Close

Νυκτερινή εφίδρωση: Για ποιους λόγους ιδρώνετε υπερβολικά κατά την διάρκεια της νύχτας

Νυκτερινή εφίδρωση: Για ποιους λόγους ιδρώνετε υπερβολικά κατά την διάρκεια της νύχτας

Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας ιδρωμένοι, σαν να ήταν στο γυμναστήριο. Αυτό ονομάζεται νυχτερινή εφίδρωση ή υπεριδρωσία στον ύπνο. Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει.

Τι είναι η νυχτερινή εφίδρωση;

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ξυπνήσει, έστω και μία φορά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρατηρώντας έντονη εφίδρωση στο σώμα ή στο πρόσωπό μας.

Με τον όρο «νυχτερινή εφίδρωση», ουσιαστικά αναφερόμαστε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρείται υπεριδρωσία στη διάρκεια του ύπνου, η οποία δεν οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα (π.χ. υψηλή θερμοκρασία). [1][2]

Ξυπνάτε ξαφνικά την νύχτα και δεν ξανακοιμάστε: Τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ

Ο ιδρώτας είναι συνήθως τόσο έντονος, που οδηγεί σε μούσκεμα των ρούχων αλλά και των σεντονιών, με αποτέλεσμα το άτομο να πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι για να αλλάξει ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα. [1]

Νυκτερινή εφίδρωση: Για ποιους λόγους ιδρώνετε υπερβολικά κατά την διάρκεια της νύχτας

Γενικά, μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ενώ εντοπίζεται σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως [1][2]:

στις μασχάλες
στον αυχένα
στα χέρια
στα πόδια
στο πρόσωπο
στο κεφάλι

Γιατί ιδρώνω πολύ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση υπερβολικού ιδρώτα (υπεριδρωσία) σε κάποια άτομα, με κάποιους να χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής από άλλους.

Τα άτομα που παρουσιάζουν έντονη και παρατεταμένη εφίδρωση, είτε καθόλη τη διάρκεια της μέρας είτε μόνο τη νύχτα, θα πρέπει να εντοπίσουν την αιτία/τις αιτίες που την προκαλούν, ώστε να διαχειριστούν κατάλληλα το πρόβλημα. [2][3]

Ναρκοληψία: Ποια τα συμπτώματα της διαταραχής ύπνου και πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Παρακάτω αναφέρονται, συνοπτικά, οι βασικότεροι παράγοντες που οδηγούν σε νυχτερινή εφίδρωση:

1. Εμμηνόπαυση

Η πλειοψηφία των γυναικών στην εμμηνόπαυση και στην περιεμμηνόπαυση, βιώνει συχνές και έντονες εξάψεις (ιδίως τη νύχτα), οι οποίες συνδυάζονται συνήθως με άγχος και οδηγούν σε έντονη εφίδρωση. [4][5]

Αυτό οφείλεται στις σημαντικές αλλαγές των ορμονικών επιπέδων εκείνη την περίοδο, που επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική και πνευματική κατάσταση της γυναίκας. [4][5]

2. Ορμονικές διαταραχές

Πέρα από την περίοδο της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη αλλαγή ή δυσλειτουργία των ορμονών, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να προκύπτει έντονος ιδρώτας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλα συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας αποτελούν η δυσκολία διατήρησης σταθερού βάρους, οι αλλαγές στη διάθεση και οι συχνοί πονοκέφαλοι.

Πόνος στα μάτια και θολή όραση: Ποια είναι η φλεγμονή που προκαλεί τύφλωση και ποια τα συμπτώματα της.

Νυκτερινή εφίδρωση: Για ποιους λόγους ιδρώνετε υπερβολικά κατά την διάρκεια της νύχτας

3. Νυχτερινή εφίδρωση και άγχος

Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές (π.χ. κρίσεις πανικού), παρουσιάζουν συνήθως έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και της νύχτας, η οποία μπορεί να συνδυάζεται με τρέμουλο, μούδιασμα και αϋπνία.

4. Υπογλυκαιμία

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εκδηλώνονται, μεταξύ άλλων, με έντονη εφίδρωση. Συνεπώς, τα άτομα που εμφανίζουν υπογλυκαιμία το βράδυ (π.χ. λόγω λήψης αγωγής), παρουσιάζουν συνήθως αυτό το σύμπτωμα.

5. Νυχτερινή εφίδρωση και θυρεοειδής

Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό συχνά υποφέρουν από έντονο ιδρώτα τη νύχτα, καθώς και από άλλα δυσάρεστα συμπτώματα (π.χ. νευρικότητα, κόπωση, αίσθημα παλμών, κ.λπ.).

Όμως, αυτό δεν αφορά μόνο τα άτομα με υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αλλά εμφανίζεται και σε άλλες διαταραχές του θυρεοειδή.

 Δύσπνοια και πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια τα αίτια τα συμπτώματα και η θεραπεία της Σαρκοείδωσης

Νυκτερινή εφίδρωση: Για ποιους λόγους ιδρώνετε υπερβολικά κατά την διάρκεια της νύχτας

6. Ιδιοπαθής υπεριδρωσία

Η ιδιοπαθής υπεριδρωσία είναι μία χρόνια κατάσταση που αφορά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού και οδηγεί σε έντονη εφίδρωση, τόσο μέσα στη μέρα όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν και είναι αρκετά άβολη για την καθημερινότητα των ατόμων, δεν αποτελεί κάτι το ανησυχητικό.

7. Λήψη αγωγής

Πλήθος φαρμακευτικών αγωγών μπορεί να έχει ως παρενέργεια τη νυχτερινή εφίδρωση (π.χ. αντιπυρετικά, αντιδιαβητικά, αντικαταθλιπτικά, κ.ά.). Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι έντονο, προτείνονται εναλλακτικές θεραπείες που δεν έχουν αυτή την επίδραση στον οργανισμό.

Αν έχετε πόνο διάρροια και κράμπες στην κοιλιά ίσως πάσχετε από Ελκώδη κολίτιδα

Υπάρχουν αρκετές ακόμη παθολογικές καταστάσεις – άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο σοβαρές – που μπορούν να οδηγήσουν σε (νυχτερινή) εφίδρωση. Ορισμένες από αυτές είναι οι ακόλουθες: [2][3][6][7]

Ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση, γρίπη)
Διαταραχές ύπνου (αποφρακτική υπνική άπνοια, έντρομη αφύπνιση)
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
Δυσμηνόρροια
Νευροπάθειες
Αυτοάνοσα νοσήματα
Ψυχικές ασθένειες
Οστεομυελίτιδα
Ενδοκαρδίτιδα
Τέλος, μπορεί να προκληθεί από την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, καθώς και από την κατανάλωση φαγητού με πολλά καρυκεύματα (π.χ. ινδικό).

Νυκτερινή εφίδρωση: Για ποιους λόγους ιδρώνετε υπερβολικά κατά την διάρκεια της νύχτας

Νυχτερινή εφίδρωση: αντιμετώπιση

Ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, μπορεί κανείς – ιδανικά σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό – να βρει τους καταλληλότερους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές, ανεξαρτήτως του αιτιολογικού παράγοντα, είναι οι εξής: [2]

Φοράτε άνετα ρούχα στον ύπνο, από υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει
Επιλέξτε αέρινα και ελαφριά κλινοσκεπάσματα, από μη συνθετικό υλικό
Διατηρείτε δροσερό τον χώρο του ύπνου
Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και καυτερού/πικάντικου φαγητού (ιδιαίτερα προ ύπνου)
Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
Τακτική φυσική δραστηριότητα
Ισορροπημένη διατροφή (αποφυγή επεξεργασμένων τροφών)
Περιορισμός του καπνίσματος
Σε περίπτωση που το πρόβλημα οφείλεται στη λήψη αγωγής, ο γιατρός ενδεχομένως να μπορεί να σας προσφέρει κάποια εναλλακτική που δεν επιφέρει τη συγκεκριμένη παρενέργεια. [2]

Πως είναι να βιώνεις ημικρανία με αύρα  γιατί συνδέεται με το εγκεφαλικό;

Στα άτομα που ιδρώνουν πολύ τη νύχτα λόγω κάποιας αγχώδους διαταραχής, έχει φανεί πως βοηθά σημαντικά η ψυχοθεραπεία (κυρίως η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία), ο διαλογισμός, η γιόγκα, το τάι τσι, καθώς και οι ασκήσεις αναπνοής πριν τον ύπνο. [2][8]

Στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η λήψη αγωγής ή κάποιου διατροφικού συμπληρώματος (π.χ. έλαιο νυχτολούλουδου, ισοφλαβόνες σόγιας, black cohosh, φασκόμηλο, κόκκινο τριφύλλι), μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των εξάψεων και της υπεριδρωσίας.

Επιπλέον, στα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την κατάκλιση, μπορεί να μειώσει αυτό το φαινόμενο το βράδυ (εφόσον είναι το μόνο αίτιο).

Νυκτερινή εφίδρωση: Για ποιους λόγους ιδρώνετε υπερβολικά κατά την διάρκεια της νύχτας

Πότε να ανησυχήσω;

Παρότι η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση και δεν επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να σχετίζεται με κάποια σοβαρή νόσο και γι’ αυτό θα πρέπει να διερευνάται όταν το πρόβλημα είναι καθημερινό, διαρκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα και εντείνεται με την πάροδο των ημερών, εάν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, καθώς και όταν συνδυάζεται με: [1][2][3]

πυρετό
απώλεια βάρους
μειωμένη όρεξη
βήχα
διάρροια
ψυχολογικές διακυμάνσεις

Πονοκέφαλος: 5 διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων και συμπτώματα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το www.vita4you.gr εάν ταλαιπωρείστε από έντονο ιδρώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον θεράποντα γιατρό σας, ώστε να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να σας προσφέρει την καταλληλότερη λύση για την περίπτωσή σας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.