Close

Γρίπη Η1Ν1 : Συμπτώματα και μέτρα πρόσληψης της μεταδοτικής ασθένειας που είναι σε έξαρση

Γρίπη Η1Ν1: Συμπτώματα και μέτρα πρόσληψης της μεταδοτικής ασθένειας

Η Γρίπη Η1Ν1 είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν κάθε χρόνο. Δείτε τα συμπτώματα της γρίπης καθώς και μέτρα, ώστε να προφυλαχτείτε

Τι είναι ο ιός της γρίπης Η1Ν1;

Η γρίπη Η1Ν1 οφείλεται σε έναν ιό που έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 2009. Έκτοτε, προσβάλλει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας μόνιμη, πλέον, την παρουσία του στις ζωές μας. Αρχικά, το όνομα που δόθηκε στην συγκεκριμένη γρίπη, ήταν “γρίπη των χοίρων”, κι αυτό γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναεμφανιστεί.

Γρίπη-Η1Ν1-Συμπτώματα-και-μέτρα-πρόσληψης

Photo via: euroclinic.gr

Για τον συγκεκριμένο ιό, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανοσία, και αυτή είναι και η κύρια αιτία της παγκόσμιας πανδημίας που προκάλεσε. Ανοσία ενδέχεται να έχουν κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και όχι αναπαραγωγικής, τα οποία είχαν εκτεθεί σε ιούς τύπου Α (Η1Ν1) που κυκλοφορούσαν πριν το 1957.

Τα συμπτώματα του ιού της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 περιλαμβάνουν: ξαφνικό υψηλό πυρετό, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετοί.

Ιοί και βακτήρια: Ποια είναι η ώρα της ημέρας που μας επηρεάζουν περισσότερο

Τρόποι μετάδοσης της γρίπης

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται τόσο εύκολα, όσο και όλες οι υπόλοιπες ιώσεις, μέσω των σταγονιδίων, δηλαδή, που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φταρνίζεται. Ο ιός, βέβαια, μπορεί να μεταδοθεί εξίσου εύκολα και μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες, όπου έχουν λερωθεί με σταγονίδια του ασθενούς. Ο ιός, μάλιστα, μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Γρίπη-Η1Ν1-Συμπτώματα-και-μέτρα-πρόσληψης

Photo via: euroclinic.gr

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Όλοι μπορούμε να νοσήσουμε από την γρίπη Η1Ν1, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες, αλλά και πιο επίφοβες, καθώς ενδέχεται η παραμικρή γρίπη να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αλλά και επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία.
Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :

Αλουμινόχαρτο : Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τυλίγουμε τα περισσεύματα φαγητού με αυτό

  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης
  • Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του
    ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα),
  • με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.

Μέτρα πρόσληψης

Τέσσερα είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης, και επιβάλλετε να μην τα αμελούμε!!!

Γρίπη-Η1Ν1-Συμπτώματα-και-μέτρα-πρόσληψης

Photo via: asklipios-diagnosis.gr

  1. Τήρηση των κανόνων της Υγιεινής των Χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και ψέκασμα με αλκοολούχο αντισηπτικό
  2. Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι σας
  3. Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης

Αιθαλομίχλη : Η μάστιγα του Χειμώνα -Γιατί γίνεται πιο τοξική τις νύχτες και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στην υγεία μας

  1. Έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής. Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη

    Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από τη νέα γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα, τουλάχιστον, 7 ημερών.

Γρίπη-Η1Ν1-Συμπτώματα-και-μέτρα-πρόσληψης

Photo via: pneumonologiko-iatreio.com

Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;

Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή και βήχα, είναι πολύ σημαντικό να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματoς κι απαίτησης.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.