Ναι φίλες και φίλοι, μπορεί το να ακούμε μουσική από τα handsfree στο λεωφορείο και να είναι μία αγαπημένη συνήθεια, όμως φαίνεται πως δεν μας κάνουν καλό και αυτά τα προβλήματα υγείας θα μας παρουσιαστούν στο μέλλον αν συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε.
Η αλήθεια είναι πως ανήκω κι εγώ σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν χωρίς ακουστικά ή στα αγγλικά (γιατί είμαστε και Ευρωπαίοι τρομάρα μας) handsfree στο λεωφορείο. Αν δεν ακούς μουσική η συγκοινωνία δεν παλεύεται και μάλιστα τα τελευταία χρόνια το έχω πάει σε άλλο επίπεδο.
Γιατί εκτός από την μουσική, το βράδυ για να κοιμηθώ, βάζω στα ακουστικά να παίζει βροχή. Δεν μπορώ με τίποτα τους φασαριόζους γείτονες που δεν σέβονται ώρα κοινής ησυχίας. Όμως όταν ανακάλυψα τι προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν τα handsfree είπα να ρίξω λίγο νερό στο κρασί μου. Διαβάστε παρακάτω:
Μπορεί να αναπτύξετε μειωμένη ακοή.
Όλοι έχουμε 15.000 κύτταρα ακοής κατά τη γέννηση, αλλά μόλις χάσουμε ένα, δεν αποκαθίσταται φυσικά. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτό το πρόβλημα απώλειας κυττάρων με τη συχνή χρήση ακουστικών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είτε ακούγοντας μουσική ή podcast χωρίς να φοράτε ακουστικά και χαμηλώνοντας την ένταση του ήχου μπορεί να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε απώλεια ακοής. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της χρήσης handsfree οι περισσότεροι 30αρηδες δεν ακούν καλά.
Βουλώνουν τα αυτιά από το κερί.
Η συσσώρευση κεριού στα αυτιά συμβαίνει επειδή τα ακουστικά εμποδίζουν το κερί να βγαίνει φυσικά από τα κανάλια του αυτιού. Με τη σειρά τους, τα αυτιά σας μπορεί να φράξουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.
Επιπλέον, τα ακουστικά λειτουργούν σαν μπατονέτες και μπορούν να σπρώξουν το κερί βαθύτερα στον ακουστικό πόρο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στα αυτιά και ζάλη.
Εάν φοράτε ακουστικά, προσπαθήστε να τα καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τελειώσετε με τη χρήση τους και στη συνέχεια τα αφήσετε κάπου, πολλά βακτήρια και βρωμιά μπορεί να μπουν μέσα και να προκαλέσουν περισσότερο κερί στο αυτί.
Δείτε ακόμα Πρόβλημα στα αυτιά: Τα 5 σημάδια και συμπτώματα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τα καθαρίσετε — ή ένα μωρομάντηλο. Συνιστάται επίσης να αφήνετε τα αυτιά σας να αναπνέουν, επομένως προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λιγότερο τα ακουστικά.
Εάν απολαμβάνετε πραγματικά να ακούτε μουσική στον ελεύθερο χρόνο σας κάθε μέρα, τότε ίσως είναι καλύτερο να ακούτε δυνατά από τα ηχεία κ.λπ.
Μολύνσεις αυτιών, εξάνθημα ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση μπορεί επίσης να προκληθούν από υπερβολική χρήση handsfree, καθώς μπορεί να συσσωρευτούν πολλά βακτήρια.
Μπορεί να αρχίσετε να ακούτε ανύπαρκτους ήχους, ακόμη και σε πλήρη σιωπή.
Εάν κάνετε υπερβολική χρήση handsfree μπορεί να αναπτύξετε μια ενοχλητική αίσθηση εμβοών. Μπορεί να αρχίσετε να ακούτε κουδούνισμα, κλικ, βουητό, σφύριγμα ή βρυχηθμό στα αυτιά σας, ακόμα και όταν είστε σε πλήρη σιωπή και ξεκουράζεστε.
Αυτή η αίσθηση δεν έχει θεραπεία, αλλά μπορεί εύκολα να προληφθεί μειώνοντας τον αριθμό των φορών που φοράτε ακουστικά και μειώνοντας την ένταση των handsfree σας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Για να μειώσετε τις επιπτώσεις των εμβοών, συνιστάται να φοράτε ειδικά κατασκευασμένα ακουστικά ή να συμμετάσχετε σε πρόγραμμα απώλειας ακοής σε περίπτωση που είναι πραγματικά σοβαρή η κατάσταση.
Δείτε ακόμα Το ανοσοποιητικό σας σύστημα νοσεί: Τα 10 απίστευτα συμπτώματα
Ενώ επηρεάζει μόνο το 10%-15% των αυτιών των ανθρώπων, ίσως είναι καλό να ρωτήσετε το γιατρό σας για κάθε ενδεχόμενο και ως εκ τούτου να χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σας λιγότερο συχνά.
Εάν το παιδί σας, από την άλλη πλευρά, σας λέει ότι βιώνει κάτι παρόμοιο με τις εμβοές, συνιστάται να το βάζετε να χρησιμοποιεί ακουστικά λιγότερο συχνά.
Μπορεί να έχετε δερματικά προβλήματα και ακμή.
Σύμφωνα με ειδικούς γιατρούς, όσοι φορούν συχνά μεγάλα ακουστικά, ειδικά όταν γυμνάζονται και ιδρώνουν, επιτρέπουν σε χιλιάδες δυσάρεστα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακμή και δερματικές λοιμώξεις.
Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά “ψείρες”, το υπερβολικό λάδι από το εσωτερικό του αυτιού σας μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται, δημιουργώντας πλούσιο έδαφος για βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια στο αυτί.
Για να διατηρήσετε τα ακουστικά σας καθαρά, συνιστάται να τα τρίβετε με ένα μαντηλάκι ντεμακιγιάζ και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό μαντηλάκι για να καθαρίσετε τα κενά γύρω από τα αυτιά, τη γραμμή των μαλλιών και το σαγόνι σας.
Δείτε ακόμα Παράσιτα στο σώμα: Είδη, Συμπτώματα, Εικόνες και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό
Συνιστάται επίσης να έχετε μαζί σας μαντηλάκια ή αντιβακτηριδιακά υλικά όπου κι αν πάτε, εάν τείνετε να χρησιμοποιείτε αρκετά συχνά ακουστικά.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.