Close

Οι μάσκες και τα γάντια προκαλούν δερματικές παθήσεις! – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Οι μάσκες και τα γάντια προκαλούν δερματικές παθήσεις! - Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ύστερα από την έξαρση του κορονοϊού, η χρήση των μασκών, των γαντιών και των αντισηπτικών εκτοξεύθηκε στα ύψη. Οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων έγιναν ξαφνικά απλησίαστες ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις, αφού η κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μοναδικός σύμμαχος που έχουμε προς το παρόν, ενάντια στον κορονοϊό είναι ο εγκλεισμός, η χρήση μάσκας και γαντιών και η συχνή πλύση των χεριών με αντισηπτικά τζελ και μαντηλάκια.

Όσο τα μέτρα της καραντίνας δείχνουν να φτάνουν σιγά – σιγά στο τέλος τους, η ελληνική Κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας, είναι σώφρον να φοράμε μάσκα για οποιαδήποτε μετακίνηση μας εκτός σπιτιού.

Τα οικονομικά προβλήματα των κάτοικων της Ελλάδας, μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλά και προφανή και οι μάσκες φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ακριβές πλέον. Άλλωστε, τα περισσότερα νοικοκυριά, δεν χρειάζονται μάσκα μόνο για ένα άτομο, αλλά για ολόκληρη την οικογένεια.

Ανεξάρτητα από την γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, μια ακόμη είδηση ξεκίνησε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και φαίνεται πως πολλοί από εμάς δεν την περιμέναμε. Η είδηση, μιλάει για τους κίνδυνους που επιφυλάσσουν οι μάσκες και τα γάντια προς την υγεία μας.

Είναι γνωστό ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα μας προστατεύουν, όμως φαίνεται πως αποδεδειγμένα στο παρελθόν, τα γάντια και οι μάσκες έχουν προκαλέσει δερματικές παθήσεις σε αυτούς που έκαναν συχνή χρήση τους. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες:

Σύμφωνα λοιπόν με τον δερματολόγο-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου:

«Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των δερματικών παθήσεων στα χέρια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, λόγω της αυξημένης χρήσης γαντιών, απολυμαντικών και διαφόρων χημικών ουσιών σε μια προσπάθεια καλύτερης υγιεινής των χεριών.

Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα στενά κλινικά περιβάλλοντα και λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που ζούμε, η πολύωρη χρήση τους έχει επεκταθεί και στον απλό πολίτη που προσπαθεί να προστατευτεί από τον νέο κορωνοϊό και να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του.

Όμως, παρόλο που τα γάντια παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από ουσίες και από ιούς, έχουν τη δυνατότητα να το βλάψουν. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση μασκών, οι οποίες προστατεύουν μεν από την είσοδο στον οργανισμό διαφόρων παθογόνων, αλλά υπό κατάλληλες συνθήκες μπορούν να αφήσουν ορατά σημάδια στο πρόσωπο» .

Τι λένε οι…αριθμοί; 

Φαίνεται λοιπόν πως ο πλανήτης δεν έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια άκρως μεταδιδόμενη ασθένεια. Λίγα χρόνια πριν το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) , έκανε την εμφάνισή του και οδήγησε για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να φορούν μάσκες και γάντια συνεχώς.

Για να προστατευτούν από μια άκρως μεταδιδόμενη ασθένεια του 21ου αιώνα, οι εργαζόμενοι φορούσαν διαρκώς μάσκες Ν95, γάντια και ειδικές στολές. Ερευνητές λοιπόν αποφάσισαν να ερευνήσουν, κατά πόσο η χρήση των μασκών και των γαντιών επιβάρυναν την δερματική υγεία αυτών που τα χρησιμοποιούσαν.

Η έρευνα διεξάχθηκε σε εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης στη Σιγκαπούρη μέσα από ένα ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, από τους συμμετέχοντες το 59,6% που χρησιμοποιούσε συχνά μάσκες ανέφερε ακμή, το 51,4% κνησμό στο πρόσωπο και το 35,8% εξανθήματα από τη μάσκα N95.

Τέλος, Το 73,4% αυτών που χρησιμοποίησαν γάντια ανέφεραν ξηροδερμία, το 56,3% κνησμό και το 37,5% εξανθήματα. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν δερματικές παθήσεις στο πρόσωπο φαίνεται πως φορούσαν μάσκα Ν95 για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα σε ένα χρονικό διάστημα που άγγιζε τους 8,4 περίπου μήνες.

Οι άνθρωποι που εμφάνισαν δερματικές παθήσεις του προσώπου με την μορφή της ακμής, ήταν περίπου 29.5 ετών σύμφωνα με τον μέσο όρο. Όσοι ανέφεραν ότι εμφάνισαν δερματικά προβλήματα στα χέρια, φορούσαν γάντια λαστέξ για 6,2 ώρες την ήμερα, περίπου για 9,4 μήνες. Το προσωπικό που ανέφερε κνησμό και ξηροδερμία ήταν περίπου 28,7 ετών.

