Ίλιγγος: με ποιες ασθένειες συνδέεται & ασκήσεις για άμεση ανακούφιση απο τον ίλιγγο
Πολλοί άνθρωποι πάσχουν ή έχουν εκδηλώσει έστω και μια φορά στη ζωή τους ίλιγγο. Το φαινόμενο του ιλίγγου είναι τόσο συχνό, που το 40% των ασθενών που μεταφέρονται στα επείγοντα, φαίνεται πως πάσχουν από αυτό.
Τις περισσότερες φορές ο ίλιγγος προσβάλλει ανθρώπους άνω των 75 ετών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ασθενών μικρότερης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα ο ίλιγγος, σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι το σώμα σου κινείται χωρίς στην ουσία να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αν εκδηλώσεις ίλιγγο είναι πολύ πιθανό να νιώσεις ότι το σώμα σου πηγαίνει μπρος πίσω, ότι περιστρέφεται, μπορεί να νιώσεις ότι θα λιποθυμήσεις ή ότι κινείσαι προς τα πλάγια ενώ είσαι ακίνητος.
Οι ασθενείς έχουν την συναίσθηση να καταλάβουν ότι τα συμπτώματα του ιλίγγου δεν είναι αληθινά αλλά μια ψευδαίσθηση, την στιγμή που συμβαίνουν. Μπορεί αυτά τα συμπτώματα να είναι άκρως ενοχλητικά όμως δεν είναι επικίνδυνα.
Δείτε ακόμα Τα «αθώα» πρώτα συμπτώματα στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Μην τα αγνοήσετε
Η διάγνωση του ιλίγγου απαιτεί εξειδικευμένο νευροωτολογικό έλεγχο για τον προσδιορισμό των αιτιών του, πριν δοθεί φαρμακευτική αγωγή. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθουμε με ποιες ασθένειες συνδέεται ο ίλιγγος, τι μπορείτε να κάνετε αν εκδηλώσετε τέτοια συμπτώματα και φυσικά εναλλακτικές λύσεις για άμεση ανακούφιση. Δείτε παρακάτω:
Πως εκδηλώνεται ο ίλιγγος;
Μπορεί η ζάλη με τον ίλιγγο να αποτελούν διαφορετικές παθήσεις, όμως πολλές φορές ο ίλιγγος εκδηλώνεται με ζάλη. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα, αν ελαττωθεί προοδευτικά ο νυσταγμός, οπότε σταματήσει το αίσθημα κίνησης και ο ασθενής νιώσει ζάλη.
Μπορεί επίσης να συμβεί αν ο ίλιγγος ξεκινήσει με μικρή ένταση, οπότε και πάλι ο ασθενής νιώσει ζάλη. Όπως και να ‘χει, ανάλογα με την αίτια που τον προκαλεί ο ίλιγγος συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση, αίσθημα φόβους και τάσεις προς εμετό.
Ίλιγγος : Ποια είναι τα αίτια του ;
Όπως κάθε ασθένεια έτσι και ο ίλιγγος εκδηλώνεται σε έναν ασθενή, επειδή υπάρχουν αίτια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα αίτια που οδηγούν στην εκδήλωση του ιλίγγου. Γι’ αυτό θα τα μοιραστούμε μαζί σας παρακάτω:
- Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης
- Αιθουσαία νευρωνίτιδα
- Νόσος Meniere (σ.σ. Μενιέρ)
- Λαβυρινθίτιδα
- Ιστορικό κακώσεων και ωτοχειρουργικών επεμβάσεων
- Ακουστικό νευρίνωμα
Ποια είναι η σχέση του ιλίγγου με την ημικρανία;
Ένας ασθενής όταν πάσχει από ίλιγγο, πολλές φορές νιώθει συνεχόμενη ζάλη και έχει ευαισθησία στους ήχους και στο φως. Από την άλλη όσοι πάσχουν από ημικρανίες τα συμπτώματα μπορεί να συνοδευτούν με αύρα
Η αύρα είναι οι φωτεινές γραμμές, τα φωτάκια στο οπτικό πεδίο ή τα θαμπά τμήματα στο οπτικό πεδίο. Υπάρχει επίσης συχνά υπάρχει κυμαινόμενη βαρηκοΐα και εμβοές.
Ίλιγγος :Πως γίνεται η διάγνωση του ;
Για να γίνει η διάγνωση του ιλίγγου απαιτείται ιστορικό και κλινική εξέταση. Μάλιστα το ιστορικό ενός ασθενούς, μπορεί να αποτελέσει το 50% της διάγνωσης. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την στάση και την κίνηση του ασθενούς μέσα από συγκεκριμένες δοκιμασίες. Επίσης, περιλαμβάνει και την πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.
Η μελέτη του συστήματος ακοής και ισορροπίας γίνεται μέσα από τον εργαστηριακό έλεγχο. Πάντα εξετάζεται η ακοή, γιατί το σύστημα ακοής και ισορροπίας αποτελούν μια ενιαία λειτουργική μονάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετράται η ακοή.
Συγκεκριμένα εξετάζεται η ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά των βουητών. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και καταγραφή των ακουστικών προκλητών δυναμικών. Το σύστημα ισορροπίας διερευνάται με το βιντεονυσταγμογράφημα.
Το βιντεονυσταγμογράφημα είναι μια σύγχρονη μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές υπέρυθρες κάμερες. Καθώς οι γιατροί προχωρούν σε διάφορες εξετάσεις, προκαλούνται αυτόματα κινήσεις των ματιών, λόγω σύνδεση των λαβυρίνθων με τα κέντρα κίνησης των ματιών. Αυτές οι κινήσεις καταγράφονται από την υπέρυθρη κάμερα.
Μετράται επίσης και η κατεύθυνση της κίνησης, καθώς επίσης η ταχύτητα αλλά και άλλοι παράμετροι. Έτσι οι γιατροί καταλήγουν σε συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα αν ο λαβύρινθος είναι υποτονικός, αν οι δύο λαβύρινθοι συνεργάζονται καλά μεταξύ τους ή αν το πρόβλημα δεν κρύβεται στους λαβυρίνθους αλλά στο νευρικό σύστημα, κ.α
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ίλιγγο;
Σε περιπτώσεις οξείας κρίσης ιλίγγου η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί λύση. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα ενώ ειδικά φάρμακα αποκαθιστούν και την βλάβη στο αιθουσαίο σύστημα.
Επίσης λύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι ειδικές ασκήσεις, η φυσικοθεραπεία, η χειροπρακτική, άλλες εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και η ψυχολογική υποστήριξη. Σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι το συρίγγιο του λαβύρινθου, το νευρίνωμα του αιθουσαίου κλπ ενδείκνυται και η χειρουργική θεραπεία.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε ζάλη;
Αν έχουμε ζάλη πρέπει να σταματήσουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης είναι σημαντικό να ελαττώσουμε την ποσότητα αλατιού και να μην τρώμε αλόγιστα τα φαγητά μας. Δεν πρέπει να κουραζόμαστε υπερβολικά και θα πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και μακριά από το άγχος.
Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις του κεφαλιού και μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι.
Ποιες ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε αν πάσχουμε από ίλιγγο;
Ασκήσεις στο κρεβάτι
Όσο είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι προσπαθήστε να κινείται τα μάτια σας αρχικά αργά και στη συνέχεια λίγο πιο γρήγορα. Οι κινήσεις πρέπει να είναι από πάνω προς τα κάτω, από την μια πλευρά στην άλλη. Επίσης, μπορείτε να προσηλώσετε το βλέμμα σας στο δάχτυλο που πλησιάζει το πρόσωπό σας από το 1 μέτρο.
Τέλος πρέπει να προχωρήσετε σε ασκήσεις του κεφαλιού. Αρχικά αργά και στη συνέχεια πιο γρήγορα. Στην αρχή οι κινήσεις του κεφαλιού πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα μάτια ενώ έπειτα θα πρέπει να τα κλείσετε. Οι κινήσεις του κεφαλιού θα πρέπει να είναι κάμψεις από μπροστά προς τα πίσω και στροφή από την μία πλευρά στην άλλη.
Ενώ είστε καθιστοί
Ακόμη και όταν είστε καθιστοί θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τις κινήσεις που κάνατε στο κρεβάτι με τα μάτια και το κεφάλι. Στην συνέχεια περιστρέψτε τον κορμό σας. Τέλος σκύψτε προς τα εμπρός και ακουμπήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας.
Ενώ είστε όρθιοι
Και πάλι θα πρέπει να επαναλάβετε τις κινήσεις που κάνατε στο κρεβάτι με τα μάτια και το κεφάλι σας. Στην συνέχεια περιστρέψτε τον κορμό σας. Ξαπλώστε και σηκωθείτε με ανοιχτά και κλειστά μάτια. Ρίξτε μια μπάλα από το ένα χέρι στο άλλο έχοντας τα χέρια στο ύψος των ματιών και παρακολουθήστε την μπάλα με τα μάτια.
Κάντε το ίδιο με την μπάλα αλλά αυτή τη φορά έχοντας τα χέρια στο ύψος των γονάτων.
Ενώ κινήστε
Θα πρέπει να κινήστε κατά μήκος του δωματίου αρχικά με ανοιχτά τα μάτια και στην συνέχεια με κλειστά. Θα πρέπει να ανεβοκατεβείτε πάνω και κάτω τα σκαλιά. Κινηθείτε επίσης γύρω από ένα άτομο ανταλλάσσοντας μια μπάλα.
Παίξτε οποιοδήποτε παιχνίδι που σας αναγκάζει να κάνετε διάφορες κινήσεις. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση και προφύλαξη από τυχόν υποτροπές του ιλίγγου.
Photo cover via inews.gr.com
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα του 2025
- Άσχημες μυρωδιές στον φούρνο : Κάντε τον να μοσχομυρίζει με 2+1 φυσικά καθαριστικά
- Θάνατός 5 χρονης στο Ρίο: Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση- Το παιδί είχε άθλια εικόνα
- Πως θα καταφέρετε να δώσετε στο παιδί το φάρμακο χωρίς να το φτύσει και χωρίς να κάνει εμετό
- Ανακαλείται σοκολάτα – Εντοπίστηκε καρκινογόνα ουσία