Κάθε Φθινόπωρο και Χειμώνα ταλαιπωρούμαστε από την εποχική γρίπη. Θα μάθουμε με ποιους τρόπους μεταδίδεται, ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο, πως αντιμετωπίζεται αλλά και τα συμπτώματα.
Η εποχική γρίπη κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρίσκεται σε έξαρση. Όλοι μας έχουμε αρρωστήσει έστω και μία φορά από την εποχική γρίπη, αλλά δεν ξέρουμε όσες πληροφορίες θα έπρεπε γι’ αυτήν την ασθένεια. Γι’ αυτό στο σημερινό άρθρο θα τα δούμε όλα αναλυτικά.
Τριχόπτωση το Φθινόπωρο: Γιατί χάνεις τόσα πολλά μαλλιά ξαφνικά;
Θα μάθουμε με ποιους τρόπους μεταδίδεται, πως μπορούμε να προστατευθούμε, πως αντιμετωπίζεται και φυσικά ποια άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Διαβάστε παρακάτω:
Τί είναι η εποχική γρίπη;
Η γρίπη είναι μία μεταδοτική ασθένεια και προκαλείται από τον παθογόνο ιό (ορθομυξοϊός). Μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού στους ανθρώπους και η μετάδοση γίνεται μέσω των μικροσταγονιδίων από τον βήχα, το φτέρνισμα ή την άμεση επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
Μπορεί να υπάρχει η θεωρία ότι η γρίπη μεταδίδεται με το κρύο όμως αυτό δεν ισχύει. Η γρίπη είναι παθογόνος ιός και όχι κρύωμα. Μεταδίδεται κυρίως το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα λόγω των κλειστών χώρων που δεν αερίζονται σωστά, οπότε τα παθογόνα μικροσταγονίδια μεταδίδονται πιο εύκολα, σε σύγκριση με το Καλοκαίρι που έχουμε μόνιμα τα παράθυρα ανοιχτά.
Photo via: onmed.gr
Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης
Οι τύποι Α και Β παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα ενώ ο τύπος C προκαλεί μία ήπια ασθένεια και αδιαθεσία. Ο χρόνος επώασης για την εποχική γρίπη είναι από 1 μέχρι 4 μέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό, τα ρίγη, την αδιαθεσία, τις μυαλγίες, το άλγος στο κατώτερο θωρακικό τοίχωμα και τον πονοκέφαλο.
Επίσης ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συνάχι και ίσως ναυτία. Ο πυρετός διαρκεί από μέρα έως μία εβδομάδα με το πιο σύνηθες να είναι 3 με 5 μέρες. Επίσης μπορεί ο ασθενής να εκδηλώσει και παραγωγικό βήχα ή πονόλαιμο.
Από την άλλη στους ηλικιωμένους μπορεί να εμφανιστούν διαφορετικά συμπτώματα, όπως είναι η ατονία, η σύγχυση, ο πυρετός ή συμπτώματα που αφορούν το αναπνευστικό.
Ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;
Τα άτομα υψηλού κινδύνου στην εποχική γρίπη είναι τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι ασθενείς με άσθμα, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι έγκυες, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι.
Οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων με τελικό αποτέλεσμα την διάχυτη ιογενή πνευμονίτιδα, υποξία και εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ.
Photo via: iatropedia.gr
Πώς γίνεται η διάγνωση της εποχικής γρίπης
Όσοι πάσχουν από τον ιό της γρίπης μπορεί να εμφανίσουν λευκοπενία στις εξετάσεις αίματος αλλά και πρωτεϊνουρία στη γενική ούρων. Υπάρχουν μάλιστα και τεστ ανίχνευσης του ιούς της γρίπης με δείγμα από τον φάρυγγα ή την μύτη.
Έχει άμεσα αποτελέσματα, σε περίπου 15 λεπτά έχουν βγει. Υπάρχει και μία πιο εξειδικευμένη και αξιόπιστη εξέταση PCR του φαρυγγικού επιχρίσματος στο εργαστήριο που μπορεί να δώσει πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.
Ποια είναι η θεραπεία
Σύμφωνα με τους γιατρούς η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και να κάνετε κάθε εμβόλιο, εφόσον ανήκετε και στις ευπαθείς ομάδες κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο. Η περίοδος του εμβολιασμού είναι από τον Οκτώβρη μέχρι τον Νοέμβρη.
Αν δεν είναι δυνατός ο εμβολιασμός την περίοδο αυτή τότε μπορεί να γίνει καθ’ όλη την περίοδο που υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα. Επίσης η Αμερικανική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης καθώς και το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων-Μαιευτήρων συστήνει τον εμβολιασμό σε όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 6 μηνών.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 70-90 % και είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Η αντένδειξη εμβολιασμού είναι σοβαρή αλλεργία σε αυγό η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα σπάνιο αλλά σοβαρό σύνδρομο (Guillain-Barre).
Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου: Το επώδυνο σύνδρομο που προσβάλλει αυχένα ώμους και άνω άκρα
Επίσης αν κάποιος παρουσιάζει πυρετό θα πρέπει να περιμένει να υποχωρήσει ο πυρετός και μετά να προχωρήσει στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη.
Αν κάποιος νοσήσει από τον ιό της γρίπης και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα τότε η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική (αντιπυρετικά –αναλγητικά, ξεκούραση και ανάρρωση κατ’ οίκον) ενώ αν ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου ή έχει έντονα συμπτώματα και εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι νοσεί από τον ιό της γρίπης τότε η θεραπεία περιλαμβάνει και αντιϊκό.
Photo via: galatsi.gov.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανοιχτά σχολεία το Σαββατοκύριακο : Έντονες οι αντιδράσεις για το νέο μέτρο
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε
- Άντα Λεούση : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 13/01/25 ως 19/1/2025 για όλα τα ζώδια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Μούχλα στα μαλλιά: Ο Λόγος που δεν πρέπει να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά