Φαίνεται πως οι ρουτίνες σταδιακά αφήνουν ίχνη στον εγκέφαλό μας. Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο οι σταθερές σχέσεις, η σταθερή εργασία και όλα αυτά τα σταθερά πράγματα και γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή μας;
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από μία ρουτίνα. Σίγουρα δεν θέλουμε να βαριόμαστε, αλλά και η διαρκής ένταση δεν μας αρέσει. Ψάχνουμε φίλους που να μένουν, μία ηρεμία στην οικογένεια και μία σταθερή δουλειά που να μας προσφέρει ασφάλεια.
Φαίνεται ότι οι ρουτίνες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ψυχολογία μας αλλά και με τον εγκέφαλό μας. Το ξέρατε ότι η ρουτίνα μπορεί να αφήσει ίχνη στον εγκέφαλο; Ποια είναι αυτά τα ίχνη και τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία μας; Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ψυχολόγου Χριστίνας Σκλαβενίτη:
Δείτε ακόμα Γιατί τα handsfree είναι επικίνδυνα και τι μπορεί να μας συμβεί στο μέλλον αν τα φοράμε συχνά
Οι ρουτίνες μας σταδιακά αφήνουν ίχνη στον εγκέφαλό μας. Οι σταθερές σχέσεις μας, τα γνωστά μοτίβα και μια σταθερή εργασία μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε πλήξη, κατάθλιψη, ασυνείδητο άγχος ή σε εξουθενωτική εξάρτηση.
Ωστόσο, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ακολουθήσουμε αυστηρά μια διαδρομή απλά και μόνο επειδή την έχουμε επιλέξει στο παρελθόν. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πλαστικότητα και μπορεί να αλλάξει.
“Κολλάμε” σε στεγανά λόγω των επαναλαμβανόμενων μοτίβων σκέψης του εγκεφάλου μας. Η προηγούμενη εμπειρία διαμορφώνει την τωρινή και τη μελλοντική συμπεριφορά μας.
Δείτε ακόμα Το κόλπο με τον αντίχειρα που σου ξεβουλώνει την μύτη σε 15 δευτερόλεπτα
Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με καινούριες καταστάσεις, ο εγκέφαλος μας θα εφαρμόσει κανόνες που βασίζονται σε προηγούμενα γεγονότα για να τα ταιριάξει με το τρέχον πλαίσιο.
Ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να επιτελεί αυτή την λειτουργία, είναι ο ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός. Είναι σαν τον “αναζητητή μοτίβου” του εγκεφάλου.
Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εργάζεται σκληρά για να βρει παλιούς κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν στο εδώ και τώρα για να παρακάμψουν τη δουλειά της νέας μάθησης. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείτε να *μην* εστιάζετε για να μπορείτε να ξεφύγετε από τα διανοητικά πρότυπα που έχετε μάθει.
Δείτε ακόμα Πόνος στον αυχένα: Πώς να τον σταματήσετε άμεσα
Αυτό δεν σημαίνει να είμαστε αφηρημένοι, αλλά ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε χρόνο μέσα στην μέρα όπου δεν θα εστιάζουμε στις ίδιες καθημερινές λεπτομέρειες. Αυτό απενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου όπως ο ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός και ενεργοποιεί άλλα κυκλώματα.
Κάνοντας μια αμέριμνη περιπλάνηση, μια ονειροπόληση, γράφοντας ή σκιτσάροντας κάτι ελεύθερα ή ακόμα και ένας χαλαρωτικός ύπνος μέσα στην μέρα, είναι κάποιοι τρόποι για να απενεργοποιήσετε την συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και να ενισχύσετε την δημιουργικότητά σας.
Χαλαρώνουν οι συνηθισμένοι ψυχικοί περιορισμοί και ενισχύεται η διάσπαση των συνηθειών. Αυτό έχει αποδειχθεί σε πειράματα από την ερευνήτρια και νευροεπιστήμονα Caroline Di Bernardi Luft, όπου διερεύνησαν για πρώτη φορά αυτά τα μοτίβα σκέψης, δίνοντας στους συμμετέχοντες συγκεκριμένους τύπους αριθμητικών προβλημάτων με ξυλάκια.
Δείτε ακόμα Πόνοκέφαλος: 5 συνήθειες που τον προκαλούν και πως να τον διώξετε
Για την επίλυση κάθε νέας κατηγορίας προβλήματος έπρεπε να ξεφύγουν από το μοτίβο του παλιού τρόπου σκέψης. Τα προβλήματα δεν απαιτούσαν μόνο μαθηματικές γνώσεις, αλλά και δημιουργικότητα και για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ξεχάσουν προηγούμενους κανόνες.
Αυτό, ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει, παγιδεύοντας τους συμμετέχοντες στα ίδια μοτίβα σκέψης. Ένα συγκεκριμένο είδος ηλεκτρικού ρεύματος από θετικά (ανοδικά) έως αρνητικά (καθοδικά) ηλεκτρόδια, εφαρμόστηκε μέσω του τριχωτού της κεφαλής πάνω από τον ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό.
Ονομάζεται άμεση διέγερση ενδοκρανιακού συνεχούς ρεύματος (tDCS) και αυτός ο τύπος ρεύματος χαμηλής τάσης μπορεί να διεγείρει ή να αναστέλλει τον εγκεφαλικό ιστό κάτω από το τριχωτό της κεφαλής. Κάτω από το θετικό ηλεκτρόδιο, διεγείρει τον υποκείμενο εγκεφαλικό ιστό και κάτω από το αρνητικό ηλεκτρόδιο καταστέλλει τον εγκεφαλικό ιστό.
Δείτε ακόμα Έμφραγμα: Αυτά τα απίστευτα συμπτώματα σε προειδοποιούν ακόμη και 30 χρόνια νωρίτερα
Το κύριο εύρημα της μελέτης επιβεβαίωσε ότι όταν εφαρμοζόταν ένα αρνητικό ρεύμα πάνω από τον ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό, ήταν ευκολότερο για τους συμμετέχοντες να σπάσουν τα προηγούμενα μοτίβα και να βγουν από τον συνηθισμένο τρόπο σκέψης στον οποίο βρισκόντουσαν.
Έτσι, παρόλο που δεν μπορούμε όλοι να έχουμε πρόσβαση σε ηλεκτρόδια και μηχανήματα για να ανακουφίσουμε την πλήξης μας και να ξεφύγουμε από την ρουτίνα, μπορούμε να δοκιμάσουμε απλές μεθόδους που προσφέρουν χαλάρωση για να αποδράσουμε μέσα στην ημέρα.
Μια τέτοια δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι προετοιμάζει τον εγκέφαλο για πιο συναρπαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης γίνονται πολύ λιγότερο επιζήμια.
Δείτε ακόμα Είναι όντως κακό να τρώμε πριν τον ύπνο; Δες τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα
Στην ουσία, αυτό εκμεταλλεύεται την ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί νέες συνάψεις, να μπορεί να ξεκινήσει νέα πρότυπα συμπεριφοράς και να αφήνει πίσω του τα παλιά.
All photos via: Pinterest
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια