Η έξαρση του κορονοϊού έχει καταφέρει να θορυβήσει τους περισσότερους πολίτες της Ελλάδος. Η καραντίνα καλά κρατεί τις τελευταίες μέρες και οι περισσότεροι επισημαίνουν μέσα από τα social media το πόσο σημαντικό είναι να παραμείνουμε σπίτι για το καλό των ευπαθών ομάδων. Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται πως ακόμη δεν έχουν πειστεί.
Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να βγαίνουν από το σπίτι τους κανονικά χωρίς να σκέφτονται το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία τους αλλά και για την υγειά όλων των υπολοίπων. Συνήθως πιστεύουν ότι η καραντίνα είναι μια υπερβολή της κυβέρνησης.
Πολλοί από αυτούς, θεωρούν ότι ο κορονοϊός έχει πάρει μεγάλη έκταση για να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει από τους πολίτες αυτής της χωράς, άλλα, κρισιμότερα ζητήματα. Άλλοι πάλι, θεωρούν ότι γνωρίζουν πολύ καλύτερα τον ιό από τους γιατρούς και ότι απλά οι επιστήμονες υπερβάλουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
Ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να πείσεις έναν άνθρωπο άνω των 60 για κάτι το οποίο είναι πεπεισμένος ότι το ξέρει καλύτερα. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, αλλά και των περισσότερων ενηλίκων. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τέτοιες στιγμές πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο η προσωπική και η δημόσια υγεία από το να μην κακοκαρδίσουμε κάποιον.
Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μερικούς τρόπους για να πείσετε τους ανθρώπους που ακόμη δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του κορονοϊού. Μην φοβηθείτε τυχόν εντάσεις ή παρεξηγήσεις. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές δεν είναι το τι λες αλλά ο τρόπος που το λες και ακόμη κι αν υπάρξουν εντάσεις, είναι για καλό σκοπό. Διαβάστε παρακάτω:
Μην ασκείτε κριτική στη συμπεριφορά τους.
Αυτό είναι μια χαρακτηριστική συμβουλή των ψυχολόγων όταν πρέπει να διαφωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στους δικούς σας ανθρώπους την σοβαρότητα της κατάστασης με επιχειρήματα, βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα. Μιλήστε για τις συστάσεις που έχει κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή χρησιμοποιήστε το όνομα κάποιου γιατρού που οι δικοί σας άνθρωποι, του έχουν εμπιστοσύνη.
Επίσης, όταν προσπαθήσετε να πείσετε τους δικούς σας ανθρώπους να μην βγουν από το σπίτι, κάντε το με έναν τρόπο που δε θα ρίξετε ευθύνες στους ίδιους αλλά σε αυτούς που μπορεί να συναντήσουν στο μέρος που θα θέλουν να πάνε. Παραδείγματος χάρη μπορείτε να πείτε το εξής: “Δεν θέλω να πας στο σπίτι της φίλης σου για καφέ, διότι φοβάμαι μην οι υπόλοιποι είναι φορείς του κορονοϊού” .
Πολλές φορές οι άνθρωποι αρνούνται να υπακούσουν στις συμβουλές μας διότι νιώθουν ότι τους κατηγορούμε. Πολλοί από αυτούς που επιλεγούν να βγουν από το σπίτι ενώ παντού υπάρχει καραντίνα, το κάνουν διότι θέλουν να αποδείξουν ότι εκείνοι είναι υγιείς. Νομίζουν ότι όσοι μένουν στο σπίτι, φοβούνται ότι είναι φορείς.
Δείξτε τους τρυφερότητα.
Πολλές φορές όταν διαφωνούμε με έναν άνθρωπο ανεβαίνουν οι τόνοι και χάνουμε το νόημα της συζήτησης. Όταν θέλουμε να προστατεύσουμε κάποιον κι εκείνος πεισματικά αρνείται να μας ακούσει, η λύση δεν είναι να ξεκινήσουμε να τον μαλώνουμε για τη συμπεριφορά του αλλά να τον προσεγγίσουμε με πιο γλυκό τρόπο.
Εξηγήστε του, ότι ανησυχείτε για την υγεία του, ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αυτόν μέσα και ότι αυτά που του λέτε δεν τα λέτε για να τον ελέγξετε αλλά επειδή τον αγαπάτε και τον νοιάζεστε. Έτσι, επειδή και οι δικοί σας άνθρωποι σας αγαπούν το ίδιο, θα σκεφτούν ίσως ότι δεν θα ήθελαν να σας ανησυχούν άλλο.
Μπορεί λοιπόν να καταφέρετε να τους πείσετε να κάτσουν σπίτι, χωρίς να προσπαθήσετε να επιβάλλετε την άποψή σας με αυστηρότητα αλλά με αγάπη και τρυφερότητα. Τις περισσότερες φορές η συγκεκριμένη τακτική, έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε!
Δώστε έμφαση σε ανθρώπους που έχουν σημασία γι’ αυτούς.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πολλές φορές αρνούνται να ακούσουν τις συμβουλές των μικρότερων από εγωισμό και πείσμα. Έτσι, μπορεί να μην δεχθούν συμβουλές οι οποίες δείχνουν το πόσο θέλετε να τους προστατεύσετε γιατί θεωρούν ότι ο ρόλος του προστάτη ανήκει μόνο σε αυτούς και όχι σε εσάς.
Προσπαθήστε λοιπόν να προσεγγίσετε το θέμα με έναν διαφορετικό τρόπο. Αντί να τους λέτε ότι δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι γιατί είναι μεγαλύτεροι, έχουν προβλήματα υγείας κοκ πείτε τους ότι αν κολλήσουν τον κορονοϊό, μπορεί να προσβάλλουν κάποιο άτομο το οποίο αγαπούν πολύ και αυτό, να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Αν κάποιος από την οικογένεια σας έχει άσθμα ή κάποιας άλλης μορφής ευαισθησία, χρησιμοποιήστε το όνομά του για να πείσετε τους δικούς σας ανθρώπους, ότι το να μείνουν μέσα δεν είναι τόσο για το δικό τους καλό, όσο για το δικό του.
Συγκρίνετε τον κορονοϊό με άλλες πανδημίες του παρελθόντος.
Ο κορονοϊός δεν είναι η μόνη πανδημία που “χτύπησε” την ανθρωπότητα. Μπορεί οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να μην τον έχουν πάρει τόσο στα σοβαρά, όμως όταν υπήρξαν νέοι επηρεάστηκαν και θορυβήθηκαν από άλλες πανδημίες όπως την πολιομυελίτιδα, όπου μάστισε την ανθρωπότητα τη δεκαετία του ’40.
Μπορείτε λοιπόν να συγκρίνετε τις δυο αυτές πανδημίες για να καταλάβουν καλύτερα οι ηλικιωμένοι ότι μπορεί να περάσαν πολλά χρόνια από τότε, όμως οι δυο ασθένειες έχουν αρκετά κοινά και πρέπει να τους θορυβήσουν στον ίδιο βαθμό.
Τις καταστροφικές συνέπειες του παρελθόντος τις έχουν ζήσει, σε αντίθεση με τον κορονοϊό που όλα βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι φέρνοντας στο μυαλό τους τις τότε άσχημες εικόνες, από φόβο μην επαναληφθούν μπορεί και να τους πείσετε.
Θέστε τους δικούς σας ορούς.
Αν πραγματοποιήσετε όλες τις παραπάνω τεχνικές και οι δικοί σας άνθρωποι συνεχίζουν να αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν τις συμβουλές σας, τότε περάστε στην…αντεπίθεση. Τονίστε τους, ότι η απόφαση του να μείνουν μέσα δεν αφορά μόνο την προσωπική τους υγεία αλλά και την δημόσια.
Πρόκειται δηλαδή για μια συλλογική ευθύνη που δε θα βλάψει μόνο τους ίδιους αλλά και ανθρώπους που δεν ευθύνονται. Έτσι, μπορείτε να τους απαγορεύσετε να έρχονται σε επαφή με εσάς και τα παιδιά σας εάν θελήσουν να συνεχίσουν τις εξόδους τους.
Photo via: in.gr
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή