Κορονοϊός: Tα συμπτώματα της μετάλλαξης κράκεν και πως θα τα αναγνωρίσετε
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επικράτηση της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.
Το υπο-στέλεχος του SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Tην περασμένη εβδομάδα, αντιπροσώπευε το 27,6% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Τα συμπτώματα
Η αυξημένη μεταδοτικότητα, δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
Προς το παρόν, τα συμπτώματα της Kraken, φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.
Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.
Δείτε επίσης : Τραγωδία: 4 αδερφάκια βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι τους
Το στέλεχος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις βορειοανατολικές περιοχές, όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων της λοίμωξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο 2022 το νέο στέλεχος XBB.1.5 ήταν υπεύθυνο για μόλις το 1% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Paula Cannon, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η πρόσφατη υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.
Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί. Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.
Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.
Δείτε επίσης : Ρούλα Πισπιρίγκου : Προφυλακιστέα και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας -Η αντίδραση της που εξέπληξε
Τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Ένα νέο στέλεχος της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού που «δείχνει τα δόντια του στις ΗΠΑ» θα έρθει πολύ σύντομα και στη χώρα μας!
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική, το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον).
Υπολογίζεται πως είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι κι αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ πολύ σύντομα.
Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και σε λιγότερα θύματα» είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.
Όπως είπε, το στέλεχος αυτό που «έρχεται από τη Βόρεια Αμερική, όπου υπάρχει τεράστια εξάπλωση νέων στελεχών, είναι ίδιο με τα επόμενα και τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.
Χτυπάει περισσότερο αδύναμους, ηλικιωμένους και μωρά, ενώ έχει περίπου τα ίδια συμπτώματα με όλους τους προηγούμενους, οπότε δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές.
Δείτε επίσης : Δραματική προειδοποίηση για το 2023: Ο κορονοϊός αυξάνει τα περιστατικά καρκίνου
Απλώς ο κορονοϊός, με τη δύναμη που του δίνει η τεράστια μετάδοση που τον αφήσαμε να έχει, συνεχώς ελίσσεται, αλλάζει το περίβλημά του και υπερνικά το ανοσολογικό μας σύστημα».
«Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια, και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει κορονοϊό είτε και τα δύο, έχουμε κυτταρική ανοσία, αλλά και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούργια στελέχη», σημείωσε.
«Τόνισε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει να υπάρξει χαλάρωση. Χρειάζεται προσοχή, που ξέρουμε τι είναι: αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρός αερισμός των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας» πρόσθεσε.
Σχετικά με το αν πρέπει να ληφθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα στα σχολεία, επισήμανε πως στην Ελλάδα, ευτυχώς, αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχουν καινούργια στελέχη, δεν φαίνεται να δημιουργούν τεράστιο κύμα, ωστόσο αν ανοίξουν τα σχολεία και υπάρξει ο κίνδυνος, θα πρέπει πολύ γρήγορα να μπουν πρόσθετα μέτρα.
«Δεν είναι τίποτα να φοράμε μια καλή μάσκα στους χώρους όπως στα σχολεία και δεν είναι τίποτα τα σχολεία μας να αποκτήσουν καθαρισμό του αέρα.
Στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ, και τα σχολεία γίνονται πολύ-πολύ ασφαλέστερα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα» ξεκαθάρισε.
Ο ίδιος ανακοίνωσε, παράλληλα, δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για το 2023.
Το πρώτο είναι ότι υπάρχει ένα καινούργιο φάρμακο, το Remdesivir σε κάψουλα, οι νέες κλινικές δοκιμές του οποίου λένε ότι η δράση του είναι παρόμοια με αυτήν του Paxlovid, που προστατεύει τους μολυσμένους, αν το πάρουν νωρίς, από αβαρίες στην υγεία τους.
Δείτε επίσης : Κορονοϊός: Οι αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή και η συσχέτιση με τον κορωνοϊό
«Στην καινούργια του μορφή θα είναι τεράστια βοήθεια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση μετά από μόλυνση αν το πάρει κανένας γρήγορα, γιατί είναι και απλούστερο φάρμακο, έχει λιγότερα προβλήματα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, οπότε ελπίζω ότι θα εγκριθεί γρήγορα και θα πάει καλά» σημείωσε.
Το δεύτερο, όπως είπε, είναι ότι θα έχουμε για πρώτη φορά νέα εμβόλια για τον RSV, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.
«Ο ιός είναι δολοφόνος για μωρά και για ηλικιωμένους, και τα εμβόλια που θα βγουν θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Θα γίνονται είτε σε εγκύους είτε για να προστατεύσουν τα μωράκια τους είτε σε ηλικιωμένα άτομα» είπε.
Συμπλήρωσε ότι «τα εμβόλια δεν είναι για να τα έχουμε στο ράφι, πρέπει να τα κάνουμε» και παρέπεμψε στην έξαρση της ιλαράς που πλήττει την Ινδία.
«Υπάρχει μεγάλη επιδημία, πάνω 12.000 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς σε λίγες μέρες, γιατί με την καταστροφή που είχαν με τον κορονοϊό δεν έκαναν τους σωστούς εμβολιασμούς, και τα μωρά που γεννήθηκαν πέρυσι έμειναν ανεμβολίαστα, νοσούν και πεθαίνουν φέτος.
Οπότε, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα που δεν είναι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά είναι και όλα τα συμπαρομαρτούντα» κατέληξε.
Κορονοϊός: Σοκαριστική ανακάλυψη – Μολύνει και αυτό το όργανο εκτός από τους πνεύμονες
Σε έναν πραγματικό εφιάλτη εκτυλίσσεται ο κορονοϊός, καθώς εκτός από τους πνεύμονες προκαλεί σοβαρό πρόβλημα και σε άλλο όργανο.
Η μελέτη, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Υγείας Menzies του Πανεπιστημίου Griffith και το Κέντρο Συγκλίνουσας Έρευνας της Νότιας Κορέας για την αναδυόμενη μόλυνση από ιούς, στοχεύει στην κατανόηση του πώς ο SARS-CoV-2 επηρεάζει τα μάτια και εάν αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό μόλυνσης από τον ιό.
Δειτε επίσης : Δύσκολος Χεμώνας για τα παιδιά : Έξαρση σε ιώσεις και ελλείψεις σε αντιβιοτικά – Σαρώνει η γρίπη τύπου Α
Διαπιστώθηκε ότι τα μάτια και τα τρίδυμα νεύρα είναι ευαίσθητα στον ιό και ότι (σε ζωικά μοντέλα) ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει τα μάτια μέσω της αναπνευστικής οδού, διαμέσου του εγκεφάλου.
«Ο ιός μπορεί να μολύνει το μάτι μέσω των νευρικών ιστών στο πίσω μέρος του ματιού που παίζουν ρόλο στις οπτικές πτυχές του ματιού και στέλνουν σήματα για οπτικούς σκοπούς», δήλωσε ο καθηγητής Mahalingam.
«Το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής του αμφιβληστροειδούς, ήταν η μείωση της αντίληψης του βάθους λόγω της θολής όρασης».
«Διαπιστώσαμε ότι ο ιός μπορεί πράγματι να μολύνει τα μάτια μέσω μιας φυσιολογικής ενδορινικής προσέγγισης, αλλά και εάν τα σταγονίδια του ιού έρθουν σε άμεση επαφή με το μάτι», λένε οι ερευνητές.
«Ο υποδοχέας ACE2 είναι αυτός στον οποίο προσκολλάται ο ιός για να μολύνει ένα συγκεκριμένο κύτταρο σε έναν ιστό ή όργανο και αυτός ο υποδοχέας βρίσκεται σε αφθονία στους πνεύμονες, τις αμυγδαλές, τη ρινική κοιλότητα, τα νεφρά και την καρδιά, γι’ αυτό και έχουν δημοσιευτεί πολλές αναφορές για αυτά τα όργανα, αλλά βρήκαμε ότι οι υποδοχείς ACE2 υπάρχουν επίσης στα μάτια, διευκολύνοντας έτσι τη μόλυνση».
Κορονοϊός: Νοσήσατε δεύτερη φορά; Γιατί κινδυνεύετε πολύ περισσότερο
Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα με μια νέα έρευνα να φέρνει σοκαριστικά στοιχεία στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, οι επαναλοιμώξεις στη χώρα μας αφορούν το 25% των λοιμώξεων με κορονοϊό, ποσοστό που σύμφωνα με τους ειδικούς εξηγείται λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της, των νέων μεταλλάξεων που κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά και της ανοσίας που φθίνει όσο μεγαλώνει το χρονικό διάστημα από την τελευταία δόση εμβολιασμού.
Μια νέα έρευνα τώρα έρχεται να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τις επαναλοιμώξεις, καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος θανάτου, νοσηλείας και σοβαρών προβλημάτων υγείας από τον COVID-19 αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πρώτη περίοδο νόσησης, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.
Δείτε επίσης : Συμπτώματα γρίπης: Το σοβαρό σύμπτωμα που δεν ξέρετε
“Η επαναμόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο τόσο οξέων εκβάσεων όσο και Long Covid”, δήλωσε ο ΔρZiyadAl-Aly της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. “Αυτό ήταν εμφανές σε μη εμβολιασμένους, εμβολιασμένους και ενισχυμένους ανθρώπους”, όπως είπε.
Τα ευρήματα προέρχονται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 6 Απριλίου 2022 σε 443.588 ασθενείς με μία λοίμωξη SARS-CoV-2, 40.947 με δύο ή περισσότερες λοιμώξεις και 5,3 εκατομμύρια μη μολυσμένα άτομα.
Οι περισσότεροι ήταν άνδρες.
Τα στοιχεία έδειξαν πως οι ασθενείς με επαναλοίμωξη είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου και υπερτριπλασιασμένο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν από τον COVID μόλις μία φορά.
Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα στους πνεύμονες, στην καρδιά, στο αίμα, στα νεφρά, τον διαβήτη, την ψυχική υγεία, τα οστά και τους μύες και νευρολογικές διαταραχές, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο NatureMedicine.
Ακόμα κι αν κάποιος είχε προηγούμενη μόλυνση και είχε εμβολιαστεί – που σημαίνει ότι είχε διπλή ανοσία από προηγούμενη μόλυνση συν εμβόλια – εξακολουθεί να είναι ευαίσθητος σε δυσμενείς εκβάσεις μετά την επαναμόλυνση, έδειξε η μελέτη, όπως αναφέρει το TheTOC.
Ειδικότερα, τα άτομα με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στους πνεύμονες, τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις και 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές από ασθενείς που είχαν μολυνθεί μόνο μία φορά, όπως διαπιστώθηκε.
Δείτε επίσης : Πως θα καταλάβεις αν έχεις κορονοϊό, κοινό κρυολόγημα ή εποχιακή γρίπη
Ο κίνδυνος ήταν πιο έντονος τον πρώτο μήνα μετά την επαναλοίμωξη, αλλά εξακολουθούσε να είναι εμφανής ακόμη και έξι μήνες αργότερα.
“Είχαμε αρχίσει να βλέπουμε πολλούς ασθενείς να έρχονται στην κλινική με έναν αέρα αήττητου”, είπε ο Al-Aly στο Reuters. “Αναρωτήθηκαν: “Έχει πραγματικά σημασία η επαναμόλυνση; Η απάντηση είναι ναι”.
Ενόψει δε της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει με ταξίδια και συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, “οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επαναμόλυνση είναι επακόλουθη και θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις”, πρόσθεσε.
Κορονοϊός: Λύθηκε το μυστήριο – Από πού πραγματικά προήλθε
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, οι απαντήσεις για το από πού προήλθε, φαίνεται πως βρέθηκαν.
Η συζήτηση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19 «άναψε» ξανά αυτή την εβδομάδα με μια έκθεση από μια ομάδα ειδικών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο SARS-CoV-2 πιθανότατα εξαπλώθηκε φυσικά σε ένα ζωο-νοσογόνο άλμα από ένα ζώο στον άνθρωπο , χωρίς βοήθεια από εργαστήριο.
«Το έγγραφό μας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές πιθανές προελεύσεις, αλλά τα στοιχεία για τη ζωο-νόηση είναι συντριπτικά », λέει η Danielle Anderson, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μια ανάλυση που βρήκε ότι η βιβλιογραφία που έχει αξιολογηθεί από ειδικούς, υποστηρίζει συντριπτικά τις ζωο-νοσολογικές υποθέσεις και δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) στις 10 Οκτωβρίου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κολομβίας, ο Jeffrey Sachs ξεκίνησε την ομάδα εργασίας προέλευσης Lancet τ ον Δεκέμβριο του 2020, χρησιμοποίησε τον βιολόγο Peter Daszak για να την ηγηθεί.
Δείτε επίσης : Εποχική γρίπη: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα-Επισκεφθείτε άμεσα γιατρό
Ο Daszak είναι επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής EcoHealth Alliance, η οποία έχει χρηματοδοτήσει εργασίες για τους κορονοϊούς νυχτερίδων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV).
Επειδή τα πρώτα κρούσματα COVID-19 αναφέρθηκαν στη Γουχάν της Κίνας, ορισμένοι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η έρευνα που διεξήχθη στο WIV οδήγησε στην εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Ο Sachs πίστευε ότι ο Daszak και άλλα μέλη της ειδικής ομάδας που είχαν δεσμούς με το WIV και την EcoHealth Alliance δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν αυτή τη δυνατότητα δίκαια και έπρεπε να παραιτηθούν.
Μετά από σκληρές εσωτερικές διαμάχες για ζητήματα όπως η διαφάνεια και η πρόσβαση σε πληροφορίες, ο Sachs απέσυρε την ομάδα εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2021.
Όμως τα μέλη συνέχισαν να συναντώνται.
«Είχαμε μια διακεκριμένη, ποικιλόμορφη ομάδα ειδικών σε μια ολόκληρη σειρά επιστημονικών κλάδων και πιστεύαμε ότι είχαμε κάτι να προσφέρουμε είτε ήμασταν μέρος της επιτροπής είτε όχι», λέει ο Gerald Keusch, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Κατά τη σύνταξη της έκθεσής της, η ομάδα εργασίας πήρε συνεντεύξεις από ερευνητές που έχουν διαφορετικές απόψεις για την προέλευση της πανδημίας.
Επίσης, επανεξέτασε το ιστορικό των ιών RNA, όπως ο SARS-CoV-2, που φυσικά έχουν κάνει ζωο-νοσογόνα άλματα και έχουν πυροδοτήσει εστίες.
Και διερεύνησε την επιστημονική βιβλιογραφία για εργασίες που αναφέρονται στην προέλευση του COVID-19.
Το τελικό προϊόν επικαλύπτεται με την έκθεση της επιτροπής Lancet ευρύτερης κλίμακας .
Και οι δύο τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο τρόπος με τον οποίο δυνάμεις όπως η αυξανόμενη αποψίλωση των δασών και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών.
Δείτε επίσης : Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Η Ασιατική γρίπη του 1957 που εξελίχθηκε σε πανδημία
Και οι δύο τονίζουν τον κίνδυνο από χαλαρά μέτρα ασφαλείας στα εργαστήρια, καθώς και σε μελέτες πεδίου που αναζητούν παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αλλά οι δύο αναφορές χωρίζουν τους δρόμους τους όταν πρόκειται για την προέλευση της πανδημίας.
Οι συγγραφείς του PNAS λένε ότι η αναζήτηση της βιβλιογραφίας τους αποκάλυψε «σημαντικά επιστημονικά στοιχεία από ομοτίμους» ότι ο SARS-CoV-2 μετακινήθηκε από νυχτερίδες σε άλλα άγρια ζώα και μετά σε ανθρώπους στο εμπόριο άγριας ζωής, προκαλώντας τελικά ξέσπασμα στην αγορά θαλασσινών Huanan στη Γουχάν.
Αντίθετα, λένε, σχετικά λίγες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους υποστηρίζουν την ιδέα της διαρροής εργαστηρίου και ο Daszak σημειώνει ότι μεγάλο μέρος του επιχειρήματος έχει προωθηθεί μέσω γνωμών.
«Η πιο φειδωλή υπόθεση είναι ότι η πανδημία εμφανίστηκε μέσω του συστήματος της αγοράς ζώων», λέει ο Daszak.
Δεν υπάρχουν αναφορές ότι επιστήμονες χρησιμοποιούν για δοκιμές θηλαστικά σε φάρμες ζώων στην Κίνα που προμήθευαν την αγορά Huanan ή τους ανθρώπους που τα χειρίζονταν, λέει ο Daszak και συμπληρώνει πως «το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι το βάρος και η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων είναι πολύ υψηλότερα στην ιδέα της φυσικής προέλευσης του ιού».
Η προοπτική του PNAS ξεχωρίζει επίσης για τις συστάσεις της σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των προειδοποιήσεων ότι ετοιμάζεται μια πανδημία.
Σε μια ενότητα που ονομάζεται «κοιτάζοντας μπροστά», οι μελετητές προτείνουν την «έξυπνη επιτήρηση» μια τακτική που θα επικεντρωνόταν στην παρατήρηση των hot spots μετάδοσης όπου άνθρωποι και άγρια ζώα έρχονται συχνά σε επαφή, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την αναζήτηση νέων ιών.
Υπάρχουν τώρα δοκιμές που μπορούν να μετρήσουν αντισώματα σε ένα τεράστιο φάσμα ιών, προσφέροντας ενδείξεις λοιμώξεων που εμφανίστηκαν στο παρελθόν.
Η δειγματοληψία λυμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει νέες τεχνικές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης για να ψαρέψει τόσο γνωστά όσο και νέα παθογόνα.
Και οι ερευνητές θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τον αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα λάκκους κοπριάς στα αγροκτήματα.
Δείτε επίσης : Πυρετός στα παιδιά: Φυσιολογική θερμοκρασία, συμβουλές αντιμετώπισης
«Για σχεδόν 3 χρόνια τρέχουμε σε κύκλους για διαφορετικά σενάρια διαρροής εργαστηρίου και τίποτα δεν έχει προσθέσει πραγματικά σε αυτήν την υπόθεση», λέει η Isabella Eckerle, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
«Χάσαμε την ευκαιρία να πούμε… τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά;»
Η Linda Saif, ερευνήτρια του κορωνοϊού των χοίρων στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο, Wooster, λέει ότι οι μελέτες για τις ιογενείς λοιμώξεις ανθρώπων και ζώων παραμένουν πολύ σιωπηρές και πρέπει να συνδυαστούν.
«Δεν υπάρχει πηγή χρηματοδότησης για αυτούς αυτή τη στιγμή».
Ο David Relman, ειδικός μικροβιώματος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που πιστεύει ότι τα διαφορετικά σενάρια προέλευσης είναι εξίσου ευλόγως, πιστεύει ότι οι εκθέσεις της επιτροπής PNAS και Lancet «δεν είναι καθόλου αντιφατικές ή ασυνεπείς μεταξύ τους».
Και ο Ρέλμαν, ο οποίος έλαβε συνέντευξη από την ομάδα εργασίας, την επαινεί γιατί υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας για μια νέα πανδημία σύμφωνα με το xristika.gr .
«Στο τέλος της ημέρας», λέει, «Αυτό ισχύει: Οι διαρροές, οι επιδημίες και οι πανδημίες είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, για τις οποίες χρειάζονται απεγνωσμένα μεγαλύτερο έλεγχο, προσοχή και διορατικότητα».
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.