Λεμφοίδημα: Τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε .Τι είναι ακριβώς το λεμφοίδημα, πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και ποιοι είναι οι παράγοντες που το προκαλούν.
Το λεμφοίδημα είναι ένα πρόβλημα υγείας που συναντάται συχνά όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επαρκής ενημέρωση σχετικά με αυτό. Όταν μιλάμε για λεμφοίδημα εννοούμε στην καθομιλουμένη το κοινό πρήξιμο που συναντάται κυρίως στα άκρα.
Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε τι είναι το λεμφοίδημα, πως αντιμετωπίζεται αλλά και ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να το δημιουργήσουν. Φυσικά πρόκειται για ενημερωτικό άρθρο και για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι το λεμφοίδημα;
Το λεμφοίδημα είναι η διόγκωση ή διαφορετικά το πρήξιμο ενός μέρους του σώματος εξαιτίας μίας ανώμαλης συσσώρευσης της λέμφου. Μπορεί το λεμφοίδημα να είναι πρωτογενές ή δευτερογενές.
Όταν μιλάμε για πρωτογενές λεμφοίδημα εννοούμε πως εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες στα κάτω άκρα και δημιουργείται λόγω ελλιπούς ανάπτυξης του λεμφικού συστήματος και συνήθως είναι κληρονομικό.
Όταν μιλάμε για δευτερογενές εννοούμε πως εκδηλώνεται πρήξιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ύστερα από κάποιον τραυματισμό ή και διακοπή της κυκλοφορίας της λέμφου, όπως μπορεί να συμβεί ύστερα από επεμβάσεις μαστού.
Δείτε ακόμα Τι είναι αυτά τα μικρά λευκά σπυράκια στο πρόσωπο;
Επίσης το λεμφοίδημα μπορεί να είναι μικτό δηλαδή να συνυπάρχει με άλλες ασθένειες και οξύ, δηλαδή αναπτύσσεται με τον χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λεμφοίδημα είναι θεραπεύσιμο και όσο πιο σύντομα το διαγνώσουμε τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που μπορεί να το προκαλέσουν;
Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν λεμφοίδημα;
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία του λεμφοιδήματος είναι οι μολύνσεις, η παχυσαρκία, η έλλειψη γυμναστικής, τα στενά ρούχα ή και τα στενά κοσμήματα, οι πολλές επεμβάσεις προσθετικής στήθους, ο συνδυασμός χειρουργικών επεμβάσεων και ακτινοβολίας, κάποια φλεγμονή ύστερα από χειρουργείο και οι μεταστάσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το λεμφοίδημα είναι μία χρόνια και προοδευτική κατάσταση και μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο με σωστή διάγνωση και διαχείριση. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόσουμε και κάποιους βασικούς κανόνες, κατά την διάρκεια της θεραπείας.
Το λεμφοίδημα συχνά δημιουργεί αισθητική παραμόρφωση, επιβαρύνει ψυχολογικά τον ασθενή και υπάρχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια μολύνσεων και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί κακοήθης εκφυλισμού.
Δείτε ακόμα Παλινδρόμηση οξέος : 6 φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε γρήγορα
Οι σοβαρές περιπτώσεις λεμφοιδήματος συνήθως προκύπτουν με παχυδερμία, σκλήρυνση του άκρου, διαρροή του λέμφου και υπερδιόγκωση ή αλλιώς ελεφαντίαση.
Πως αντιμετωπίζεται το λεμφοίδημα
Αξίζει να σημειωθεί πως η θεραπεία μπορεί να είναι συνδυασμός πολλών τεχνικών και στόχο έχουν να διευκολύνουν τον ασθενή να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες, να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την ικανότητα του ασθενούς να κινεί το άκρο με το λεμφοίδημα.
Λεμφική παροχέτευση/μάλαξη
Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι μία εξειδικευμένη μέθοδος μάλαξης που εφαρμόζεται από έναν εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή με ήπιους χειρισμούς.
Η μάλαξη ή πιο κοινά το μασάζ ενεργοποιεί τα λεμφικά αγγεία και τα λεμφογάγγλια διευκολύνοντας την μετακίνηση της λέμφου από το οιδηματώδες άκρο προς την περιοχή που έχουμε το υγιές λεμφικό σύστημα.
Οι ασθενείς λοιπόν εκπαιδεύονται να κάνουν και μόνοι τους κάποιους χειρισμούς μάλαξης. Η τεχνική δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται σε ανοιχτές πληγές ή εξελκώσεις δέρματος, σε όγκους, δερματικές αλλοιώσεις, σε περιοχές που υπάρχει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και ευαισθησία στο δέρμα, ειδικά μετά από ακτινοθεραπεία.
Η κινησιοθεραπεία
Η ήπια κινησιοθεραπεία και η αερόβια άσκηση βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος. Βοηθάει τα λεμφικά αγγεία, να μετακινήσουν τη λέμφο από το οιδηματώδες άκρο και να μειώσουν το οίδημα.
Οι ασθενείς που έχουν ή παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν λεμφοίδημα πριν αρχίσουν οποιαδήποτε άσκηση θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους αλλά και με τον φυσικοθεραπευτή τους. Επίσης θα πρέπει οι ασθενείς με λεμφοίδημα να φορούν κατά τη διάρκεια της άσκησης ειδικό γάντι ή κάλτσα.
Αυτά τα γάντια και κάλτσες έχουν διαβαθμισμένη συμπίεση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασθενείς οι οποί έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει λεμφαδενικό καθαρισμό θα πρέπει να κάνουν ένα ειδικά πρόγραμμα γυμναστικής σε καθημερινή βάση.
Η συμπιεστική περίδεση
Αυτού του είδους θεραπείας επιτυγχάνεται με επιδέσμους χαμηλής ελαστικότητας. Θεωρείται επίσης απαραίτητη μετά από την εφαρμογή της λεμφικής μάλαξης. Ο ασθενής μπορεί και πάλι να εκπαιδευτεί από τον θεραπευτή για να το κάνει μόνος του.
Σύστημα πρεσσοθεραπείας
Το σύστημα πρεσσοθεραπείας είναι σύστημα πίεσης και αποσυμπίεση που εφαρμόζει μία σταδιακή συμπίεση στο άκρο, μετακινώντας το λεμφικό υγρό από την περιφέρεια προς τον κορμό.
Φαρμακευτική αγωγή
Είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή σε περίπτωση μόλυνσης του δέρματος οπότε και απαιτείται η χρήση αντιβιοτικών. Σε περιπτώσεις εκτεταμένου σοβαρού λεμφοιδήματος μπορεί να εξεταστεί η πιθανότητα χειρουργικής προσέγγισης από έναν αγγειοχειρούργο για την μείωσή του.
Πρόληψη λεμφοιδήματος
Για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης λεμφοιδήματος θα πρέπει ο ασθενής που έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση με λεμφαδενικό καθαρισμό. Να προστατεύει το άκρο από οποιαδήποτε τραυματισμό.
Οι εκδορές, τα κοψίματα και τα καψίματα μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη λεμφοιδήματος ή την εμφάνιση κάποιας μόλυνσης. Να ξεκουράζει το πάσχον άκρο από υπερβολική άσκηση ή άρση υπερβολικού βάρους.
Να αποφεύγει την έκθεση στην αυξημένη ή μειωμένη θερμοκρασία.
Να αποφεύγει τα στενά ρούχα ή τη χρήση πιεσόμετρου στο πάσχον άκρο
Να διατηρεί το δέρμα καθαρό, στεγνό και καλά ενυδατωμένο. Να επιθεωρεί σε καθημερινή βάση το δέρμα αναζητώντας αλλαγές στη χροιά και στην υφή του δέρματος προς αποφυγή εξελκώσεων και μολύνσεων.
Δείτε ακόμα Οι 7 τύποι αναιμίας και τα συμπτώματα
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει λεμφαδενικό καθαρισμό θα πρέπει να επισκεφθούν ένα εκπαιδευμένο θεραπευτή ώστε να αξιολογηθούν.
Επίσης να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν στη σωστή διαχείριση της κατάστασης για την αποφυγή εμφάνισης λεμφοιδήματος ή για την έγκαιρη αντιμετώπισή του.
Photo cover via: el.wikipedia.org
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το πρόσωπο και το σώμα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές