Οι φακοί επαφής φοριούνται εύκολα αλλά αν είσαι πρωτάρης είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι τον φοράς, να χαθεί στο μάτι σου και να μην ξέρεις τι να κάνεις και να μην είσαι σίγουρος αν τον φόρεσες. Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει!
Παλιότερα φορούσαν φακούς επαφής όσοι είχαν μυωπία, για να μην φορούν τα γυαλιά τους. Πλέον ακόμη και πρόβλημα στα μάτια να μην έχεις, μπορεί να αγοράσεις φακούς επαφή με χρώμα για να αλλάξεις το χρώμα των ματιών σου.
Αν φοράς για πολλά χρόνια φακούς επαφής δεν έχεις ανάγκη αυτό το άρθρο, διότι έχεις πάρει το κολάι. Όμως αν τώρα ξεκίνησες να φοράς φακούς επαφής είναι πολύ λογικό να ξεχνάς ότι τους φοράς, να μην είσαι σίγουρος αν τους φόρεσες σωστά ή να μην ξέρεις τι να κάνεις αν χαθεί ο ένας από τους δύο στο μάτι. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Θα αδιαθετήσετε στις διακοπές; Ασφαλής και αποτελεσματικοί τρόποι για να καθυστερήσετε την περίοδό σας
Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο όμως υπάρχουν άτομα που έχουν φορέσει φακούς επαφής και οι φακοί επαφής γλίστρησαν από την θέση τους και ήταν δύσκολο γι’ αυτούς τους ανθρώπους να τους βρουν. Αν συμβεί αυτό το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην πάθετε πανικό.
Είναι ζωτικής σημασίας να είστε ήρεμοι και να μην τρίβετε τα μάτια σας γιατί διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσετε σχίσιμο του φακού ή καταστροφή του ματιού σας. Στην ανάγκη, επισκεφθείτε ακόμη και το νοσοκομείο, για σιγουριά.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι ο φακός επαφής είναι ακόμη στο μάτι και πως αφαιρούμε τους φακούς επαφής με ασφάλεια;
Πάντα πλένουμε τα χέρια μας
Γενικότερα πρέπει να πλένουμε τα χέρια αλλά σίγουρα επιβάλλεται πριν βάλουμε τους φακούς και όταν θέλουμε να τους βγάλουμε. Πλένουμε λοιπόν πολύ καλά τα χέρια μας και τότε εφαρμόζουμε, αφαιρούμε ή ψάχνουμε τον φακό. Διαφορετικά μπορεί να μεταφέρεται μικρόβια στο μάτι.
Ελέγξτε την όρασή σας
Αν δεν είστε σίγουροι ότι φορέσατε σωστά τους φακούς επαφής τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν βλέπετε καθαρά. Οι διαφορές στην όραση μπορεί να είναι μικρές οπότε για μεγαλύτερη σιγουριά, καλύψτε το ένα μάτι με το χέρι σας για να σιγουρευτείτε ότι βλέπετε καθαρά και από τα δύο μάτια.
«Εάν η όρασή σας είναι θολή ή παραμορφωμένη στο ένα μάτι, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι ο φακός έχει μετακινηθεί από τη θέση του», συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Όταν βάζετε τους φακούς επαφής θα πρέπει να έχετε πάντα καθρέφτη μπροστά και καλό φωτισμό
Είτε θέλετε να βάλετε φακούς επαφής, είτε να τους αφαιρέσετε, είτε πόσο μάλλον να τους ψάξετε, θα πρέπει να έχετε πάντα καθρέφτη μπροστά και καλό φωτισμό. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε φως led για μακιγιάζ, που στην αγορά μπορείτε να βρείτε τέτοιες λάμπες σε χαμηλές τιμές.
Κλείστε τα μάτια σας και γουρλώστε τα
Αν ακόμα δεν μπορείτε να βρείτε τον φακό σας δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια σας και στη συνέχεια να τα γουρλώσετε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον φακό να επανατοποθετηθεί και να εντοπιστεί πιο εύκολα.
Αν δεν λειτουργήσει ούτε αυτό, δοκιμάστε τα τεχνητά δάκρυα και βοηθήστε τον φακό να κινηθεί ελεύθερα. Επίσης μπορείτε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας γρήγορα.
Ψηλαφίστε το μάτι σας
Μπορείτε επίσης να κλείσετε το μάτι σας και να ψηλαφίσετε απαλά το βλέφαρο για να βρείτε τον χαμένο φακό επαφής. Θα το καταλάβετε γιατί θα νιώσετε ένα εξόγκωμα ή μία ρυτίδα που δεν υπήρχε πριν. Αφού ξεκινήσετε να καταλαβαίνετε που βρίσκεται τότε κοιτάξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Δείτε ακόμα Πέτρες στα νεφρά: Αυξημένες πιθανότητες σχηματισμού τους το καλοκαίρι – Τι να κάνετε για να το αποφύγετε
Δηλαδή αν έχει χαθεί ο φακός στο δεξί μέρος του ματιού εσείς κοιτάξτε αριστερά. Στη συνέχεια με το ένα μάτι κλειστό, κάντε απαλό μασάζ στο βλέφαρό σας έτσι ώστε ο φακός επαφής να επανατοποθετηθεί στην θέση του.
Τσεκάρετε τα βλέφαρά σας
Πολύ συχνά συμβαίνει οι φακοί επαφής να βρίσκονται στα βλέφαρα και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που πάσχουν από ξηροφθαλμία. Ξεκινήστε λοιπόν να τσεκάρετε το κάτω βλέφαρο τραβώντας το προς τα κάτω. Στην συνέχεια δείτε την πάνω μεριά του βλέφαρου.
Πιο συγκεκριμένα τραβάμε το πάνω βλέφαρο προς τα πάνω ενώ κοιτάμε προς τα κάτω. Δεδομένου ότι μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε το βλέφαρό σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον τρίτο. Επίσης ο φακός επαφής δεν μπορεί να περάσει στο πίσω μέρος του ματιού. Οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Ένας φακός επαφής δεν μπορεί να “χαθεί” πίσω από το μάτι σας λόγω της δομής του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο επιπεφυκότας, η μεμβράνη που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού, σχηματίζει «μια τσέπη που εμποδίζει τα αντικείμενα να πάνε πίσω από το μάτι σας.
Καλέστε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε άβολα
Όταν τα έχετε δοκιμάσει όλα αυτά και ακόμα δεν μπορείτε να βρείτε τον φακό σας, ήρθε η ώρα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό του για να δει αν ο φακός είναι ακόμα στο μάτι σας ή για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ενόχληση έχετε.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια