Close

Μούδιασμα στο κεφάλι: Όλες οι ασθένειες που μπορεί να έχετε

Μούδιασμα στο κεφάλι: Όλες οι ασθένειες που μπορεί να έχετε

Έχετε συχνά ένα αίσθημα βάρους, πίεση και μούδιασμα στο κεφάλι; Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές. Το μούδιασμα στο κεφάλι μπορεί να προκαλείται από ένα νεύρο που πιέζεται, από τραυματισμούς ή και κάποιες ασθένειες, μπορεί να είναι προσωρινό ή χρόνιο. Ας δούμε όμως αναλυτικά από τι μπορεί να προέρχεται.

Μούδιασμα στο κεφάλι: Όλες οι ασθένειες που μπορεί να έχετε

Έμφραγμα: Αυτά τα απίστευτα συμπτώματα σε προειδοποιούν ακόμη και 30 χρόνια νωρίτερα

Μούδιασμα στο κεφάλι

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που προκαλούν μία περίεργη αίσθηση μουδιάσματος στο κεφάλι. Σαν μια αίσθηση σφιξίματος, βάρους ή πίεσης που μπορεί να είναι ήπια ως σοβαρή, η οποία υποχωρεί και στη συνέχεια κάνει ξανά την εμφάνισή της. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα στο πρόσωπο, κάψιμο στο κεφάλι ή σφίξιμο.

Το μούδιασμα στο κεφάλι μπορεί να είναι αποτέλεσμα βλάβης (κάκωσης), ερεθισμού, συμπίεσης των νεύρων, ή (πιο συχνά) να αποτελεί ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Το μούδιασμα μπορεί να έχει άμεση σχέση με πόνο, κάψιμο ή άλλες δυσάρεστες αισθήσεις, χωρίς να αποτελεί ένδειξη μιας απειλητικής κατάστασης. Αν αυτή η αίσθηση επιμένει και είναι χρόνια, συχνά οφείλεται στο άγχος.

Οι περισσότερες καταστάσεις που προκαλούν μούδιασμα στο κεφάλι δεν είναι σοβαρές και είναι αποτέλεσμα πονοκέφαλου τάσης, ιγμορίτιδας, ωτίτιδας και άγχους. Η χρόνια ή επαναλαμβανόμενη σοβαρή αίσθηση πίεσης όμως ίσως να είναι σημάδι κάποιου υποκείμενου ιατρικού προβλήματος, όπως οι όγκοι στον εγκέφαλο ή το ανεύρυσμα σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ποιες είναι οι αιτίες του μουδιάσματος στο κεφάλι;

Ίσως να νιώθετε μια περίεργη αίσθηση στο κεφάλι, η οποία έρχεται και φεύγει και να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Αν για παράδειγμα, μένετε στην ίδια θέση για πολλή ώρα, τότε η συγκέντρωση του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος ή στο κεφάλι μπορεί να προκαλεί μούδιασμα ή κάψιμο.

Άλλες αιτίες για το μούδιασμα στο κεφάλι περιλαμβάνουν:

Άγχος και χρόνιο στρες
Βλάβη στα νεύρα (κάκωση, τραυματισμοί)
Έντονη πίεση στα νεύρα (πιεστικά φαινόμενα)
Παρενέργειες φαρμάκων
Έλλειψη βιταμίνης Β12 ή άλλων βιταμινών
Παθολογικά επίπεδα συγκεκριμένων ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο, το νάτριο ή το ασβέστιο

Kλοπή ανοσίας: Τί είναι και πως επηρεάζει ο Covid-19

Τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη, όπως η δισκοκήλη που ασκεί πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης
Δηλητηρίαση από υδράργυρο
Ιγμορίτιδα λόγω κρυολογήματος ή γρίπης

Μούδιασμα στο κεφάλι: Όλες οι ασθένειες που μπορεί να έχετε

Πώς το στρες επηρεάζει το κεφάλι;

Το άγχος και η ανησυχία έχουν άμεση σχέση με τους νευροδιαβιβαστές και τις ορμόνες στο σώμα, και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως αυτό το περίεργο μούδιασμα στο κεφάλι ή το κάψιμο. Οι άνθρωποι με έντονο άγχος και ανήσυχες σκέψεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, νιώθουν έντονη πίεση και αυτό προκαλεί αύξηση στα επίπεδα του στρες. Τα συναισθήματα του στρες και της ανησυχίας προκαλούν αναστάτωση, είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί κάποιος και συχνά προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα.

Αν βιώνετε άγχος ή κατάθλιψη είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να περιορίσετε την αίσθηση μουδιάσματος στο κεφάλι.

Πότε είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα;

Αν και το μούδιασμα στο κεφάλι δεν είναι μια αναγνωρισμένη διαταραχή, τα επίμονα συμπτώματα στο κεφάλι καλό είναι να μην τα αγνοείτε. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για να γίνει η διάγνωση οποιασδήποτε διαταραχής.

Η ιατρική διάγνωση είναι αναγκαία όταν:

Η αίσθηση μουδιάσματος είναι πιο συχνή και αλλάζει η ένταση ή η σοβαρότητα
Το μούδιασμα συνοδεύεται από πόνο
Εμφανίζεται σε διαφορετικές πλευρές στο κεφάλι
Έχει μεγάλη διάρκεια και προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο
Έχει εμφανιστεί ξαφνικά μετά από τραυματισμό της κεφαλής ή της σπονδυλικής στήλης

Γυροειδής αλωπεκία ή τριχοφάγος: Τι είναι ,ποια είναι τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Αν έχετε παρατηρήσει οτιδήποτε από τα παραπάνω καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ο γιατρός θα σας προτείνει κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Σύμφωνα με το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση θα γίνει η διάγνωση και θα σχεδιάσετε μαζί με το γιατρό σας την θεραπεία σας.

Αν νιώθετε μούδιασμα στο κεφάλι περιστασιακά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν όμως η αίσθηση επιμένει και επηρεάζει την καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Μόνο με τη βοήθεια του γιατρού σας μπορεί να γίνει η διάγνωση και η θεραπεία μιας σοβαρής υποκείμενης κατάστασης.

Ποιες καταστάσεις προκαλούν μούδιασμα στο κεφάλι;

Άγχος και στρες: το άγχος μπορεί να προκαλέσει αίσθηση μουδιάσματος στο κεφάλι, καθώς η ενεργοποίηση του μηχανισμού του στρες προκαλεί απελευθέρωση νορεπινεφρίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών και ορμονών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ροή του αίματος σε όργανα που το έχουν ανάγκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να φτάνει περισσότερο αίμα στο κεφάλι και να δημιουργεί ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως την αίσθηση του μουδιάσματος (παραισθησία).

Η ιγμορίτιδα, η γρίπη και το κρυολόγημα μπορούν να προκαλέσουν πίεση στα νεύρα και αίσθηση μουδιάσματος στο κεφάλι και στο πρόσωπο.
Ο πονοκέφαλος και η ημικρανία προκαλούν πίεση στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αίσθηση μουδιάσματος.
Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη ή δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει σωστά. Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία της γλυκόζης στο αίμα.

Χωρίς θεραπεία ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, η οποία προκαλεί την αίσθηση του μουδιάσματος.
Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα όπως τα αντιεπιληπτικά και τα χημειοθεραπευτικά, μπορεί να νιώθουν μούδιασμα στο κεφάλι ή κάψιμο.
Οι τραυματισμοί στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μπορεί να καταστρέψουν νεύρα του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης. Σαν αποτέλεσμα, οι ασθενείς νιώθουν μούδιασμα στο κεφάλι.

Βλέννη στα ούρα: Αιτίες συμπτώματα διάγνωση και θεραπεία

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα. Αν η βλάβη είναι στο κεφάλι μπορεί να οδηγεί στην αίσθηση μουδιάσματος.

Μούδιασμα στο κεφάλι: Όλες οι ασθένειες που μπορεί να έχετε

Αυτοάνοσα νοσήματα

Στα αυτοάνοσα νοσήματα το ίδιο το ανοσοποιητικό κάνει επίθεση στο σώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα επιτίθενται στα νεύρα και στους παρακείμενους ιστούς. Αν αυτό συμβεί, το άτομο μπορεί να νιώθει μούδιασμα στο κεφάλι και στο πρόσωπο.

Κάποια αυτοάνοσα νοσήματα που μπορεί να προκαλούν μούδιασμα στο κεφάλι περιλαμβάνουν:

ρευματοειδή αρθρίτιδα
ινομυαλγία
συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
σύνδρομο Sjogren
σύνδρομο Guillain–Barré
Ινιακή νευραλγία
Δύο ινιακά νεύρα διατρέχουν τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Ξεκινούν από το λαιμό μέχρι την κορυφή του κεφαλιού και σταματούν περίπου στο μέτωπο. Αυτά τα νεύρα είναι υπεύθυνα για τις αισθήσεις στην κορυφή και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αν κάτι ερεθίσει αυτά τα νεύρα, προκαλεί πόνο ή αίσθηση μουδιάσματος.

Λοιμώξεις

Αν και δεν είναι πολύ συχνό, υπάρχουν κάποιες λοιμώξεις που προκαλούν βλάβη στα νεύρα του κεφαλιού και κατά συνέπεια προκαλούν μούδιασμα.

Μερικές βακτηριακές ή ιϊκές λοιμώξεις που προκαλούν βλάβη στα νεύρα περιλαμβάνουν:

έρπητα ζωστήρα
HIV
ηπατίτιδα C
εγκεφαλίτιδα
νόσο Lyme

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται σωστά για μικρό χρονικό διάστημα. Όταν ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται σωστά, τότε δεν φτάνει σε αυτόν η σωστή ποσότητα οξυγόνου, με αποτέλεσμα την βλάβη στον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:

μούδιασμα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, όπως το κεφάλι
δυσκολία/αδυναμία ομιλίας, κατανόησης ή εκφοράς λόγου
σύγχυση
παράλυση της μιας πλευράς του σώματος

Κορονοιός JN1: Τί είναι το brain frog που προκαλεί η αλλιώς Εγκεφαλική θόλωση

Έλλειψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα ουσιαστικό μεταλλικό στοιχείο για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι σημαντικό για την πρόληψη κάθε είδους βλάβης στα νεύρα.

Άγχος

Πολύ συχνά το άγχος μπορεί να μιμείται τις νευρολογικές διαταραχές. Συχνά ψυχοσωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα στο πρόσωπο, μούδιασμα στο κεφάλι, στα χείλη, πόνο σε όλο το πρόσωπο. Μούδιασμα στα πόδια, στα χέρια, στα δάχτυλα, κάψιμο στο κεφάλι και σφίξιμο από άγχος. Νευρικός πόνος στο κεφάλι, στο σαγόνι και στο λαιμό και ζαλάδα (ψυχογενής ίλιγγος).

Όλα τα παραπάνω είναι συμπτώματα που μπορεί να έχουν άμεση σχέση με το άγχος και την ανησυχία και προκαλούνται διαμέσου του μηχανισμού πάλης ή φυγής (fight or flight) στο σώμα. Όσο πιο πολύ ανησυχείτε για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τόσο χειρότερα γίνονται. Αν έχετε κάποια διαταραχή άγχους και έχετε κάνει τον απαραίτητο οργανικό έλεγχο, δεν χρειάζεται να αντιδράτε υπερβολικά σε αυτά τα συμπτώματα, δεν θα σας βλάψουν.

Μούδιασμα στο κεφάλι: Όλες οι ασθένειες που μπορεί να έχετε

Διαφορές ανάμεσα στο άγχος και στις νευρολογικές διαταραχές

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος για να ξεχωρίσετε την διαφορά ανάμεσα στο άγχος και σε κάποιο σοβαρό νευρολογικό θέμα. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν και οι διαφορές μπορεί να είναι τόσο μικρές, που να μην είναι εύκολα διακριτές.

Αυτό εξηγεί το γιατί είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας και να γίνει οργανικός έλεγχος (εξετάσεις) αν τα συμπτώματα επιμένουν. Ακόμη και αν το άγχος είναι πολύ συχνό, ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει αν υπάρχει μια υποκείμενη νευρολογική διαταραχή. Από τη στιγμή που ο γιατρός θα αποκλείσει άλλα νευρολογικά προβλήματα, είναι σημαντικό να κάνετε βήματα για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα και περισσότερη ανησυχία.

Μόλυνση από άνθρακα: Συμπτώματα θεραπεία και πώς μεταδίδεται

Στην ακραία περίπτωση που ένα άτομο έχει κάποια νευρολογική διαταραχή, και πάλι ο έλεγχος του άγχους είναι πολύ σημαντικός. Το άγχος παίζει κύριο ρόλο όχι μόνο στην ευτυχία αλλά και στην συνολική μας ευεξία, αλλά και στην επιτυχία μιας θεραπείας.

Άλλες αιτίες

Κάποιες λιγότερο συχνές καταστάσεις που προκαλούν μούδιασμα στο κεφάλι περιλαμβάνουν:

κακή στάση σώματος, οδηγεί σε πιεστικά φαινόμενα στον αυχένα ή το κεφάλι (αυχενικό σύνδρομο)
υποθυρεοειδισμό
ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες
υψηλή αρτηριακή πίεση
δερματικές καταστάσεις, όπως το έκζεμα
όγκοι στον εγκέφαλο
Μπορεί να μουδιάζει μόνο η μία πλευρά του κεφαλιού;

Το μούδιασμα μπορεί να εμφανίζεται μόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού. Μερικές φορές, ολόκληρη η αριστερή ή η δεξιά πλευρά του κεφαλιού επηρεάζεται. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα μόνο κομμάτι της δεξιάς ή της αριστερής πλευράς του κεφαλιού μουδιάζει, μέχρι τους κροτάφους ή το πίσω μέρος του κεφαλιού. Επίσης, άλλες φορές μπορεί να συνυπάρχει κάψιμο στο κεφάλι, ή σφίξιμο στο κεφάλι.

Κάποιες καταστάσεις που επηρεάζουν τη μια πλευρά του κεφαλιού περιλαμβάνουν:

λοιμώξεις
ημικρανίες
παράλυση Bell
Καλό είναι να ζητήσετε την βοήθεια ενός γιατρού αν νιώθετε μούδιασμα στο κεφάλι μαζί με:

τραυματισμό στο κεφάλι
μούδιασμα σε άλλα τμήματα του σώματος
μούδιασμα σε ολόκληρο το χέρι ή το πόδι, στο πρόσωπο
σύγχυση και δυσκολία στην ομιλία
δυσκολία στην αναπνοή
ξαφνικό και έντονο πονοκέφαλο

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος και το μούδιασμα στο κεφάλι
Το μούδιασμα στο κεφάλι και το κάψιμο είναι ένα από τα πιο συχνά ψυχοσωματικά συμπτώματα του ΑΓΧΟΥΣ. Και αυτή η αίσθηση προκαλεί αγωνία καθώς μπορεί να συνδέεται με άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.

Λέμφωμα- Η νόσος που τα συμπτώματα της θυμίζουν γρίπη: Δείτε τι είναι και ποια η θεραπεία.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, σύμφωνα με το www.therapia.gr αφού προηγηθεί ο απαραίτητος οργανικός έλεγχος, είναι η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγειά στο Daddy – Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.