Τί είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα, ποια είναι τα συμπτώματα, τα αίτια και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τη κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα και φαίνεται πως η επιστημονική κοινότητα, κρούει το καμπανάκι κινδύνου. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τα μέχρι τώρα δεδομένα, τί είναι ακριβώς, ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε. Διαβάστε παρακάτω:
Η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και η κεραυνοβόλος μηνιγγιτοδοκοκκαιμία με ή χωρίς μηνιγγίτιδα είναι μία από τις πολύ λίγες λοιμώξεις, που μπορούν να αφαιρέσουν τη ζωή ενός ανθρώπου μέσα σε λίγες ώρες, ακόμη κι αν ο ασθενής πριν νοσήσει ήταν υγιέστατος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα 25% των λοιμώξεων από μηνιγγιτιδόκοκκο εκδηλώνεται αρχικά ως οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και ένα 50% των μηνιγγίτιδων συνοδεύεται από σημεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας. Συχνά λοιπόν τα αρχικά συμπτώματα είναι μη ειδικά και η διάγνωση αργεί να έρθει.
Έξαρση φυματίωσης: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Φαίνεται όμως πως η έγκυρη διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σωτήρια για την ζωή των ασθενών, την αποφυγή ακρωτηριασμού των άκρων αλλά και τη μείωση των νευρολογικών αλλά και άλλων επιπλοκών.
Photo via: neurocenter.gr
Ένας ασθενής στους δύο είχε εξετασθεί τις πρώτες 48 ώρες από γιατρό και δεν δόθηκε η σωστή διάγνωση έτσι ώστε ο ασθενής να πάει στο νοσοκομείο. Η επίπτωση των μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων κυμαίνεται μεταξύ 0,1 έως 1,5 περιστατικά σε γενικό πληθυσμό 100.000 ατόμων και δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 40 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσβάλει κυρίως παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας ενώ υπάρχει εποχιακή κατανομή με τα περισσότερα περιστατικά να εμφανίζονται την Άνοιξη και τον Χειμώνα.
Πολυανθεκτικά μικρόβια – Νίκος Σύψας : «Χάνουμε ασθενείς από την έλλειψη αντιβιοτικών»
Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ποικίλουν από 2% στα ποσοστά στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών έως 10-40% μεταξύ των έφηβων και των νέων, με τους περισσότερους νέους να είναι φαντάροι ή φοιτητές.
Πιθανές επιπλοκές
Φαίνεται πως άτομα που πέρασαν τη συγκεκριμένη λοίμωξη και επέζησαν εμφανίζουν σε ποσοτό 20% επιπλοκές στην ακοή, νευρολογικά ελλείματα και ακρωτηριασμούς. Η θνησιμότητα από την άλλη είναι σε ένα ποσοστό 8-13%.
Photo via: ethnos.gr
Ο αιτιολογικός παράγοντας της μηνιγγίτιδας είναι ο Gram αρνητικός διπλόκοκκος Neisseria meningitidis, του οποίου μόνος ξενιστής είναι ο ρινοφάρυγγας των ανθρώπων.
Κλινική εικόνα οξείας μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία λοιμωδών συνδρόμων εκτός της μηνιγγίτιδος και οι δύο σοβαρότερες είναι η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και η κεραυνοβόλος μηνιγγιτοδικοκκαιμία ή κεραυνοβόλος πορφύρα (purpura fulminans).
Οι λόγοι για τους οποίους άλλοι αναπτύσσουν μηνιγιτοδοκκοκική σηψαιμία και άλλοι μηνιγγίτιδα δεν έχουν προς το παρόν διευκρινισθεί. Φαίνεται ότι όταν ο πολλαπλασιασμός των μηνιγγιτιδοκόκκων ελέγχεται μερικώς από το αμυντικό σύστημα του ασθενούς προκύπτει τοπική μηνιγγιτιδοκκική λοίμωξη τύπου μηνιγγίτιδας.
Η συγκεκριμένη λοίμωξη έχει ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων και ταχεία εξέλιξη. Όμως υπάρχει απουσία φλεγμονώδους εστίας λοίμωξης. Η εισβολή έχει βαρύτερη εικόνα από εκείνη της μηνιγγίτιδας, αφού ο ασθενής έχει υψηλό πυρετό, ρίγη, μυαλγίες κυρίως στα άκρα, εμετούς και διάρροιες.
Ζαλάδες ,άσθμα, δερματίτιδες και όλα όσα μπορούμε να πάθουμε από τα υλικά που είναι Φτιαγμένο το σπίτι
Ασθενείς με τα ανωτέρω συμπτώματα και πριν την εμφάνιση του εξανθήματος κατά την επίσκεψη του γιατρού στο σπίτι ή στα τμήματα των επειγόντων είναι πιθανώς να μην εκτιμηθούν σωστά και να θεωρηθούν λανθασμένα ιογενείς λοιμώξεις.
Προοδευτικά, εντός ωρών όλοι οι ασθενείς με οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία εμφανίζουν εξάνθημα που αρχικά μπορεί να είναι πετεχειώδες, κηλιδοβλατιδώδες ή αιμορραγικό.
Όμως, εντός ωρών πάντα εξελίσσεται σε αιμορραγικό και συνήθως συρρέει για να σχηματίσει ευμεγέθεις πορφυρικές (αιμορραγικές) βλάβες. Αντίθετα, στις ιογενείς λοιμώξεις το εξάνθημα εμφανίζεται αρκετές μέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού.
Αλλεργία στη γύρη: Τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να την έχεις
Στην περίπτωση της κεραυνοβόλου μηνιγγίτιδας, η πορφύρα, η επιθετική διασπορά των πορφυρικών εξανθημάτων λόγω της ισχαιμικής νέκρωσης, συνοδεύεται συχνά από σηπτική καταπληξία (αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης) και οξεία επινεφριδιακή αιμορραγία (Σύνδρομο Waterhouse-Friderichsen).
Αρχικά, η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία μπορεί να εμφανίζεται με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και ζεστά άκρα και η ταχυκαρδία να αποτελεί το μόνο προειδοποιητικό σημείο της επερχόμενης καταστροφής.
Photo via: dete.gr
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί κλινικό σημείο που θα πρέπει να μας καθησυχάσει. Η προσβολή του επιπέδου συνείδησης ποικίλλει από τη νευρικότητα και τη σύγχυση έως τον λήθαργο και το κώμα που αποτελούν τις πρώιμες εκδηλώσεις μιας πτωχής εγκεφαλικής αιμάτωσης.
Ιλαρά, κοκκύτης και διφθερίτιδα : Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας
Σε συνύπαρξη πορφυρικών βλαβών, υπότασης και υψηλού πυρετού, η διάγνωση της οξείας μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας είναι ευκολότερη. Είναι σημαντικότερη, όμως, η διάγνωση να γίνει πιο νωρίς, που συνυπάρχουν ταχυκαρδία, πυρετός, πετεχειώδες ή αιμορραγικό εξάνθημα, γιατί η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων ποσοτήτων ενδοφλεβίων υγρών βελτιώνει την πρόγνωση ενός δυνητικά θανατηφόρου νοσήματος.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια