10 μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής. Παρακάτω θα εξηγήσουμε μερικούς μύθους και μερικές αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής. Μύθους και αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνώριζαν.
Εφόσον τόσα μαγαζιά πουλάνε συμπληρώματα διατροφής, είναι ασφαλή. Σωστά; Εφόσον είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση σε συμπληρώματα διατροφής, είναι ασφαλή να τα περνούμε σε όσες ποσότητες θέλουμε.
Δείτε ακόμα Ομάδα αίματος: Από ποιες αρρώστιες κινδυνεύουμε
Γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντικό προτού ξεκινήσουμε να παίρνουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, να συμβουλευόμαστε πρώτα από όλα τον γιατρό μας. Δυστυχώς οι ρυθμοί της ζωής μας ακόμη και σήμερα – δεδομένων των συνθηκών – είναι εξαντλητικοί. Οπότε για πολλούς ανθρώπους τα συμπληρώματα διατροφής είναι μονόδρομος.
Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα σας αναλύσουμε 10 αλήθειες και 10 μύθους σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό να σας παρακινήσει ή να σας αποτρέψει από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.
Έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και όσων αφορά την δική σας περίπτωση, πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Διαβάστε παρακάτω:
1. ΜΥΘΟΣ: Οι θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα συμπληρώματα διατροφής
Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμπληρώματα διατροφής για να σας ενισχύσει κάποια βιταμίνη ή κάποια μέταλλα που μπορεί να λείπουν από το σώμα σας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής έχουν την ικανότητα να θεραπεύσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ασθένειες που προκαλούνται εξαιτίας της έλλειψης άσκησης ή του καπνίσματος.
2. ΜΥΘΟΣ: Όλα τα συμπληρώματα διατροφής είναι ελεγμένα
Σύμφωνα με τους κανονισμούς οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν την ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής, αναγράφοντας στην συσκευασία τις ιδιότητες και τα συστατικά τους. Δυστυχώς όμως πολλές εταιρίες αυτό, δεν το κάνουν.
Δεν διστάζουν να αναγράψουν στην συσκευασία ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και τις ιδιότητες των προϊόντων τους. Αυτό, πολλές φορές η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αργεί να το αντιληφθεί
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε συμπληρώματα διατροφής, που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και όχι τυχαία που πωλούνται χωρίς έλεγχο στο διαδίκτυο
3. Αλήθεια: Τα ωμέγα 3 μπορούν να βοηθήσουν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στο ιχθυέλαιο ή στο μουρουνέλαιο, που θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής. Σίγουρα δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το πόσο καλό κάνουν σε άλλα προβλήματα των οστών. Όμως νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ωμέγα 3 βοηθούν πολύ στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να ξέρετε ότι το ιχθυέλαιο και το μουρουνέλαιο σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια και άλλα. Γι’ αυτό θα πρέπει να το ξεκινήσουμε έπειτα από την συμβουλή γιατρού κι αν δούμε, ότι κάτι δεν πάει καλά, να τον ενημερώσουμε.
4. ΜΥΘΟΣ: Τα συμπληρώματα είναι απολύτως ασφαλή να τα καταναλώνεται σε όσες ποσότητες θέλετε.
Η ασφάλεια ενός συμπληρώματος εξαρτάται από το τι είναι, ποια είναι η κατάσταση της υγείας σας και ποια άλλα φάρμακα παίρνετε. Τα συμπληρώματα βοτάνων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αν ληφθούν χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, επειδή μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με πολλά άλλα φάρμακα.
Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής φτιαγμένα από βότανα, μπορούν να δημιουργήσουν παρενέργειες στο σώμα, αν αλληλοεπιδράσουν με φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, όπως ένα κοινό παυσίπονο.
5. Αλήθεια: Η κόκκινη μαγιά μειώνει τη χοληστερόλη
Αυτό ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά η κόκκινη μαγιά δεν πρέπει να λαμβάνεται. Γιατί; Τα συμπληρώματα κόκκινων ζυμών περιέχουν μονοκαλίνη Κ, η οποία είναι ίδια με τη λοβαστατίνη, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Αυτό σημαίνει ότι το OTC είναι παρόμοιο με συνταγογραφούμενες στατίνες – με όλες τις παρενέργειες και τους πιθανούς κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε πόση κόκκινη μαγιά μπορείτε να καταναλώσετε με βάση το βάρος, την ηλικία και άλλους παράγοντες.
6. ΜΥΘΟΣ: Η έρευνα υποστηρίζει τους ισχυρισμούς
Υπάρχουν ερευνητικές αναφορές που υποστηρίζουν ορισμένους ισχυρισμούς, αλλά δεν είναι οι τύποι έρευνας στους οποίους πρέπει να βασιστείτε. Ναι, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα έχουν περάσει επιτυχώς ερευνητικές δοκιμές, αλλά τα συμπληρώματα βοτάνων δεν έχουν.
Οι δοκιμές μπορούν να κατασκευαστούν, να έχουν μικρή συμμετοχή, και να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές διδάσκονται συχνά ότι η έρευνα “προτείνει”, αλλά ποτέ “δεν αποδεικνύει”.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά δεν μπορείτε να πείτε με σιγουριά ότι η χρήση ενός συγκεκριμένου συμπληρώματος προκαλεί την ίδια αντίδραση στην πλειονότητα των χρηστών.
7. ΜΥΘΟΣ: Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα
Παρόλο που οι έγκυες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένα συμπληρώματα όπως το φολικό οξύ και το σίδηρο, συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην αυτοθεραπεύονται. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα σας για να προσδιορίσετε ποια συμπληρώματα είναι ασφαλή να ληφθούν.
8. Αλήθεια: Η βιταμίνη Β12 βελτιώνει τη μνήμη
Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα απορροφά λιγότερο Β12. Εκείνοι που έχουν έλλειμμα στη Β12 μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια γνωστικά προβλήματα.
Σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση της πρόσληψης Β12 μέσω της τροφής ή ενός συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης. Εάν δεν έχετε ανεπάρκεια, ένα συμπλήρωμα δεν θα παρέχει όφελος.
9. ΜΥΘΟΣ: Η βιταμίνη C θεραπεύει τα κρυολογήματα
Η βιταμίνη C δεν θεραπεύει τα κρυολογήματα. Μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μία ή δύο ημέρες, αλλά μόλις το κρυολόγημα μπει στο σύστημά σας, καμία ποσότητα βιταμίνης C δεν θα σας σώσει. Υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και πέτρες στα νεφρά.
10. Αλήθεια: Η βιταμίνη D είναι καλή για τα οστά
Η βιταμίνη D βοηθά το ασβέστιο να διατηρήσει τα οστά υγιή. Τούτου λεχθέντος, είναι ένας μύθος ότι η βιταμίνη D αποτρέπει την οστική απώλεια καθώς μεγαλώνετε.
Εάν παίρνετε αρκετό ασβέστιο μέσω γαλακτοκομικών και άλλων πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με το ασβέστιο για τη διατήρηση υγιών οστών.
Photo cover via: remedydaily.com
Διαβάστε όλα τα άρθρα που αφορούν την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή