκινα κρεμμύδια!
Αφήστε λίγα κόκκινα ή μωβ κρεμμύδια να σιγοβράσουν σε νερό μαζί με μέλι, λίγη ακατέργαστη ζάχαρη και χυμό λεμονιών. Στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να κρυώσει, σουρώστε και αποθηκεύστε σε γυάλινο βάζο. Δοκιμάστε 1κ.σ. μερικές φορές μέσα στη μέρα, και ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Γενικά, τις βραδινές ώρες απέφυγε τσάι πλούσιο σε καφεΐνη ή ταννίνες (π.χ. μαύρο ή πράσινο τσάι)
5. Φάε μέλι
Μια κουταλιά μέλι πριν κοιμηθείτε θα μαλακώσει το λαιμό και θα καθυστερήσει το σύμπτωμα. Φροντίστε να μην πιείτε νερό ή άλλο ρόφημα μετά (ή έστω για τα επόμενα 15’) για να το αφήσετε να δράσει. Το μέλι φημίζεται για τις αντιμικροβιακές και μαλακτικές του ιδιότητες.
Αυτές είναι οι πιο συχνές ιώσεις που κολλάνε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς
6. Κάνε γαργάρες με αλατόνερο
Μια από τις πιο παλιές τακτικές, που προτείνουν ακόμα και σήμερα πολλοί γιατροί. Κρατήστε λίγο χοντρό αλάτι δίπλα στο νιπτήρα σας και κάντε μερικές γαργάρες με αλατόνερο πριν κοιμηθείτε.
7. Δοκίμασε σιρόπι για το βήχα
Πλέον υπάρχουν πολλά φυτικά σιρόπια για βήχα με φλέματα ή για ξηρό βήχα. Συνήθως περιέχουν πολλά από τα βότανα που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και άλλα που είναι πιο δυσεύρετα π.χ. κισσός, μολόχα, ευκάλυπτος, αλθαία, γλυκύριζα κ.ά. Θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το γαργάλημα στο λαιμό και το βήχα.
Σπιτικό σιρόπι για τον ξηρό βήχα
Θα χρειαστείτε
ένα μέτριο πορτοκάλι, κομμένο σε κομμάτια πάχους 2,5-5 εκατοστών
ένα λεμόνι, κομμένο σε κομμάτια πάχους 2,5 εκατοστών
ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ πάχους 5 εκατοστών, κομμένο σε κύβους
2 κουταλιές του γλυκού κόκκους πιπεριού
1 στικ κανέλας
2 κουταλιές της σούπας νερό
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο έλαιο καρύδας
1 φλιτζάνι ακατέργαστο οργανικό μέλι
Διαδικασία
Αρχικά ανακατεύουμε το πορτοκάλι, το λεμόνι, το τζίντζερ, το πιπέρι, την κανέλα και το νερό σε μέτρια φωτιά, σε ένα κατσαρολάκι. Πιέζουμε το μείγμα με μία ξύλινη κουτάλα για να απελευθερωθούν οι χυμοί από το πορτοκάλι και το λεμόνι και να διαλυθούν ελαφρώς τα μπαχαρικά.
Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 5-8 λεπτά. Βγάζουμε το καπάκι, προσθέτουμε το έλαιο καρύδας και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά.
Στο τέλος περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και τοποθετούμε το σιρόπι σε γυάλινο βάζο. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε 1-2 κουταλιές της σούπας αρκετές φορές μέσα στην μέρα
8. Ξεσκόνισε
Μια από τις πιο συχνές αιτίες που βήχουμε το βράδυ είναι η σκόνη που υπάρχει στο δωμάτιο, αλλά συχνά αγνοούμε. Κάντε έναν καλό καθαρισμό, βάζετε συχνά καθαρά σεντόνια και κλινοσκεπάσματα και μην αφήνετε υπερβολικά πολλά πράγματα τριγύρω (π.χ. λούτρινα αρκουδάκια, διακοσμητικά κτλ), καθώς όλα αυτά μαζεύουν πάνω τους σκόνη.
Προσοχή όμως, γιατί συχνά καθώς ξεσκονίζουμε, σκουπίζουμε ή τινάζουμε χαλιά και κουβέρτες, εισπνέουμε ένα μέρος της σκόνης που φεύγει από τη θέση της. Γι’ αυτό, μπορείτε να βάλετε κάποια μάσκα εκείνη την ώρα ή να ζητήσετε από κάποιον άλλο να κάνει αυτή τη δουλειά για εσάς!
9. Κάνε ρινικές πλύσεις
Εάν το πρόβλημα είναι η ρινική συμφόρηση, αντιλαμβάνεστε πως αν αυτό βελτιωθεί, θα σταματήσετε να κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα, θα βελτιωθεί ο ξηρός βήχας το βράδυ. Δοκιμάστε να κάνετε ρινικές πλύσεις- ιδανικά με θαλασσινό νερό- αρκετές φορές μέσα στη μέρα και ειδικά πριν κοιμηθείτε.
10. Εξόπλισε το κομοδίνο σου
Μέσα στη νύχτα οι περισσότεροι δεν έχουμε την ενέργεια να σηκωθούμε και να αναζητήσουμε κάτι που θα μας βοηθήσει. Έτσι, είναι προτιμότερο να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε δίπλα σας λίγο νερό, κάποιο σπρέι λαιμού, παστίλια ή σιρόπι. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με το που ξεκινήσει και δεν θα αφήσετε την κατάσταση να χειροτερέψει!
RSV, γρίπη και Covid-19 στα παιδιά: Πως θα ξεχωρίσουμε τι έχουν (συμπτώματα)
Πότε να δεις τον γιατρό
Συχνά, μετά από κάποιο κρυολόγημα, ο βήχας μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για μερικές μέρες. Αναζητήστε βοήθεια από ειδικό εάν (1):
Επιμένει για πάνω από μια εβδομάδα ή έχει γίνει χρόνιος (διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες)
Αν είναι αποτέλεσμα άλλης κατάστασης υγείας π.χ. αλλεργίες, άσθμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Παρατηρήσετε αίμα στο βήχα ή τα φλέματά σας.
Συνυπάρχει υψηλός πυρετός (πάνω από 39°C)
Έχετε έντονους πόνους στο στήθος
Παρατηρήσετε πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά σας.
Έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό
Δεν πέφτει ο πυρετός του παιδιού: Όλες οι συμβουλές από γιατρό
Ο γιατρός θα εντοπίσει τυχόν ακροαστικά ευρύματα ή άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με το www.vita4you.gr και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγειά στο Daddy – Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια