Close

Napping: Πόσο βοηθάει ο σύντομος ύπνος στον οργανισμό μας;

Napping: Πόσο βοηθάει ο σύντομος ύπνος στον οργανισμό μας;

Οι άνθρωποι σήμερα, ζουν μία καθημερινότητα με έντονους και γρήγορους ρυθμούς. Ο φόρτος εργασίας, το νοικοκυριό, η φροντίδα των παιδιών, γεμίζουν το πρόγραμμα των γονιών, με αποτέλεσμα την εξάντληση και μόνιμη κούραση την οποία νιώθουν.

Ο χρόνος που έχουν για τον εαυτό τους και για ξεκούραση μέσα στη μέρα είναι ελάχιστος έως και ανύπαρκτος. Γι’αυτό και προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ένα μικρό κενό για να απολαύσουν έστω και έναν δεκάλεπτο ύπνο.

Το να ξεκουράζεται ο οργανισμός μας όμως, έπειτα από τόση ταλαιπωρία και εξάντληση είναι απαραίτητο, και το να πάρουμε “έναν υπνάκο” μέσα στη μέρα μας είναι αναγκαίο για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και την καλή μας υγεία, ψυχική και σωματική.

Δείτε λοιπόν πόσο αναγκαίο και φυσιολογικό είναι να κοιμόμαστε για λίγο μέσα στη μέρα, και πόσα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό μας το napping.

 

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας η χρονιά κόπωση που ένιωθαν είναι ένα απ τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας. Ενώ καθ όλη την διάρκεια της ζωής τους ήταν αρκετά δραστήριοι με την εμφάνιση της ασθενείας άρχισαν να νιώθουν εξάντληση και να τους παίρνει ο ύπνος χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Για να ανακτούν κάποια απ τη ενέργεια και ζωτικότητας τους η λύση ήταν τα μικρά διαστήματα ύπνου (ξεκούρασης) κατά διάρκεια της ημέρας. Και έτσι καταφέρνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με μελέτες μπορείτε να έχετε  απίστευτα οφέλη στην υγειά σας  κάνοντας napping  από 15 έως 20 λεπτά μέσα στην μέρα, επίσης επαναφέρετε τον οργανισμό σας και μοιάζει σαν να έχετε μια έκρηξη εγρήγορσης.

Το  napping βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism υποδηλώνει ότι η χρόνια εξάντληση και η στέρηση ύπνου μπορούν να αφήσουν ένα άτομο με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες  στην ερευνά ήταν 11 υγιείς άντρες που είχαν φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες τη στιγμή της μελέτης. Υποβλήθηκαν σε μια νύχτα μόλις δύο ωρών ύπνου. Τα τεστ αίματος και ούρων την επόμενη ημέρα έδειξαν αυξημένα επίπεδα νορεπινεφρίνης . Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται όταν το σώμα βρίσκεται σε ακραίες καταστάσεις.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να παίρνετε 10 λεπτούς υπνάκους κατά την διάρκεια τις μέρας είναι καλύτερο απ το να ξεκουράζεστε μια φορά και για περισσότερη ώρα.

Ένα απόσπασμα από μια μελέτη του 2006 αναφέρει: « Ο υπνάκος των 10 λεπτών προκάλει άμεσες βελτιώσεις και ορισμένα από τα οφέλη αυτά διατηρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ως και 155 λεπτά. Ο υπνάκος των  30 λεπτών έδωσε μια περίοδο μειωμένης εγρήγορσης και απόδοσης

 

Το Naps βοηθά στη βελτίωση της μνήμης

Ο ύπνος έχει βρεθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ανθρώπινης μνήμης. Θυμάστε περισσότερο όταν κοιμάστε πιο συχνά.

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι στο τέλος μίας απομνημονευτικής άσκησης όσοι είχαν πάρει έναν ένα υπνάκο 90 λεπτών πριν από την εργασία ήταν σε θέση να διατηρήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εκείνους που δεν το έκαναν.

Συμπερασματικά, το Napping σας κάνει πιο υγιείς, ισχυρότερους και εξυπνότερους . Είστε πιο παραγωγικοί όταν είστε λιγότερο εξαντλημένοι, και δεν πρέπει να ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι δεν είστε υπέρ-άνθρωποι. Πραγματικά, δεν είστε. Πάρτε ένα γρήγορο υπνάκο όταν το χρειάζεστε. Είναι μέρος της αυτοεξυπηρέτησης σας.

 

 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.