Κορονοϊός παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη; Για τον κορονοϊό πρέπει να παίρνουμε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη; Νέες έρευνες αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που ξεδιαλύνουν κάπως το τοπίο. Αν και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι έρευνες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ή δεν έχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να είναι ασφαλή τα συμπεράσματα.
Παρόλα αυτά είναι έρευνες και συμπεράσματα που αξίζει να διαβαστούν διότι οι ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό χρειάζονται αναλγητικά, αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κορονοϊού.
Αυτά τα συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές ο πυρετός και ο πονοκέφαλος. Ποιες φαρμακευτικές ουσίες θα πρέπει να πάρουμε για να ανακουφιστούμε σύμφωνα με την Ιατρική Κοινότητα; Παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη; Διαβάστε παρακάτω:
Κορονοϊός παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη;
Από τον Χειμώνα του 2020, όταν και η πανδημία του κορονοϊού έκανε την εμφάνισή της στις ζωές μας η επιστημονική κοινότητα ξεκίνησε μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η συζήτηση αυτή αφορούσε το ποιες είναι πλέον οι κατάλληλες φαρμακευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του νέου κορονοϊού.
Δείτε ακόμα Covid 19: Άλλα αντισώματα αναπτύσσουν τα παιδιά & άλλα οι ενήλικες
Πιο κατάλληλες φαρμακευτικές ουσίες για τον κορονοϊό είναι τελικά η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη; Στην πραγματικότητα και οι δύο ουσίες έχουν αναλγητικές, αντιπυρετικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα η παρακεταμόλη, αποτελεί την πιο ευρέως διαδεδομένη αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη ουσία σε όλο τον κόσμο.
Η παρακεταμόλη προτείνεται για τον πονοκέφαλο, τον πυρετό και τους μυϊκούς πόνους. Τα συμπτώματα δηλαδή που εκδηλώνουν πιο συχνά οι άνθρωποι που πάσχουν από τον νέο κορονοϊό. Η ιβουπροφαίνη από την άλλη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πυρετού.
Η ιβουπροφαίνη επίσης χρησιμοποιείται και για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας. Η συζήτηση ξεκινά από τις έρευνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες και οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ή δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα.
Δείχνουν λοιπόν αυτές οι έρευνες ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στα οποία όπως αναφέραμε ανήκει και η ιβουπροφαίνη, δύνανται σε κάποιες περιπτώσεις να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του κορονοϊού. Μάλιστα το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας ανησυχία στο ιατρικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός υγείας της Γαλλίας χρειάστηκε να προβεί σε σχετικές δηλώσεις τον περασμένο Μάρτιο, λέγοντας δημόσια ότι η παρακεταμόλη είναι η προτιμώμενη επιλογή για την θεραπεία και την αντιμετώπιση του πυρετού για τους ασθενείς με κορονοϊό.
Μετά από τρείς ημέρα αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στα άτομα με συμπτώματα κορονοϊού να αποφεύγουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτή ήταν μία άποψη για την οποία άλλαξε θέση έπειτα από μία μέρα, επειδή δεν είχε αρκετά στοιχεία για να την στηρίξει.
Μέχρι στιγμής τα στοιχεία και οι απόψεις σχετικά με την χρήση της ιβουπροφαίνης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού διαφέρουν. Όσων αφορά την παρακεταμόλη, σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά τον πονοκέφαλο και τον πυρετό που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός.
Μάλιστα η παρακεταμόλη δεν επιδεινώνει τα συγκεκριμένα συμπτώματα ή την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς. Οι ειδικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, προτείνουν την χρήση της παρακεταμόλης στον πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας για την αντιμετώπιση στυπωμάτων όπως εκείνα του κορονοϊού.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας παραμένει επιφυλακτικό ως προς τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Τι συμβαίνει τελικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, υπάρχουν ενδείξεις πως η ιβουπροφαίνη μπορεί να επιδεινώσει την λοίμωξη στην περίπτωση νόσησης από κορονοϊό και να παρουσιάσει πιθανές παρενέργειες στους ασθενείς.
Η χρήση αντιπυρετικών βέβαια κρίνεται σχεδόν απαραίτητη στην περίπτωση του κορονοϊού ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με έρευνες στο 99% των περιπτώσεων νόσησης από κορονοϊό παρουσιάζεται πυρετός.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή και ασφαλή στοιχεία σχετικά με το ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κορονοϊού και αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από τον Covid-19. Υπάρχουν όμως ενδείξεις και παρατηρήσεις ότι η χρήση ιβουπροφαίνης μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.
Να χειροτερέψει δηλαδή τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με κορονοϊό. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών στους οποίους σύμφωνα με τους ειδικούς δε θα έπρεπε να γίνει χρήση ιβουπροφαίνης αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι όλοι οι ασθενείς με κορονοϊό πρέπει να αποφεύγουν την λήψη των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Τα στοιχεία που αφορούν τους κινδύνους της λήψης ιβουπροφαίνης σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού δεν επαρκούν ώστε να μπορούν οι ειδικοί να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα μέχρι στιγμής.
Παρά τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί οι ειδικοί δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η ιβουπροφαίνη επιδεινώνει με σιγουριά τα συμπτώματα του κορονοϊού. Σίγουρα πάντως μέχρι τώρα φαίνεται ότι η παρακεταμόλη παραμένει μία αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για τους ασθενείς.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή