Close

Γρίπη Covid και ιώσεις του αναπνευστικού: 10 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε

Γρίπη Covid και ιώσεις του αναπνευστικού: 10 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να τις προλάβουμε αλλά και για να τις αντιμετωπίσουμε

Γρίπη Covid και ιώσεις του αναπνευστικού: 10 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να τις προλάβουμε αλλά και για να τις αντιμετωπίσουμε. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι σε έξαρση αυτόν τον καιρό. Ταυτόχρονα είναι και οι ευκολότερα μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεπώς είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τις προλάβουμε.

Σαμπούκος: Το φυτό που βγάζει εκτός όλες τις ιώσεις

1.Να εμβολιαστούμε!

Ακόμα και τώρα όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, όλες οι ευάλωτες ομάδες όπως και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να εμβολιαστεί. Σε 10 ημέρες το εμβόλιο αρχίζει να είναι δραστικό. Ο Π.Ο.Υ. ζήτησε >70% εμβολιασμό στον κοινό πληθυσμό, και 100% στις ευάλωτες ομάδες και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Και ενώ οι πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών εμβολιάζονται, εμείς βρισκόμαστε συνεχώς στο απίστευτο μέσο όρο του 20% περίπου. Γιατί; Το εμβόλιο είναι ασφαλές, καλύπτεται από τα Ταμεία και μας προφυλάσσει από τη γρίπη.

Ιώσεις: Εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων και κορονοϊού ταλαιπωρεί τα παιδιά- Πως να τα προστατέψουμε

Ο αντίλογος αφορά: (i) «εμβολιαστήκαμε την περασμένη χρονιά» και η σωστή απάντηση: το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό και γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε Νοέμβριο για τη χώρα μας, ενώ η προφύλαξη διαρκεί μόνο ένα 6μηνο. (ii) «κάναμε το εμβόλιο, αλλά δεν ήταν δραστικό αφού συνεχώς υποτροπιάζουμε με πονόλαιμο, συνάχι, πυρετό και βήχα» και η απάντηση: αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν «κοινό κρυολόγημα», δηλαδή ιώσεις που προκαλούνται από περισσότερα από 200 είδη ιών και δεν έχουν σχέση με τη γρίπη.

Το κρυολόγημα ποτέ δεν είναι σοβαρό και ο ασθενής «θα γίνει μόνος του καλά» σύντομα χωρίς αντιβιοτικά (!), ενώ η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη με πιθανή θανατηφόρο κατάληξη. Προσοχή όμως γιατί και η COVID-19 λοίμωξη από τον ιό Omicron προκαλεί κατά κανόνα τα ίδια συμπτώματα!

2.Να αερίζουμε καλά τα δωμάτιά μας αφού οι ιώσεις και η γρίπη μεταδίδονται με σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα, που θα τα εισπνεύσουμε και θα μολυνθούμε.

3.Να βήχουμε και να φτερνιζόμαστε στο χαρτομάντιλό μας ή ακόμα και στο μανίκι μας για να περιορίσουμε το «αεροζόλ» των ιών που θα εισπνεύσουν οι γύρω μας και έτσι να τους προφυλάξουμε.

Back to school: Πως να να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού για αποφύγετε τις ιώσεις

4.Να αποφεύγουμε ιδίως τους «κρύους» μήνες τον συγχρωτισμό, δηλαδή τις κλειστές συγκεντρώσεις στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν πάσχοντες στην αρχική φάση της γρίπης, που είναι ασυμπτωματικοί, αλλά οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό στα άτομα που συγχρωτίζονται.

5.Να σαπουνίζουμε καλά και συχνά τα χέρια μας και στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό ακόμα και όταν δεν έρθουμε σε επαφή με πάσχοντα από γρίπη, γιατί στο άψυχο περιβάλλον που συνεχώς αγγίζουμε μπορεί να επιβιώνει ο ιός της γρίπης για περισσότερες από 24 ώρες.

Γρίπη Covid και ιώσεις του αναπνευστικού: 10 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να τις προλάβουμε αλλά και για να τις αντιμετωπίσουμε

6.Να μην αγγίζουμε μάτια, μύτη, στόμα με τα χέρια μας πριν τα πλύνουμε εφόσον μπορεί να υπάρχει επάνω τους ο ιός της γρίπης που προμηθευτήκαμε από το άψυχο περιβάλλον μας.

7.Να μην παίρνουμε αντιβιοτικά για τη γρίπη και τις ιώσεις γενικότερα, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς. Επιπλέον, η χορήγηση οποιουδήποτε αντιβιοτικού τόσο στα κρυολογήματα όσο και στη γρίπη ούτε θεραπεύει ούτε προστατεύει από επιπλοκές. Αντίθετα βλάπτει αφού συχνά συνοδεύεται από παρενέργειες όπως αλλεργίες και διαρροϊκά σύνδρομα αλλά και ανάπτυξη αντοχής σε πολύτιμα φάρμακα έναντι των βακτηρίων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, ώστε να μην είναι δραστικά όταν θα τα χρειαστούμε.

Παιδίατρος προτείνει: Πως να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις στα παιδιά που πάνε παιδικό σταθμό

8.Να φοράμε γάντια, χάρτινη προστατευτική μπλούζα και χειρουργική μάσκα σε οποιαδήποτε επαφή μας με τον ασθενή ή μέλη της οικογένειάς μας που πάσχουν και να πλένουμε τα χέρια μας όταν αλλάζουμε γάντια.

9.Να συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας ή να πάμε στο εφημερεύον νοσοκομείο, ιδιαίτερα εάν εμφανίσουμε απότομα υψηλό πυρετό ή δύσπνοια, και να μην παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά.

10.Αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και έχουμε έρθει σε στενή επαφή με πάσχοντα από γρίπη, σύμφωνα με το www.hygeia.gr να λαμβάνουμε προληπτικά και αφού έχουμε συμβουλευτεί τον ιατρό μας 1 δισκίο οσελταμιβίρης (Tamiflu) για 10 ημέρες.

Φθινόπωρο 2023: Ιώσεις – Συμπτώματα αντιμετώπιση και τι πρέπει να προσέχουμε

Όμως το κυριότερο αφορά να γνωρίζουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιάζονται για τη γρίπη, οι οποίες είναι:

Άτομα άνω των 60 ετών

Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
Άτομα με:
χρόνιες πνευμονοπάθειες
καρδιακά νοσήματα
ανοσοκαταστολή (λόγω υποκείμενης κακοήθειας, λήψης κορτιζόνης και άλλων αντινεοπλασματικών φαρμάκων)
δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
σπληνεκτομη

Πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από τον κορονοϊό: Ποια τα συμπτώματα οι ομοιότητες και οι διαφορές

χρόνια νεφροπάθεια
σακχαρώδη διαβήτη
Παχύσαρκοι
Έγκυες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης (οι έγκυες έχουν 4πλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκοµείο και 10πλάσια στη Μ.Ε.Θ)
Λεχωίδες, Θηλάζουσες

Παιδιά που παίρνουν χρονίως ασπιρίνη (συνεννόηση με τον παιδίατρο)
Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιµοι και προσωπικό ιδρυμάτων, ή σχολών κλπ.)
Άτοµα σε στενή επαφή µε παιδιά κάτω των 6 µηνών ή φροντιστές ατόµων µε υποκείµενο νόσηµα
Πτηνοτρόφοι – κτηνοτρόφοι

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγειά στο Daddy – Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.