Ο νέος κορονοϊός κατάφερε να αλλάξει μέχρι στιγμής όλη την ανθρωπότητα. Καθημερινώς, μαθαίναμε από τις ειδήσεις για νέους θανάτους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φοβούνται για τους δικούς τους ανθρώπους ή ακόμη κι για τους ίδιους.
Οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες, με σκοπό να περιοριστούν τα κρούσματα απαγόρευσαν την κυκλοφορία στους πληθυσμούς, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καραντίνα, μας επηρέασε ακόμη περισσότερο κυρίως ψυχολογικά, όμως και σωματικά κατά πως φαίνεται.
Είχαμε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο μας, ότι η επαφή μας με την βιταμίνη D κάνει πολύ καλό στον οργανισμό μας. Μπορεί να μένουμε στην χώρα του ήλιου, όμως η καραντίνα στέρεισε από πολλούς ανθρώπους, την απαραίτητη βιταμίνη D. Στο άρθρο μας τότε, είχαμε προτείνει τρόπους να την αναπληρώσετε.
Ένα συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κολέγιο Παιδιάτρων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και του Ινστιτούτου Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες,με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας ΜΙΝΕΡΒΑ αναφέρθηκε στην βιταμίνη D.
Συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκε ότι αν ο πληθυσμός στην Ελλάδα ερχόταν σε περισσότερη επαφή με τη βιταμίνη D πιθανότατα οι θάνατοι που καταγράφηκαν στην χώρα από τον νέο κορονοϊό, θα ήταν τουλάχιστον οι μισοί, από αυτούς που δυστυχώς σημειώθηκαν. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες:
Το ηλεκτρονικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε απέδειξε με στοιχεία ότι η δράση της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην σοβαρότητα των κρουσμάτων από τον νέο κορονοϊό, στην χώρα μας.
Το ηλεκτρονικό συμπόσιο είχε τίτλο “Νόσος COVID-19 & Παιδιατρική Ενδοκρινολογία” και διοργανώθηκε όπως προ αναφέραμε από το Ελληνικό Κολέγιο Παιδιάτρων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και του Ινστιτούτου Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες,με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας ΜΙΝΕΡΒΑ.
Στο ηλεκτρονικό συμπόσιο, απαντήθηκαν κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν πολλές ελληνικές οικογένειες και που αφορούν την παιδιατρική ενδοκρινολογία σε σχέση με τον νέο κορονοϊό. Πολλοί γονείς άλλωστε, ανησυχούν για το πως μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών τα οποία πάσχουν από ενδοκρινολογικές παθήσεις.
Επίσης, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και στην ψυχολογική πίεση που ένιωσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας και πως μπορούν οι γονείς, να τα επαναφέρουν σε μια ομαλή καθημερινότητα, χωρίς να τα επηρεάσουν περισσότερο ψυχολογικά.
Ο συντονιστής του συμποσίου ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος και τα στοιχεία που παρουσίασε φαίνεται πως είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πρόσφατες έρευνες λοιπόν που πραγματοποιήθηκαν στις Φιλιππίνες, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ινδονησία, έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά της βιταμίνης D στον οργανισμό, τόσο πιο έντονα εκδηλώνει τα συμπτώματα του ο νέος κορονοϊός.
Μάλιστα, τόνισε ότι το 86% των κρουσμάτων τα οποία είχαν υψηλά ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό, νόσησαν έχοντας ελαφριά συμπτώματα ενώ το 73% των κρουσμάτων που νόσησαν από τον νέο κορονοϊό αλλά είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D εκδήλωσαν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Στο τέλος, κατέληξαν ότι αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, ήταν μεγαλύτερα οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό, θα ήταν περίπου οι μισοί, από αυτούς που δυστυχώς καταγράφηκαν εν τέλει.
Ο Γεώργιος Χρυσός τόνισε ότι η βιταμίνη D, κάνει καλό σε πολλά σημεία του οργανισμού όπως είναι ο μεταβολισμός, τα οστά, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 60% του πληθυσμού παρουσίασε έλλειψη στην βιταμίνη D.
Ο κύριος Χρυσός τόνισε, ότι η έλλειψη στην βιταμίνη D προοικονομεί νοσηρά προβλήματα υγείας. Αυτό που δεν γνώριζαν πολλοί όμως, είναι ότι η έκθεση των ανθρώπων στον ήλιο δεν είναι επαρκής τρόπος για να προμηθευτεί ο οργανισμός την απαραίτητη βιταμίνη D.
Για να μετατραπεί η συγκεκριμένη βιταμίνη σε πλήρως ενεργή ορμόνη, ενεργοποιείται αρχικά στο δέρμα αλλά ρυθμίζεται μέσω των νεφρών. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να προσλαμβάνουμε την βιταμίνη D μέσω του ήλιου αλλά και σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή.
Αναφέρθηκε, ότι η βιταμίνη D βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού, πιο ελαφρά. Ανεξαρτήτως όμως της νέας πανδημίας, τόνισε ότι ένας άνθρωπος πρέπει να έχει την απαραίτητη βιταμίνη D στον οργανισμό του όλες τις εποχές του χρόνου.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι ένας έφηβος κι ένας ενήλικος πρέπει να έχει 3.000 μονάδες βιταμίνης D στον οργανισμό τους, ημερησίως. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Μίχος συμπλήρωσε ότι στις ηλικίες 0-17 τα κρούσματα κορονοϊού ήταν πολύ χαμηλά, συγκεκριμένα 4,3% ενώ στην χώρα μας δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
Τόνισε επίσης, ότι γενικότερα τα παιδιά που νόσησαν από κορονοϊό, εκδήλωσαν συμπτώματα ήπιας μορφής. Σχετικά με τα παιδιά που πάσχουν από υπέρ-φλεγμονώδη σύνδρομα παρουσίασε στοιχεία της Ιταλίας και της Αμερικής, διότι στην χώρα μας, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών κρουσμάτων, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορούσε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας Ευαγγελία Χαρμανδάρη από την άλλη, ανέφερε ότι η πρόληψη και η τήρηση των ατομικών μέσων υγιεινής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από ενδοκρινοπάθειες, αφού η πανδημία του κορονοϊού, μπορεί να τα επηρεάσει.
Παλιότερα είχαμε αναφερθεί στις θεωρίες πολλών επιστημόνων, οι οποίοι δήλωναν ότι η παχυσαρκία στους ενηλίκους μπορεί να τους κάνει πιο αδύναμους απέναντι στον νέο κορονοϊό. Η Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος Μαρία Καράντζα – Χαρώνη αναφέρθηκε στο ζήτημα.
Μίλησε γενικότερα για την παχυσαρκία στα παιδιά, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα το 25,3% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 18% παχύσαρκα, ενώ τα ποσοστά δείχνουν ότι θα ανεβούν κι άλλο στο μέλλον. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω όμως, τα παιδιά που νόσησαν από κορονοϊό στην χώρα μας δεν ήταν πολλά κι έτσι, δεν μπορούσε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Αναλογιζόμενη όμως, ότι η παχυσαρκία επιβαρύνει την υγεία των ανθρώπων γενικότερα, και ειδικότερα κάνει τους ενηλίκους, να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όσων αφορά τον κορονοϊό, η Μαρία Καράντζα – Χαρώνη συμβούλευσε τους γονείς, να βάλουν στην καθημερινότητα των παιδιών, ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που νοσούν από διαβήτη, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όσων αφορά την ανάπτυξη μιας λοίμωξης. Αυτό, το επιβεβαίωσε και η Παιδίατρος – Παιδοενδοκρινολόγος Μαρία Παπαγιάννη. Όσων αφορά τον κορονοϊό όμως, τόνισε ότι η πιθανότητα νόσησης των παιδιών είναι σχετικά μικρή.
Οι αυστηροί περιορισμοί σύμφωνα με την ίδια πρέπει να αφορούν τα παιδιά με αρρύθμιστο διαβήτη ενώ τόνισε ότι η επιστροφή στην καθημερινότητα μας αφορά όλους.
Στο τέλος, ο Παιδίατρος και Ακαδημαϊκός Υπότροφος Νικόλαος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όπως είπε, μετά την έναρξη της καραντίνας η ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων επηρεάστηκε αρκετά.
Τα παιδιά ξεκίνησαν να τρώνε ακανόνιστα και ανθυγιεινά γεύματα, να καταναλώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, να παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, να απέχουν από την άθληση και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.
Ο κύριος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης. Τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν σύμφωνα με τον ίδιο, από την οικογένεια, τους επιστήμονες και την πολιτεία. Η οικογένεια, θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει μεσώ του διαλόγου.
Η επιστημονική κοινότητα μέσα από την σωστή ενημέρωση και η πολιτεία με την προσεκτική άρση των μέτρων και την έξοδο των παιδιών και των εφήβων από την καραντίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις που τέθηκαν στο ηλεκτρονικό συμπόσιο ήταν πολλές. Οι επιστήμονες, κατέληξαν ότι για την αποφυγή περισσότερων κρουσμάτων οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και κοινωνικής προστασίας.
Photo cover via: iatropedia.gr
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές