Οι 7 τύποι αναιμίας και τα συμπτώματα .Υπάρχουν 7 τύποι αναιμίας και εμείς σήμερα θα μάθουμε τα συμπτώματα του κάθε τύπου, τα αίτια αλλά και την αντιμετώπιση.
Η αναιμία είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που προσβάλλει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η αναιμία είναι παθολογική κατάσταση του οργανισμού, κατά την οποία κυκλοφορεί μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.
Η αναιμία αναγνωρίζεται με τον εργαστηριακό προσδιορισμό δεικτών της μάζας των κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως είναι ο αιματοκρίτης, η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και ο αριθμός των ερυθρών ανά κυβικό χιλιοστό αίματος.
Δείτε ακόμα Πόνος στη μέση : Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορεί να κρύβει
Η αναιμία δεν αποτελεί στην ουσία κλινική εκδήλωση (σύμπτωμα), αλλά εργαστηριακό εύρημα. Δεν αποτελεί νόσο, αφού είναι αποτέλεσμα ποικίλων ασθενειών και, κατά συνέπεια, η διάγνωση “αναιμία” δεν έχει ουσιαστικό νόημα.
Για να είναι η διάγνωση σαφής, θα πρέπει να προσδιορίζεται η συγκεκριμένη νόσος που προκαλεί την αναιμία ή να αναφέρεται σε συγκεκριμένο τύπο αναιμίας. Γι’ αυτό στο σημερινό άρθρο αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε τους 7 τύπους της αναιμίας. Διαβάστε παρακάτω:
Συμπτώματα αναιμίας
Αναλόγως με τα αίτια της αναιμίας, ποικίλλουν και τα συμπτώματα. Ωστόσο, τα συνηθέστερα είναι το αίσθημα κόπωσης, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και ο πόνος στο στέρνο. Επίσης η χλωμή όψη, η δύσπνοια, οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, ακόμη και τα κρύα χέρια και πόδια.
Οι 7 τύποι αναιμίας: Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου
Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι η πιο συχνή αλλά και γνωστή μορφή αναιμίας. Συνήθως οφείλεται σε περιπτώσεις κακής διατροφής και χρόνια απώλεια αίματος, που προκαλείται από υπερβολική εμμηνόρροια.
Επίσης οι περιπτώσεις όπου οι αυξημένες ανάγκες για σίδηρο, όπως στην ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τα παιδιά που υποβάλλονται σε ταχεία ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, μπορεί να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία.
Οι αιτίες της αναιμίας λόγω της έλλειψης σιδήρου
Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται όταν ο ρυθμός απώλειας ή χρήσης του σιδήρου είναι περισσότερος από τον ρυθμό απορρόφησης και χρήσης του. Επίσης συχνά λόγω της υπερβολικής εμμήνου ρύσεως ή κάποια αιμορραγία μέσα ή από το έντερο ως αποτέλεσμα ενός πεπτικού έλκους, γαστρίτιδας ή αιμορροΐδες.
Η θεραπεία της αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου
Η θεραπεία για τον συγκεκριμένο τύπο αναιμίας θα εξαρτηθεί από την αιτία αλλά και την σοβαρότητα της κατάστασης. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιες διατροφικές αλλαγές, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις.
Η σοβαρή αναιμία λόγω έλλειψης σίδηρου μπορεί να απαιτήσει θεραπεία στο νοσοκομείο, μεταγγίσεις αίματος, απόρριψη σιδήρου ή ακόμη και ενδοφλέβια θεραπεία με σίδηρο.
Οι 7 τύποι αναιμίας: Απλαστική αναιμία
Η απλαστική αναιμία από την άλλη είναι μία διαταραχή του αίματος κατά την οποία ο μυελός των οστών ενός οργανισμού δεν παράγει αρκετά νέα αιμοσφαίρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας όπως είναι οι αρρυθμίες στην καρδιά, μία διευρυμένη καρδιά, η καρδιακή ανεπάρκεια, λοιμώξεις αλλά και αιμορραγία.
Η απλαστική αναιμία είναι μία σπάνια αλλά και μία σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε έναν ασθενή είτε ξαφνικά είτε αργά και τείνει να επιδεινώνεται με τον χρόνο, εκτός βέβαια αν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Τα αίτια της απλαστικής αναιμίας
Η βλάβη στα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών είναι αυτή που προκαλεί και απλαστική αναιμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους μισούς από τους ασθενείς που πάσχουν από απλαστική αναιμία, οι ίδιοι οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι πάσχουν από αυτό. Ένας αριθμός από επίκτητες ασθένειες και καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει απλαστική αναιμία.
Οι τοξίνες όπως είναι τα φυτοφάρμακα αρσενικό και βενζόλιο, η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, φάρμακα όπως η χλωραµφαινικόλη, μερικά λοιμώδη νοσήματα όπως είναι η ηπατίτιδα, ιός Epstein-Barr, κυτταροµεγαλοϊός, παρβοϊός B19 και HIV, αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες κληρονομικές αιτίες.
Η θεραπεία της απλαστικής αναιμίας
Η θεραπεία για την απλαστική αναιμία περιλαμβάνει μεταγγίσεις αίματος, μεταμοσχεύσεις κυττάρων του αίματος, του μυελού των βλαστικών κυττάρων αλλά και φαρμακευτική αγωγή. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να αποτρέψουν είτε να περιορίσουν τις επιπλοκές και να ανακουφίσουν τον ασθενή από τα συμπτώματα.
Επίσης βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να είναι δυνατή με μεταμοσχεύσεις κυττάρων του αίματος και του μυελού των βλαστικών κυττάρων. Επίσης μπορεί να θεραπεύσει την κατάσταση όταν ο ασθενής αποφύγει την αιτία που του προκάλεσε απλαστική αναιμία, όπως η έκθεσή του σε μία τοξίνη.
Οι 7 τύποι αναιμίας: Αιμολυτική αναιμία
Η αιμολυτική αναιμία είναι όταν τα αιμοσφαίρια καταστρέφονται και απομακρύνονται από την κυκλοφορία του αίματος, πριν από την κανονική διάρκεια ζωής τους. Μία σειρά από ασθένειες, συνθήκες και παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την καταστροφή.
Η αιμολυτική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι η κόπωση, ο πόνος, οι αρρυθμίες, μία διευρυμένη καρδιά αλλά και η καρδιακή ανεπάρκεια. Υπάρχουν αρκετοί τύπου αιμολυτικών αναιμιών και μερικοί από αυτούς κληρονομούνται ενώ άλλοι εκδηλώνονται από διάφορες αιτίες.
Οι αιτίες της αιμολυτικής αναιμίας
Η άμεση αιτία αυτού του τύπου αναιμίας είναι η πρόωρη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω αυτό μπορεί να το προκαλέσει μία σειρά από ασθένειες αλλά, συνθήκες και παράγοντες. Αυτόν τον τύπο αναιμίας μπορεί είτε να τον κληρονομήσεις είτε να τον αποκτήσεις.
Μερικές φορές η αιτία της αιμολυτικής αναιμίας δεν είναι γνωστή. Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής το κληρονόμησε, τα γονίδια που ελέγχουν πως παράγονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ελαττωματικά. Διαφορετικά είδη ελαττωματικών γονιδίων καθορίζουν τις διάφορες φορές κληρονομικής αιμολυτικής αναιμίας.
Σε κάθε τύπο κληρονομικής αιμολυτικής αναιμίας ο οργανισμός δημιουργεί μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει την αιμοσφαιρίνη, την κυτταρική μεμβράνη ή τα ένζυμα G-6PD, που διατηρούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια υγιή.
Δείτε ακόμα Ομάδα αίματος: Από ποιες αρρώστιες κινδυνεύουμε
Από την άλλη η αιμολυτική αναιμία που αποκτήθηκε διαφέρει. Σε αυτήν την περίπτωση ο οργανισμός παράγει φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια όμως κάποια ασθένεια, νόσημα ή παράγοντας κάνει αυτά τα αιμοσφαίρια να καταστρέφονται πολύ γρήγορα.
Συνήθως ένας ασθενής αποκτά αιμολυτική αναιμία όταν έχει διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, λοιμώξεις και αντιδράσεις από κάποια φάρμακα ή κάποιες μεταγγίσεις αίματος.
Η θεραπεία της αιμολυτικής αναιμίας
Και σε αυτόν τον τύπο αναιμίας οι θεραπείες μπορεί να είναι μεταγγίσεις αίματος, φάρμακα, πλασμαφαίρεση, χειρουργικές επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων αίματος και μυελού αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Άτομα που έχουν τον συγκεκριμένο τύπο αναιμία μπορεί να μην χρειαστούν θεραπεία εφόσον η κατάστασή τους δεν παρουσιάζει επιδείνωση. Άτομα με σοβαρή αιμολυτική αναιμία συνήθως χρειάζονται συνεχή θεραπεία.
Οι 7 τύποι αναιμίας: Θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία)
Η μεσογειακή αναιμία είναι κληρονομική διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός παράγει λιγότερη υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και λιγότερη αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μία πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη και υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Υπάρχουν δύο τύποι μεσογειακής αναιμίας και αυτοί οι η α- και η β- μεσογειακή αναιμία. Η πιο σοβαρή μορφή της α- μεσογειακής αναιμίας είναι η α- θαλασσαιμία ή hydrops fetalis, ενώ η σοβαρή μορφή της β- θαλασσαιμίας είναι γνωστή ως μείζονα θαλασσαιμία ή αναιμία Κούλεϊ. Και οι δύο τύποι μεσογειακής αναιμίας επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεσογειακή αναιμία εμφανίζει περισσότερο σε Ιταλούς, Έλληνες και ανθρώπους της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, γι’ αυτό και έχει την συγκεκριμένη ονομασία. Στις σοβαρές μορφές μεσογειακής αναιμία η διάγνωση γίνεται από την παιδική ηλικία και είναι διά βίου παθήσεις.
Οι αιτίες της μεσογειακής αναιμίας
Για αρχή αξίζει να ξέρετε ότι η αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια έχει δύο είδη πρωτεϊνικών αλυσίδων: α-globin και β-globin. Αν λοιπόν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές από αυτές τις πρωτεϊνικές αλυσίδες, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν σχηματίζονται σωστά και δεν μπορούν να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο.
Τα γονίδια είναι αυτά που ελέγχουν πως ένας οργανισμός δημιουργεί τις πρωτεϊνικές αλυσίδες αιμοσφαιρίνης. Όταν λοιπόν αυτά τα γονίδια αλλοιώνονται εμφανίζεται η μεσογειακή αναιμία. Η μεσογειακή αναιμία είναι κληρονομική διαταραχή που μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά μέσω των γονιδίων.
Οι άνθρωποι που έχουν ελαττωματικά γονίδια αιμοσφαιρίνης από τον έναν γονέα και φυσιολογικά γονίδια αιμοσφαιρίνης από τον άλλον είναι απλά φορείς. Οι φορείς συχνά δεν έχουν συμπτώματα εκτός από μία ήπια μορφή αναιμίας όμως μπορούν να μεταδώσουν τα γονίδια στα παιδιά τους.
Η θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας
Η θεραπεία της μεσογειακής αναιμία διαφέρει από τον τύπο αλλά και την σοβαρότητα. Τα άτομα που είναι φορείς ή έχουν ήπια μορφή μεσογειακής αναιμίας άλφα ή βήτα χρειάζονται ελάχιστη έως και καθόλου θεραπεία. Για τις σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς κάνουν μεταγγίσεις αίματος, θεραπείες αποσιδήρωσης και συμπληρώματος φυλλικού οξέος.
Οι 7 τύποι αναιμίας: Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Ο συγκεκριμένος τύπος αναιμίας είναι μία σοβαρή ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια σε σχήμα δρεπανιού “C”. Τα φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν σχήμα δίσκου και κινούνται εύκολα μέσω των αιμοφόρων αγγείων.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν την αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή που δίνει το κόκκινο χρώμα στο αίμα, είναι πλούσια σε σίδηρο και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Τα δρεπανοκύτταρα περιέχουν μη φυσιολογική αιμοσφαιρίνη.
Σε αυτή την περίπτωση προκαλεί τα κύτταρα να έχουν σχήμα δρεπανιού το οποίο τα εμποδίζει να μετακινούνται εύκολα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι δημιουργούν μάζες που κολλούν στα αιμοφόρα αγγεία. Οι μάζες των δρεπανοκυττάρων μπλοκάρουν την ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα άκρα και τα όργανα.
Δείτε ακόμα Χαμηλός σίδηρος: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε
Τα μπλοκαρισμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσουν στον ασθενή πόνους, λοιμώξεις και βλάβες των οργάνων. Σε αυτόν τον τύπο αναιμίας εμφανίζεται ένας χαμηλότερος από τον φυσιολογικό αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, επειδή τα δρεπανοκύτταρα δεν διαρκούν πολύ.
Πεθαίνουν δηλαδή περίπου μετά από 10 έως και 20 μέρες και ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αναπαράγει ερυθρά αιμοσφαίρια αρκετά γρήγορα για να τα αντικαταστήσει.
Οι αιτίες της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
Ο συγκεκριμένο τύπος αναιμίας είναι κληρονομικός και αποτελεί διά βίου ασθένεια. Οι άνθρωποι που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία κληρονομούν δύο αντίγραφα του δρεπανοκυτταρικού γονιδίου, ένα από τον κάθε γονέα.
Η θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
Δυστυχώς αυτός ο τύπος αναιμίας δεν έχει ευρέως διαθέσιμη θεραπεία. Υπάρχουν όμως θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την θεραπεία των επιπλοκών.
Οι στόχοι της θεραπείας είναι να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον πόνο, την πρόληψη λοιμώξεων, τις οφθαλμικές βλάβες τα εγκεφαλικά και άλλα. Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών μπορεί να προσφέρουν θεραπεία σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων επίσης.
Οι 7 τύποι αναιμίας: Κακοήθης αναιμία
Η κακοήθης αναιμία είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια επειδή δεν έχει αρκετή βιταμίνη Β12. Οι άνθρωποι που έχουν αυτόν τον τύπο αναιμίας δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη Β12 λόγω έλλειψης τους ενδογενούς παράγοντα.
Ο ενδογενής παράγοντας είναι μία πρωτεΐνη που γίνεται στο στομάχι. Όμως υπάρχουν κι άλλες συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια στην βιταμίνη Β12.
Οι αιτίες της κακοηθούς αναιμίας
Η πιο κοινή αιτία αυτού του τύπου αναιμίας είναι η έλλειψη εγγενούς παράγοντα αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετή βιταμίνη Β12. Κάποια κακοήθης αναιμία μπορεί να πολλαπλασιαστεί επειδή το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά την βιταμίνη Β12.
Επίσης μπορεί να προκληθεί επειδή ένας οργανισμός έχει έλλειψη βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Τέλος υπάρχουν ασθένειες που δυσκολεύουν την απορρόφηση βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν κακοήθη αναιμία. Μερικές φορές οι άνθρωπο αναπτύσσουν κακοήθη αναιμία εξαιτίας λάθος διατροφικών συνηθειών.
Η θεραπεία της κακοηθούς αναιμίας
Η κακοήθης αναιμία αντιμετωπίζεται με την αντικατάστασης της βιταμίνης Β12 που λείπει από το σώμα. Οι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται χρόνια θεραπεία.
Οι 7 τύποι αναιμίας: Αναιμία Fanconi
Αυτός ο τύπος αναιμίας ονομάζεται αλλιώς FA και είναι μία σπάνια, κληρονομική διαταραχή του αίματος που οδηγεί σε αποτυχία του μυελού των οστών να παράγει αίμα. Αυτός ο τύπος αναιμίας είναι ένας τύπος απλαστικής αναιμίας όπου καταστρέφεται ο μυελός των οστών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην παράγει αρκετά νέα αιμοσφαίρια. Αυτός ο τύπος αναιμίας μπορεί επίσης να προκαλέσει τον μυελό των οστών να κάνει πολλά αλλοιωμένα κύτταρα του αίματος και αυτό οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι λευχαιμία.
Οι αιτίες της αναιμίας Fanconi
Ο συγκεκριμένος τύπος αναιμίας είναι κληρονομικός και μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά μέσω των γονιδίων. Τουλάχιστον 13 ελαττωματικά γονίδια συνδέονται με την FA. Αυτός ο τύπος αναιμίας αναπτύσσεται όταν και οι δύο γονείς μεταδώσουν το ίδιο ελαττωματικό γονίδιο FA στο παιδί τους.
Οι άνθρωποι που έχουν μόνο ένα ελαττωματικό γονίδιο FA είναι απλά φορείς και σημαίνει ότι δεν έχουν αυτόν τον τύπο της αναιμίας όμως μπορούν να μεταδώσουν αυτό το γονίδιο στα παιδιά τους.
Η θεραπεία της αναιμίας Fanconi
Η θεραπεία γι’ αυτόν τον τύπο αναιμία βασίζεται στην ηλικία του ασθενούς και πόσο καλά ή άσχημα ο μυελός των οστών του ασθενούς παράγει νέα αιμοσφαίρια.
Οι τέσσερις κύκλοι θεραπείας της FA είναι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος και μυελού. Επίσης η θεραπεία ανδρογόνων, οι συνθετικοί αυξητικοί παράγοντες και η γονιδιακή θεραπεία.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι