Τι ακριβώς είναι η μασταλγια και σε ποια ποσοστά είναι φυσιολογική; Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μασταλγια. Πως εμφανίζεται; Ποια είναι τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης;
Ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Γενικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης των Ιδιωτικών Πολυιατρείων Ι.Α.Ε., εξηγεί τι είναι η μασταλγία και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Υπάρχουν πάρα πολλά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν μασταλγία. Για παράδειγμα οι ορμονικές διαταραχές κατά την διάρκεια του κύκλου της περιόδου και της κύησης συχνά προκαλούν διάταση και ενόχληση στους μαστούς.
Κάποια μορφή πρηξίματος και ευαισθησίας λίγο πριν την περίοδο θεωρείται φυσιολογική. Η μασταλγία στον ένα ή και στους δύο μαστούς προκαλεί φόβο στις γυναίκες γιατί συχνά τον συνδέουν με τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο ο πόνος δεν αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα στον καρκίνο του μαστού.
Δείτε ακόμη:Τα χαστούκια και οι φωνές προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, στα παιδιά!
Τα αίτια της μασταλγίας
Κάποιο ποσοστό ευαισθησίας θεωρείται φυσιολογικό. Η μασταλγία γενικώς οφείλεται σε διαταραχές του επιπέδου των ορμονών που οφείλονται στην εμμηνόπαυση, στον κύκλο της περιόδου και ιδιαίτερα στο μέσο του κύκλου και πριν από την περίοδο, στην εγκυμοσύνη, στην εφηβεία, στο θηλασμό και στην ινοκυστική μαστοπάθεια (μια συνηθισμένη κατάσταση κατά την οποία ο μαστός εμφανίζει διαφόρου μεγέθους κύστεις). Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν επίσης μασταλγία.
Η φροντίδα για τη μασταλγία
Σε περίπτωση μασταλγίας μπορεί να βοηθήσει η χρήση απλών παυσιπόνων, όπως παρακεταμόλη ή η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η χρήση ψυχρών ή θερμών επιθεμάτων στους μαστούς και η χρήση αθλητικού στηθόδεσμου που υποστηρίζει καλά τους μαστούς. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δείχνει ότι η μείωση των λιπαρών, της καφεΐνης ή της σοκολάτας επηρεάζει την μασταλγία. Η χρήση της βιταμίνης Ε, της θειαμίνης του μαγνησίου αν και έχουν δοκιμαστεί δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερα οφέλη στη μείωση του άλγους.
Πότε επικοινωνούμε με τον ειδικό ιατρό;
Όταν έχουμε έκκριση υγρού από τη θηλή, όταν ψηλαφούμε κάποιο μόρφωμα, όταν έχουμε ένα συνεχόμενο πόνο και όταν έχουμε σημάδια φλεγμονής όπως ερυθρότητα και θερμότητα της περιοχής. Γενικώς δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τη μασταλγία. Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι το καλύτερο προληπτικό μέσο είναι η χρήση αθλητικού στηθόδεσμου.
Αναστάσιος Παπαδόπουλος
Γενικός Χειρουργός
Επιστημονικός Συνεργάτης των Ιδιωτικών Πολυιατρείων Ι.Α.Ε.
www.idiotikapolyiatreia.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή