Close

Γιατί μερικά PCR βγαίνουν θετικά μετά από αρνητικό Rapid;

PCR-γιατί-το-pcr-βγαίνει-θετικό-και-το-rapid-αρνητικό-

PCR: Γιατί μερικά PCR βγαίνουν θετικά μετά από αρνητικό Rapid;. Αναστάτωση έχει φέρει στους πολίτες το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ενώ το rapid βγαίνει αρνητικό το PCR βγαίνει θετικό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γνωστό είναι ότι όσοι άνθρωποι είναι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid τεστ για να μπορούν να πάνε στην δουλειά τους ή για να μπουν σε κλειστούς χώρους. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες το γεγονός ότι ενώ το rapid βγαίνει αρνητικό το PCR δηλαδή το μοριακό βγαίνει θετικό.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί που έκαναν rapid και βγήκε αρνητικό, θα μπορούσαν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους και να πηγαίνουν στην δουλειά τους μη γνωρίζοντας ότι έχουν κορονοϊό αν δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διαβάστε παρακάτω:

Δείτε ακόμα Ανακαλούνται ακατάλληλες μάσκες ΚΝ95 και FFP2

PCR: Γιατί μερικά PCR βγαίνουν θετικά μετά από αρνητικό Rapid;Η παραλλαγή Ομικρον φαίνεται πως επιτρέπει το συγκεκριμένο φαινόμενο με τους ειδικούς του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων να μιλούν για μικρότερη ευαισθησία των αντιγονικών τεστ.

Έτσι σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη τα rapid τεστ που έχουν πάρει έγκριση από το Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται πολύ αξιόπιστα.

Μάλιστα αρκετές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους για τη διαγνωστική τους αξιοπιστία απέναντι στην  μετάλλαξη Όμικρον ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει ακόμη κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid τεστ απέναντι στην Όμικρον.

Δείτε ακόμα 9+1 Ύπουλα Συμπτώματα της έλλειψης σε Βιταμίνη D που ΔΕΝ θα πρέπει να Αγνοείτε

Η αναφορά των ειδικών του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid είναι δύο.

PCR: Γιατί μερικά PCR βγαίνουν θετικά μετά από αρνητικό Rapid;

Έχουν παρατηρηθεί επίσης και σε άλλα στελέχη χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους. Οι μελέτες μέχρι τώρα δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικότητας του PCR και του rapid, είναι μερικές ώρες μέχρι και μία μέρα.

Σε αυτό το διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη καθώς το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται ώρες ή και μέρες ανάλογα με το ιικό φορτίο του καθένας στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μεταδόση.

Δείτε ακόμα Ούτε βήχας ούτε απώλεια όσφρησης: Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δ

Με λίγα λόγια μέχρι να βγει θετικό το PCR ή αλλιώς μοριακό τεστ, θα βγει θετικό και το rapid. Η χρήση του μοριακού είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων που έχουν σοβαρά συμπτώματα και αρνητικά rapid καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών το φορτίο παραμένει χαμηλό παρόλα τα συμπτώματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιθανότητες μετάδοσης παραμένουν χαμηλές. Σε φάση έξαρσης της επιδημίας υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν την νόσο χωρίς συμπτώματα και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου.

Όταν λέμε αποδρομή εννοούμε την τελική φάση που είναι θετικό το μοριακό σε πολύ χαμηλό ιικό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς αφού το μοριακό μπορεί να βγει θετικό ακόμη και 30 μέρες μετά την εμφάνιση της νόσου χωρίς όμως τα άτομα αυτά να μεταδίδουν την νόσο.

Δείτε ακόμαΕμβολιασμός παιδιών: Παιδίατροι συμβουλεύουν τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Συγκεκριμένα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για ευαισθησία αντιγονικών τεστ όπως τα rapid η όποια σύμφωνα με την ίδια είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτήν του μοριακού. Μέχρι τώρα οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς έχουν έναν ψευδό αρνητικό rapid αλλά είναι θετικοί στο μοριακό έχουν χαμηλό ιικό φορτίο.

Έτσι δεν μεταδίδουν τόσο εύκολα τον ιό. Όπως είπε σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να παραμένουμε στο σπίτι εφόσον παρουσιάσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Τέλος σύμφωνα με την καθηγήτρια, μονάχα οι ανεμβολίαστοι, που νοσούν για πρώτη φορά, και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με ένα PCR.

Photo cover via: ertnews.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.