Από ποιες αρρώστιες κινδυνεύουμε ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχουμε; Ποιες ασθένειες μας απειλούν!
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποιες αρρώστιες μας απειλούν ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος που έχουμε για λόγους υγείας .
Οι ομάδες αίματος μπορούν να δείξουν αν είμαστε βιολογικά παιδιά των γονιών μας. Επίσης σε τυχόν ατυχήματα σύμφωνα με την ομάδα αίματος που έχουμε θα ξέρουμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε δίνοντας αίμα, σε έναν συγκεκριμένο ασθενή ή αν οι δικοί μας άνθρωποι μπορεί να μας βοηθήσουν, στην περίπτωση που εμείς είμαστε οι ασθενείς.
Οι άνθρωποι λοιπόν ξέρουν την αξία να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος μας όμως δεν ξέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα δούμε αναλυτικά ποιες ασθένειες μας απειλούν ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχουμε. Επίσης θα δούμε μερικές επιπλέον πληροφορίες για τις ομάδες αίματος.
Δείτε ακόμα Ασθένεια Χ: Πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό
Επειδή θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα για τις ομάδες αίματος, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο αλήθειες και μύθους γύρω από αυτές. Φυσικά θα δούμε και σε ποιες αρρώστιες είμαστε επιρρεπείς ανάλογα την ομάδα αίματος που ανήκουμε. Διαβάστε παρακάτω:
Ομάδα αίματος: Ποιες ασθένειες μας απειλούν – Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τις ομάδες αίματος και την σχέση που έχουν με ορισμένες ασθένειες.
Στατιστικές μελέτες στον πληθυσμό της Ελλάδας έχουν δείξει την ίδια συχνότητα των ομάδων αίματος με τους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, ΑΒ = 4.75% Α = 37.93% και Β = 12.93% 0 = 44.39%. Η συχνότητα των ομάδων αίματος σχετικά με τον παράγοντα Ρέζους στον ελληνικό πληθυσμό είναι Ρέζους θετικό = 85% Ρέζους Αρνητικό = 15%.
Μία μελέτη λοιπόν για τις ομάδες αίματος δείχνει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα. Στην ίδια μελέτη τονίζεται ότι όσοι φέρουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που φέρει το όνομα Adamts7, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επεισόδιο εμφράγματος.
Από την άλλη αν έχουν ομάδα αίματος Ο, έχουν και αυξημένη προστασία έναντι του εμφράγματος, ακόμη κι αν είναι φορείς του γονιδίου Adamts7. Επίσης όσοι έχουν ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου, ενώ λιγότερες πιθανότητες έχουν όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο.
Όσοι έχουν ομάδες αίματος Ο κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους στο να εμφανίσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου, να έχουν ελικοβακτηρίδιο ή να έχουν αρθρίτιδες, αλλεργίες, μελάνωμα, καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, διαταραχές του θυροειδούς ή να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
Φαίνεται επίσης πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν πιο γερά δόντια και είναι πιο δύσκολο να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό και στους πνεύμονες. Όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ ή Β, έχουν μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο πάγκρεας, συγκριτικά, με όσους ανήκουν στις ομάδες αίματος Α ή Ο.
Οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή Β, έχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στους ωοθήκες. Από την άλλη οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν τις διπλάσιες ή και τις τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους προεκλαμψία.
Οι άντρες με ομάδα αίματος Ο είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία ενώ οι άνθρωποι με διαβήτη που έχουν ΑΒ και Β ομάδα αίματος, έχουν πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνος στο πάγκρεας. Η δίαιτα βάσει της ομάδας αίματος βασίζεται στην ιδέα ότι στους διαφορετικούς τύπους αίματος, η επεξεργασία τροφίμων γίνεται με διαφορετικό τρόπο.
Για παράδειγμα, αν θέλουν να χάσουν κιλά άτομα με ομάδα Α πρέπει να ακολουθήσουν χορτοφαγική δίαιτα ενώ τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο πρέπει να τρώνε κρέας και να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι.
Ομάδα αίματος: Ποιες ασθένειες μας απειλούν – Περισσότερες πληροφορίες
Προβλήματα μνήμης: Μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα με ομάδα ΑΒ
Ο εγκέφαλός σας και το αγγειακό σας σύστημα έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι νομίζετε. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τον ομάδα αίματος ΑΒ ήταν 82% πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα με την ανάκληση αναμνήσεων, με την γλωσσική επικοινωνία και με την προσοχή από ό,τι τα άτομα με άλλους τύπους αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην βασική πρωτεΐνη πήξης, γνωστή ως «παράγοντας πήξης VIII», η οποία μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Καρκίνος στο πάγκρεας: Μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα που ΔΕΝ έχουν ομάδα 0
Έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2014 από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Yale στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα άτομα με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (ή H. pylori), το οποίο ζει στο έντερο, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, λόγω του τρόπου που τα αντιγόνα Α και Β στο αίμα βοηθούν τα βακτήρια αυτά να αναπτυχθούν. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 δεν έχουν αντιγόνα στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους. Αυτό είναι που τους επιτρέπει να προσφέρουν αίμα σε όλους.
Καρδιακή νόσος: Μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα με ομάδα ΑΒ
Έρευνα του 2012 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ΔΕΝ έχουν ομάδα αίματος 0, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Αλλά εκείνοι με τον τύπο αίματος ΑΒ ειδικά διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 23% πιο πάνω από τα άτομα με 0.
Στρες: Μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα με ομάδα Α
Τα άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σώμα τους. Έτσι, οι ασκήσεις για την μείωση του στρες, όπως το Tai Chi και η γιόγκα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από το τρέξιμο
Kορονοϊός μεγαλύτερος κίνδυνος για άτομα με ομάδα αίματος A
Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, που δημοσίευσε ο Economist, τα άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιο ευάλωτα σε πιθανή μόλυνση από τον κορονοϊό.
Την ίδια στιγμή, άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι λιγότερο ευάλωτα στον κορονοϊό, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη.
Για αρχή πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αίμα χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την παρουσία ουσιών στην επιφάνεια της μεμβράνης που περιβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι ουσίες αυτές από χημική άποψη είναι πρωτεΐνες και ονομάζονται αντιγόνα.
Ο κάθε οργανισμός λοιπόν ανάλογα με τα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων του, δέχεται αίμα οποιασδήποτε κατηγορίας, αλλά καταστρέφει τα ασύμβατα κύτταρα. Όταν λέμε ασύμβατα κύτταρα εννοούμε τα κύτταρα που ανήκουν δηλαδή σε διαφορετική ομάδα αίματος από τα δικά του. Αυτό έχει σοβαρές έως και επικίνδυνες συνέπειες για την ζωή του.
Τα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων, είναι πάρα πολλά. Όμως τα σπουδαιότερα με βάση την κλινική άποψη, είναι αυτά που ανήκουν σε δύο αντιγονικά συστήματα. Αυτά τα συστήματα είναι το ΑΒΟ και το σύστημα RHESUS. Από αυτά τα δύο συστήματα έχουν πάρει και τα ονόματά τους οι ομάδες αίματος.
Το σύστημα ΑΒΟ είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε το 1900 από τον LANDSTEINER. Το συγκεκριμένο σύστημα υποδηλώνει την ύπαρξη ή και όχι των ουσιών Α και Β στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτές οι ουσίες ή αλλιώς αντιγόνα, ή υπάρχουν και τα δύο μαζί ή μόνο το ένα ή και κανένα.
Όταν υπάρχουν και τα δύο μαζί η ομάδα λέγεται ΑΒ. Όταν υπάρχει μόνο το Α η ομάδα λέγεται Α ενώ όταν υπάρχει μόνο το Β η ομάδα λέγεται Β. Όταν δεν υπάρχει κανένα από τα δύο η ομάδα λέγεται Ο.
Η παρουσία πάνω στα ερυθροκύτταρα των αντιγόνων Α και Β μόνων ή μαζί, καθορίζεται και την ύπαρξη στο πλάσμα του αίματος, των ουσιών αντί – Β και αντί – Α αντίστοιχα. και αντί Α+Β όταν η ομάδα είναι Ο, στερείται δηλαδή των αντιγόνων Α και Β.
Οι ουσίες αντί – Α και αντί – Β του πλάσματος είναι από χημικής απόψεως πρωτεΐνες όπως και τα αντιγόνα και ονομάζονται “αντισώματα” . Μία από τις λειτουργίες των αντισωμάτων του συστήματος ΑΒΟ είναι να συγκολλούν τα ερυθροκύτταρα στην επιφάνεια των οποίων υπάρχει η αντίστοιχη αντιγονική ουσία Α, Β και ΑΒ.
Για τον λόγο αυτό ονομάζονται συγκολλητίνες ενώ τα αντιγόνα έχουν το όνομα συγκολλητινογόνα. Παραδείγματος χάρη ερυθρά ομάδας Β συγκολλώνται και στην συνέχεται καταστρέφονται με την παρουσία του αντισώματος αντί – Β.
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αυτονόητο ότι στον ανθρώπινο οργανισμό ένα άτομο ομάδα Α για παράδειγμα, στο πλάσμα του θα έχει την αντί – Β και δέχεται αίμα μόνο από άνθρωπο με ομάδα αίματος Α. Με λίγα λόγια, ατομα ομάδας ΑΒ μπορούν να παίρνουν αίμα ομάδων Α,Β, και 0, ενώ δίνουν αίμα μόνο στην ομάδα ΑΒ.
‘Άτομα ομάδας Ο δεν ανέχονται – εξαιτίας της ταυτόχρονης ύπαρξης στο πλάσμα τους των αντισωμάτων αντι-Α και αντι- Β-, παρά μονάχα αίμα της ίδιας με αυτούς ομάδας, ενώ μπορούν να δίνουν σε άτομα όλων των άλλων ομάδων.
Το σύστημα Ρέζους
Μετά το αντιγονικό σύστημα ΑΒΟ, δεύτερο σε σημασία από κλινικής άποψης έρχεται το σύστημα Ρέζους όπου ανακαλύφθηκε και πάλι από τον LANDSTEINER, το 1940.
Ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του παράγοντα ρέζους, που είναι όπως οι ουσίες Α και Β, ένα συγκολλητινογόνο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται “Ρέζους θετικό” ή “ρέζους αρνητικό” .
Οι κύριες ομάδες αίματος έχουν την παρακάτω κατάταξη:
ΑΒ, Α, Β, 0 / Ρέζους θετικό και ΑΒ, Α, Β, 0 / Ρέζους Αρνητικό. Ένα άτομο με Ρέζους θετικό λοιπόν μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους αρνητικό. Αντιθέτως ένα άτομο με ρέζους αρνητικό δεν πρέπει να δεχτεί αίμα ρέζους θετικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία περίπτωση στην διάρκεια της πρώτης μετάγγισης τέτοιου αίματος, τις περισσότερες φορές δε συμβαίει τίποτα. Στη συνέχεια όμως ο οργανισμός του λήπτη “ευαισθητοποιείται” και παράγει αντίσωματα.
Παράγει δηλαδή ουσίες αντί – Ρέζους που θα καταστρέψουν μαζικά τα ερυθρά θετικά σε περίπτωση και δεύτερης ή και άλλων λανθασμένων μεταγγίσεων. Αυτό φέρει την ζωή του ασθενή σε σοβαρό κίνδυνο.
Ανάλογη κατάσταση ευαισθητοποίησης με τον Ρέζους μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες Ρέζους αρνητικό σε περίπτωση που είναι έγκυες σε παιδί που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα αντιγόνο Ρέζους. Αν συμβεί αυτό το πιθανότερο είναι ότι δε θα συμβεί τίποτα κατά τη διάρκεια του πρώτου τοκετού.
Όμως στους επόμενους τα προϋπάσχοντα στο αίμα της μητέρα αντισώματα αντί – Ρέζους ακολουθώντας αντίθετη πορεία θα περάσουν μέσα από τον πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου Ρέζους – θετικό και αυτό μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ ίκτερο, αλλά και σοβαρές ή θανατηφόρες βλάβες στο παιδί.
Αυτός ο ελαφρός ίκτερος ονομάζεται αιμολυτικό ίκτερος των νεογνών και απαιτεί ειδική θεραπεία που σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει την αφαιμαξομετάγγιση, δηλαδή την πλήρη ανταλλαγή του αίματος του παιδιού με νέο συμβατό αίμα.
Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει καταφέρει να προλαβαίνει την ευαισθητοποίηση της μητέρας με την χορήγηση αντί ρέζους σφαιρίνης αμέσως μετά τον τοκετό. Οι ομάδες αίματος κληρονομούνται και μας συντροφεύουν από την στιγμή που θα γεννηθούμε μέχρι και τον θάνατό μας. Είναι γενετικά καθορισμένες.
Η μελέτη των συστημάτων αντιγόνων και ερυθροκυττάρων των λευκών αιμοσφαιρίων και των πρωτεϊνών του ορού χρησιμεύει και στον έλεγχο της αμφισβητούμενης πατρότητας.
Τέλος, αν δοθεί από λάθος αίμα ομάδας που δεν πρέπει να δοθεί σε έναν ασθενή, τότε γίνεται μία μαζική και κάποτε θανατηφόρα αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται στον ασθενή. Τα αντισώματα του ασθενούς αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται κατά λάθος.
Έτσι, τα καταστρέφουν προκαλώντας παράλληλα σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιμόλυση με ανεπάρκεια οργάνων και όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.
Ομάδα αίματος: Ποιες ασθένειες μας απειλούν – Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τις ομάδες αίματος
1. Η αιμοδοσία μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό και να προκαλέσει απώλεια της δύναμης του αιμοδότη.
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 2-4 φορές τον χρόνο. Πριν από κάθε αιμοδοσία, ο αιμοδότης εξετάζεται από γιατρούς. Γίνεται ένα πολύ σύντομο τσεκ – απ και οι αιμοδότες καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο.
Το ερωτηματολόγιο αφορά την γενική κατάσταση της υγείας του αιμοδότη, τον τρόπο ζωής του και ελέγχονται, το επίπεδο αιμοσφαιρίνης για διαπίστωση τυχόν αναιμίας καθώς και η αρτηριακή πίεση και οι σφυγμοί. Επίσης εξετάζεται η όψη του ατόμου, η θερμοκρασία και αν χρειάζεται γίνεται ακρόαση.
Αν κριθεί μετά από όλα αυτά κατάλληλος για να γίνει αιμοδότης τότε αφήνει ένα δείγμα από το αίμα του που θα εξεταστεί για ηπατίτιδα Β και B (HBV, HCV), AIDS (ιός HIV), λεμφοτρόπο ιό (HTLV) και σύφιλη.
Αν ένας αιμοδότης βρεθεί θετικός σε κάποιον από αυτούς τους λοιμογόνους παράγοντες, θα παραπεμφθεί στους ειδικούς για περαιτέρω διερεύνηση και θεραπεία.
Έτσι, η αιμοδοσία δεν είναι σωτήρια μόνο για όποιον χρειάζεται αίμα, αλλά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη με την έγκαιρη διάγνωση τυχόν λοιμώξεων ή άλλων νοσημάτων.
Επιπλέον πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι, συστηματικοί αιμοδότες ηλικίας 43-61 ετών, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία και εμβολικά επεισόδια από μη τακτικούς αιμοδότες.
2. Για την αναπλήρωση του όγκου και των συστατικών του αίματος, που δίνει ο δότης σε κάθε αιμοδοσία χρειάζεται πολύς καιρός ακόμα και μήνες ή χρόνια.
Δίνοντας 450 ml αίματος, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/20 του συνολικού όγκου του αίματος του δότη, ο οργανισμός αντιδρά ενεργοποιώντας μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών για να τα αναπληρώσει γρήγορα.
Η αναπλήρωση αρχίζει αμέσως μετά την αιμοδοσία, αλλά για κάθε συστατικό απαιτείται διαφορετικός χρόνος για την ολοκλήρωσή της. Πιο γρήγορα (συνήθως μέσα σε 10 λεπτά) αναπληρώνεται ο όγκος του αίματος, χάρη στα υγρά που καταναλώνει ο αιμοδότης (συνήθως ένα ποτήρι πορτοκαλάδα).
Το πλάσμα χρειάζεται 24 ώρες για να αναπληρωθεί πλήρως, τα αιμοπετάλια 72 ώρες, τα ερυθρά αιμοσφαίρια 2-4 εβδομάδες και ο σίδηρος 12 εβδομάδες στους άντρες και 16 στις γυναίκες. Γι’ αυτό συνιστάται να υπάρχει χρονική απόσταση τουλάχιστον τριών μηνών μεταξύ δύο αιμοδοσιών.
3. Δεν πειράζει να το ρίξει κανείς έξω, αφού έτσι και αλλιώς η αιμοδοσία θα ελέγξει το αίμα και δεν θα κινδυνεύσει κανείς ασθενής που θα του μεταγγίσουν το αίμα.
Η αιμοδοσία είναι μια πολύ υπεύθυνη πράξη. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται στον αιμοδότη δεν αρκούν για να βεβαιώσουν την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος. Για το λόγο αυτό παρέχονται πληροφορίες και οδηγίες στους υποψήφιους αιμοδότες πριν δώσουν αίμα.
Οι αιμοδότες πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να μην έχουν καπνίσει ή φάει βαριά λιπαρά φαγητά, να μην έχουν πιεί αλκοόλ, να μην έχουν πάρει φάρμακα και να διαβάσουν προσεκτικά τις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο Δελτίο του Αιμοδότη σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους. Από όλα τα μέτρα ασφάλειας του αίματος, που λαμβάνονται στη χώρα μας και διεθνώς, η «ασφαλής και υγιής» συμπεριφορά του δότη θεωρείται το σημαντικότερο.
Διαβάστε όλα τα άρθρα που αφορούν την υγεία στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης καταδικάζεται σε θάνατο
- Καίτη Γκρέυ – Η διαθήκη της : Τι περιλαμβάνει και ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Βίντεο
- Άγιος Έρωτας : Χλόη και Πατήρ Νικόλαος φεύγουν μακριά για να παντρευτούν
- Σπιτικό καθαριστικό για τη ντουλάπα που προστατεύει το ξύλο και διώχνει την υγρασία
- Η Γη της Ελιάς : Το τέλος του Μιλτιάδη