Όσων αφορά την προστατευτική στολή, δερματικές αντιδράσεις δήλωσαν ότι έπαθαν μόνο το 1,6% των εργαζομένων και σύμφωνα με αυτούς παρουσίασαν κνησμό και εξανθήματα στους καρπούς των χεριών τους. Οι προστατευτικές στολές είναι μιας χρήσης και τις φορούσαν για τουλάχιστον 6,2 ώρες την ημέρα επί περίπου 8,8 μήνες.

Στο σήμερα, φαίνεται πως ήδη στη Ταϊβάν έχει εμφανιστεί μια αύξηση στις δερματικές παθήσεις του ύψους 20-30% , αφού και πάλι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να φορούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προστατευτικά γάντια και μάσκες.

Τι είναι αυτό που κάνει τις μάσκες να προκαλούν δερματικές παθήσεις; 

Ο Δρ. Στάμου επισημαίνει ότι για όσες ώρες φοράμε μάσκες ή προστατευτικά γάντια, συσσωρεύεται στο δέρμα μας υγρασία και και θερμότητα, δυο παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της ακμής.

Επίσης η πίεση που ασκεί η μάσκα στο δέρμα μας προκαλεί απόφραξη των τριχοειδών πόρων που και αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις όπως είναι η ακμή. Ακόμη ένας παράγοντας των δερματικών παθήσεων, είναι ότι το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με τα συστατικά της μάσκας και μπορεί να αντιδρά σε αυτά.

Έτσι, οι άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να φορούν μάσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα, καλό θα ήταν να την αφαιρούν κάθε 2 ώρες για τουλάχιστον 10 λεπτά, έτσι ώστε να αφήσουν το δέρμα τους να αναπνεύσει. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, μπορούν να τοποθετούν γάζα κάτω από την μάσκα.

Τι είναι αυτό που κάνει τα γάντια μιας χρήσης να προκαλούν δερματικές παθήσεις; 

Όσων αφορά τα γάντια μιας χρήσης, φαίνεται πως τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα μας ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και πονοκέφαλο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρήσης του, τα χέρια μας ιδρώνουν αρκετά εξαιτίας του λαστέξ. Όταν τα χέρια μας είναι συνεχώς ιδρωμένα έχουν ακριβώς την ίδια αντίδραση που θα είχαν αν βρίσκονταν για πολλές ώρες μέσα στο νερό. Δεν παράγουν εναλλακτικούς φυσικούς τρόπους ενυδάτωσης και επηρεάζουν την λειτουργιά του φραγμού.

Όσοι λοιπόν χρειάζεται να φορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας, γάντια λαστέξ τότε θα μπορούσαν να τοποθετήσουν λίγο βαμβάκι στο εσωτερικό τους, έτσι ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιήσουν γαντια βινυλίου ή νιτριλίου.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη κι αν δεν έχουμε οποιαδήποτε αλλεργία, θα πρέπει να αφαιρούμε τα γάντια μέσα στην ημέρα για λίγα λεπτά και να τα ενυδατώνουμε με λίγη κρέμα.

Τι είναι αυτό που κάνει το αντισηπτικό και το καθαρό οινόπνευμα να προκαλεί δερματικές παθήσεις; 

Προτού κλείσουμε το άρθρο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε επιπλέον, για τα αντισηπτικά τζελ και μαντηλάκια και φυσικά το καθαρό οινόπνευμα. Η συχνή χρήση τους, προκαλεί ερεθισμό στα χέρια. Αυτό, διότι τα συγκεκριμένα προϊόντα σκοτώνουν όλα τα μικρόβια από τα χέρια.

Ορισμένα μικρόβια όμως, χρειάζεται να υπάρχουν έτσι ώστε να κρατούν τα χέρια μας ενυδατωμένα. Η συχνή χρήση των αντισηπτικών και του καθαρού οινοπνεύματος λοιπόν, αφαιρούν κι αυτά τα μικρόβια με αποτέλεσμα τα χέρια μας να παρουσιάζουν ερεθισμούς.

Ο Δρ Στάμου κλείνει λέγοντας:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απειλή του νέου κορωνοϊού έχει επηρεάσει τις συμπεριφορές και τις συνήθειές μας. Είναι απαραίτητο, όμως, να θυμόμαστε ότι η πολύωρη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας σχετίζεται με υψηλά ποσοστά ανεπιθύμητων δερματικών αντιδράσεων – κυρίως δερματίτιδα εξ επαφής και ακμή.

Η δερματίτιδα εκτός από τον πόνο και την ενόχληση που προκαλεί, μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των ιδίων των χρηστών όσο και των ανθρώπων που φροντίζουν. Η έγκαιρη διάγνωση και η παροχή ιατρικών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης»

Cover photo via: thetoc.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.