Την ιλαρά την γνωρίζουμε οι περισσότεροι ως μία μολυσματική παιδική ασθένεια, που εκδηλώνεται στους ανθρώπους κατά την παιδική κυρίως ηλικία. Φυσικά ιλαρά μπορεί να κολλήσουν και οι ενήλικες, η οποία όμως, παρουσιάζει πολλές φορές διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα των παιδιών.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ενήλικα, είναι αυτό που πολλές φορές καθορίζει τις διαφορές αυτές στην συμπτωματολογία της ιλαράς. Παρακάτω θα διαβάσουμε ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η ιλαρά στους ενήλικες, τη σημασία του εμβολίου κατά της ιλαράς, αλλά και ποιοι σοβαροί κίνδυνοι εγκυμονούν σε περίπτωση σοβαρής ιλαράς.
Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μας εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιλαρά στους ενήλικες, και πόσο διαφέρει με την ιλαρά στα παιδιά στο παρακάτω κείμενό της:
Η ιλαρά είναι ιδιαιτέρως μολυσματική ασθένεια που οφείλεται σε ιό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της αναπνοής ή επαφής με υγρά από τη μύτη και το στόμα μολυσμένου ατόμου. Η ιλαρά των ενηλίκων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την ιλαρά των παιδιών με ορισμένες όμως διαφορές που εξαρτώνται από το επίπεδο ανοσίας του προσβαλλόμενου ανθρώπου.
Εάν ο ενήλικος έχει νοσήσει από ιλαρά δεν κινδυνεύει να νοσήσει εκ νέου. Ευπρόσβλητοι είναι οι ενήλικοι που δεν έχουν νοσήσει ή έχουν αποκτήσει μερική ανοσία από το εμβόλιο, συχνά διότι έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση ή έχουν λάβει αναποτελεσματικό εμβόλιο.
Στις τυπικές περιπτώσεις τα συμπτώματα ιλαράς των ενηλίκων εμφανίζονται 7 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν
- πυρετό,
- ξηρό βήχα,
- καταρροή,
- πονόλαιμο,
- κόκκινα μάτια,
- επιπεφυκίτιδα.
Αυτή η σχετικά ήπια ασθένεια μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις ημέρες και ο ενήλικος ασθενής να νομίσει ότι πρόκειται για απλή ίωση. Προοδευτικά ωστόσο εμφανίζεται το εξάνθημα της ιλαράς που αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες. Το εξάνθημα αρχίζει από το κεφάλι ιδιαίτερα στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών και προοδευτικά επεκτείνεται.
Η ιλαρά στους ενηλίκους που έχουν μερική ανοσία μπορεί να εμφανίσουν άτυπες μορφές της νόσου. Επιπλοκές από την ιλαρά είναι η ωτίτιδα, η βρογχοπνευμονία, η εγκεφαλίτιδα. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι μεγαλύτερη σε ενηλίκους συγκριτικά με παιδιά σχολικής ηλικίας.
Παράγοντες κινδύνου στον ενήλικο πληθυσμό για σοβαρή ιλαρά με επιπλοκές είναι:
• Ο υποσιτισμός
• Χρόνιο νόσημα που προκαλεί ανεπάρκεια ανοσοποιητικού συστήματος
• Η εγκυμοσύνη
• Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α
Το εμβόλιο της ιλαράς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο με λίγες παρενέργειες. Ελάχιστες σοβαρές παρενέργειες είναι δυνατόν να εμφανιστούν αλλά οι δυνητικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την ιλαρά στις συνθήκες επιδημικής έξαρσης που διανύουμε, είναι μεγαλύτεροι από τους δυνητικούς κινδύνους που συνδέονται με το εμβόλιο. Τι πρέπει να ξέρετε για τον εμβολιασμό των ενηλίκων:
- Εάν είστε ενήλικος και εμβολιαστήκατε από το 1963 έως το 1970, μπορεί να έχετε λάβει ένα αναποτελεσματικό εμβόλιο. Το εμβόλιο που παρήχθη από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 1963 έως το 1967 και ενδεχομένως να ήταν σε διαθεσιμότητα έως το 1970, ήταν αναποτελεσματικό με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που το έχουν λάβει να μην έχουν ολοκληρωμένη ανοσία. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να λάβουν μία δόση του σύγχρονου εμβολίου.
- Εάν είστε ενήλικος και γεννηθήκατε μεταξύ του 1963 και του 1980 ενδέχεται να έχετε λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο της ιλαράς για να έχει πλήρη αποτελεσματικότητα πρέπει να χορηγηθεί σε δύο δόσεις, η πλειοψηφία των παιδιάτρων του 1963-1980 χορηγούσαν μόνο μία δόση. Αυτό συνέβαινε διότι κατά τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του εμβολίου δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς τα ανοσολογικά του χαρακτηριστικά.
- Τα προστατευτικά αντισώματα από το εμβόλιο ενδέχεται να μειωθούν δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Έτσι εάν είστε ενήλικος και σωστά εμβολιασμένος, έχουν παρέλθει είκοσι χρόνια από την χορήγηση του εμβολίου και υπάρχει επιδημική έξαρση της νόσου στο οικογενειακό σας περιβάλλον ενδέχεται να χρειαστεί να εμβολιαστείτε εκ νέου.
- Εάν έχετε γεννηθεί πριν το 1957 η πιθανότητα να έχετε αποτελεσματική ανοσία στην ιλαρά λόγω φυσικής νόσησης, σύμφωνα με μελέτες είναι 98%. Η ιλαρά ήταν πολύ συνηθισμένη στην μεταπολεμική Ελλάδα.
- Με μια απλή εξέταση αίματος μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχετε ανοσία στην ιλαρά.
Η χορήγηση του εμβολίου με ζώντες εξασθενημένους ιούς ιλαράς αντενδείκνυται:
1. Σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή.
2. Σε άτομα με πιθανότητα επικίνδυνων αλλεργικού τύπου αντιδράσεων στο εμβόλιο.
3. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος ή 3 μήνες μετά. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι https://iatreioamoschovaki.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου -Έφτασε η ώρα για απαντήσεις
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο