Το καταπονημένο ισχίο είναι ένα πρόβλημα υγείας που βασανίζει πολλούς ανθρώπους σήμερα. Ένας άνθρωπος που πάσχει από καταπονημένο ισχίο νιώθει χρόνιους πόνους στους γοφούς. Συνήθως αυτή η ασθένεια, προσβάλλει γυναίκες, χωρίς να αποκλείονται όμως και οι άντρες.
Οι χρόνιοι πόνοι στους γοφούς, είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που έχει πολλά αίτια που το προκαλούν. Η ενημέρωση που έχουμε σχετικά με το καταπονημένο ισχίο δεν είναι τόσο μεγάλη, αφού δεν γίνεται τόσο συχνά λόγος για την συγκεκριμένη ασθένεια.
Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν, θα αναλύσουμε τα αίτια που οδηγούν σε καταπονημένο ισχίο καθώς επίσης και ποιους τρόπους έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα υγείας. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι αν πάσχετε από χρόνιους πόνους στους γοφούς, θα πρέπει πρώτα από όλα να ενημερωθείτε από κάποιον γιατρό. Διαβάστε παρακάτω:
Λίγα λόγια για το Καταπονημένο ισχίο
Τις περισσότερες φορές οι χρόνιοι πόνοι στους γοφούς και η δυσκαμψία στο ισχίο προκαλούνται εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα καθώς και άλλες ασθένειες που έχουν να κάνουν με την άρθρωση του ισχίου μπορούν να διαγνωστούν μέσα από ειδικές εξετάσεις. Αυτές είναι η Αξονική και η Μαγνητική τομογραφία.
Δείτε ακόμα Ακάρεα σκόνης: Ποια προβλήματα υγείας προκαλούν πως μπορούμε να τα εξουδετερώσουμε;
Η αντιμετώπιση τους μπορεί να γίνει με αρθροσκόπηση ισχίου. Η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να οδηγήσει τον γιατρό σας σε διάγνωση και θεραπεία ασθενειών που προσβάλλουν τις αρθρώσεις του ισχίου σας χωρίς την ανάγκη δημιουργίας μια τεράστιας τομής στο δέρμα και στους ιστούς που πάσχουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να μειώσει τον πόνο και να επιταχύνει την αποκατάσταση σας μετά την επέμβαση.
Συμπτώματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το καταπονημένο ισχίο εκδηλώνει πόνους που επικεντρώνονται μόνο στο ισχίο. Στην πραγματικότητα όμως, οι πόνοι τείνουν να εμφανίζονται στην βουβωνική χώρα. Μπορεί επίσης αυτοί οι πόνοι να αντανακλούν προς το κάτω μέρος του μηρού φτάνοντας μέχρι το γονάτο ή τους γλουτούς.
Μπορεί να νιώσετε ξαφνικά ενώ κινείστε μια αίσθηση ρήξης ή σπασίματος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μπορεί να νιώθετε ότι έχετε καταπονημένο ισχίο όμως στην πραγματικότητα να είναι ένα απλό μυικό πρόβλημα.
Αυτό που πρέπει να σας χτυπήσει το “καμπανάκι” του κινδύνου, είναι οι πόνοι που μπορεί να νιώσετε στη βουβωνική χώρα. Αν νιώσετε πόνους στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι ένδειξη καταπονημένου ισχίου.
Δείτε ακόμη Οστεόφυτα: Τα καρφιά στα οστά που δημιουργούν φριχτούς πόνους. Δείτε τα συμπτώματα
Στην αρχή οι πόνοι που θα νιώσετε στη βουβωνική χώρα δε θα είναι έντονοι και πιθανόν να μην τους προσέξετε. Αυτό, διότι θα εμφανιστούν μετά από μια ημέρα όπου θα έχετε περπατήσει ή γυμναστεί αρκετά. Μπορεί να γυρίσατε από μια μεγάλη βόλτα ή να σηκώσατε βαριά αντικείμενα στη δουλειά. Ο πόνος αυτός μετά την ξεκούραση, θα φύγει.
Όσο το πρόβλημα προχωρά όμως αυτός ο πόνος θα γίνεται όλο και πιο έντονος. Δε θα μπορείτε να κάνετε βασικές δραστηριότητες, όπως το να ανεβείτε τις σκάλες, χωρίς να πονάτε.
Δε θα μπορείτε να κάτσετε σταυροπόδι, διότι θα ξεκινήσετε να νιώθετε τα οστά σας να τρίζουν και το βράδυ δε θα μπορείτε να κοιμηθείτε άνετα, αφού δε θα μπορείτε να βολευτείτε. Επίσης στην περιοχή της βουβωνικής χώρας θα νιώθετε ένα αίσθημα καψίματος.
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης για το Καταπονημένο ισχίο;
Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία που να αντιμετωπίζει το καταπονημένο ισχίο. Υπάρχουν όμως τρόποι έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πόνοι. Θα πρέπει να ξεκινήσετε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, από τα παραπάνω κιλά επιβαρύνουν το καταπονημένο ισχίο.
Επίσης θα πρέπει να γυμνάζεστε τακτικά, χωρίς όμως να επιβαρύνετε το σώμα σας. Η μορφή άσκησης που θα ακολουθήσετε θα πρέπει να είναι ελαφριά, γι’ αυτό και πρέπει να ακολουθήσετε πρόγραμμα κάποιου γυμναστή, που γνωρίζει την κατάσταση της υγείας σας.
Φυσικά και θα πρέπει να ακολουθείτε κατά γραμμα τις οδηγίες του γιατρού σας. Όμως δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση των αντιφλεγμονώδων και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, διότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο συκώτι σας μακροπρόθεσμα.
Τρόποι για να μην εκδηλώσουμε την πάθηση του καταπονημένου ισχίου
Η διατροφή όπως αναφέραμε πιο πάνω παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αντιμετώπιση των πόνων αλλά και στο να εμποδίσει την εξέλιξη του καταπονημένου ισχίου εξαρχής. Επιλέξτε να γυμνάζεστε τακτικά, χωρίς να επιβαρύνετε το ισχίο σας οπότε αποφύγετε ασκήσεις όπως είναι το περπάτημα, το τρέξιμο ή το κολύμπι.
Θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση βιταμινών A, C και D επειδή αυτές οι βιταμίνες θα σας βοηθήσουν να συνθέσετε κολλαγόνο. Μπορείτε λοιπόν να καταναλώσετε σε αφθονία φρούτα όπως είναι τα εσπεριδοειδή, το μάνγκο, ο ανανάς, τα πεπόνια και οι φράουλες.
Επίσης εντάξτε στην διατροφή σας λαχανικά όπως είναι το κουνουπίδι και το μπρόκολο, οι αγκινάρες και το σκόρδο, διότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όσων αφορά την μείωση του οιδήματος στις αρθρώσεις.
Μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου διότι βοηθούν στην καλή διατήρηση των αρθρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζελατίνη είναι ιδανική για την αποκατάσταση των χόνδρων. Οι χόνδροι, έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν και πάλι, εν αντιθέσει με τα οστά.
Επίσης θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα. Είναι σημαντικό να μείνετε ενυδατωμένοι γιατί με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε και τις αρθρώσεις σας ενυδατωμένες.
Κάποιοι, χρησιμοποιούν συμπληρώματα βιταμινών, όπως η θειική γλυκοζαμίνη, η οποία είναι ιδανική για την αποτροπή της φθορά του ισχίου. Είναι ένας φυσικός τρόπος για να ενισχύσετε αυτό το μέρος του σώματός σας καθώς και τα οστά και τους χόνδρους σας.
Ποια είναι τα οφέλη της αρθροσκοπικής επέμβασης στο ισχίο;
Μέσω της αρθροσκοπικής επέμβασης στο ισχίο, μπορεί να διαγνωστεί ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός, μπορεί να προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος, την αμέσως επόμενη στιγμή.
Πώς γίνεται η επέμβαση αρθροσκόπησης;
Η αρθροσκόπηση του ισχίου γίνεται με γενική αναισθησία. Το πόδι του ασθενούς είναι δεμένο σε ένα χειρουργικό κρεβάτι έλξης που εξασφαλίζει την διάταση της άρθρωσης του ισχίου, κρατώντας την “ευρύχωρη”.
Έτσι γίνεται δυνατή η διέλευση του αρθροσκοπίου, Το αρθροσκόπιο είναι ένα μικρό άκαμπτο τηλεσκόπιο με μια ψηφιακή κάμερα στην άκρη. Εισέρχεται στο χώρο μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης στην άρθρωση.
Μια μεγάλη ποικιλία μικροεργαλείων και ειδικών μέσων που μπορεί να εισαχθούν στην άρθρωση του ισχίου επιτρέπουν την εκτέλεση ενός μεγάλου αριθμού από διαφορετικές χειρουργικές πράξεις στην άρθρωση του ισχίου.
Ο χειρουργός σας συνήθως θα κάνει περίπου δύο έως τέσσερις μικρές οπές γύρω από την άρθρωση. Θα τοποθετήσει ένα μικρό τηλεσκόπιο μέσω μίας από τις οπές, ώστε να εξετάσει την άρθρωση. Εάν χρειαστεί θα τοποθετηθούν χειρουργικά εργαλεία μέσω των άλλων οπών, για τη θεραπεία τυχόν προβλημάτων της άρθρωσης
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Η Γη της Ελιάς : Δεν θέλω να πληγωθείς – Ο Στάθης προσπαθεί να προστατέψει την Αριάδνη
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους