Η λοίμωξη από νοροϊό είναι πιο διαδεδομένη το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα και θα μάθουμε ποια είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα, με ποιους τρόπους μεταδίδεται, πως αντιμετωπίζεται και τί είναι ακριβώς.
Το Φθινόπωρο πλησιάζει και μαζί με το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουν και οι ιώσεις, η γρίπη και τα κρυολογήματα. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για την λοίμωξη από νοροϊό. Θα δούμε αναλυτικά τί είναι οι νοροϊοί, πως μεταδίδονται, ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η αντιμετώπιση. Διαβάστε παρακάτω:
Οι νοροϊοί όπως αναφέραμε και πιο πάνω μεταδίδονται κυρίως το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα όμως στην πραγματικότητα μπορούμε να τους κολλήσουμε όλο τον χρόνο. Η μόλυνση από νοροϊό δε σχετίζεται με τον ιό της γρίπης.
Photo via: onmed.gr
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δρ. Nipunie Rajapakse, παθολόγος παιδιατρικών λοιμώξεων στο Mayo Clinic Children’s Center, λέει ότι είναι ένας ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα:
Τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές
“Ο νοροϊός είναι ένας τύπος ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Συνήθως, εμφανίζεται με συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από αυτό”.
Η αφυδάτωση είναι μία επίπτωση που είναι ανησυχητική, ειδικά στα μικρά παιδιά, στους ηλικιωμένους ή στις έγκυες. Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχουμε αφυδατωθεί είναι η μειωμένη ούρηση, η ξηρότητα του λαιμού και του στόματος και το αίσθημα ζαλάδας όταν στεκόμαστε όρθιοι.
Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός;
“Ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής. Τα άτομα που είναι άρρωστα με νοροϊό αποβάλλουν τον ιό σε υψηλές ποσότητες στον εμετό και στα κόπρανα τους, επομένως η επαφή με τον ιό είναι ο τρόπος με τον οποίο αρρωσταίνεις.
Photo via: meygeia.gr
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω άμεσης επαφής ή μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μπορεί να το κολλήσετε απλά αγγίζοντας μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια το πρόσωπό σας (μάτια, στόμα κλπ). Γι’ αυτό το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό και ο καλύτερος τρόπος για να μην κολλήσετε νοροϊό”, λέει η δρ. Rajapakse.
Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός;
Τα μισά κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που προκαλούνται από νοροϊό συνδέονται με εστιατόρια ή περιβάλλοντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και την σίτιση. Αυτό συμβαίνει όταν μολυσμένοι εργαζόμενοι και προσωπικό τροφίμων αγγίζουν τα τρόφιμα ή όταν αυτά είναι μολυσμένα.
Η δρ. Rajapakse λέει ότι τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με νοροϊό συνήθως έχουν φυσιολογική εμφάνιση, μυρωδιά και γεύση, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι μολυσμένα.
Ο νοροϊός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ειδικά σε περιορισμένους χώρους, όπως γηροκομεία, σχολεία και πλοία. Αυτοί οι ιοί είναι δύσκολο να εξαλειφθούν καθώς μπορούν να αντέξουν τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και τα περισσότερα απολυμαντικά.
Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε αυτές τις χώρες
“Ένα από τα κοινά μέρη που βλέπουμε να εμφανίζονται εστίες νοροϊού είναι σε κλειστά περιορισμένα περιβάλλοντα, όπως κρουαζιερόπλοια, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε από τα ίδια μέρη και ζουν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Ακόμη και ένα κρούσμα νοροϊού σε ένα κρουαζιερόπλοιο μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι πλένετε καλά τα χέρια σας, ειδικά πριν φάτε”.
Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;
Δυστυχώς τα αντιβιοτικά δε θα βοηθήσουν διότι πρόκειται για ιογενή και όχι βακτηριακή μόλυνση. Γι’ αυτό και η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη. Θα πρέπει λοιπόν να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Επίσης θα πρέπει πάντα να καθαρίζουμε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά προτού τα καταναλώσουμε. Τα θαλασσινά θέλουν καλό μαγείρεμα. Αν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι και αποφύγετε τις επαφές με άλλους. Επίσης αποφύγετε και να ετοιμάζετε φαγητό για άλλους όσο είστε άρρωστοι με εμετό ή διάρροια.
Θα πρέπει να απολυμάνετε πάγκους και επιφάνειες που μπορεί να έχουν μολυνθεί. Οι εξάρσεις νοροϊού είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους χειμερινούς μήνες.
Εκφυλίζεται το χρωμόσωμα που καθορίζει το αρσενικό βιολογικό φύλο
Μάλιστα σε χώρα πάνω από τον ισημερινό τα κρούσματα είναι συχνότερα από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Ενώ από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα αυξάνονται σε χώρες κάτω από τον ισημερινό.
Photo via: meygeia.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου -Έφτασε η ώρα για απαντήσεις
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο