Η παλινδρόμηση στομάχου είναι ένα πρόβλημα υγείας που βασανίζει όλο και περισσοτερους ανθρώπους την σημερινή εποχή. Όλοι έχουμε ακούσει για κάποιον γνωστό, φίλο ή συγγενικό πρόσωπο που πάσχει από αυτή την ασθένεια όμως λίγοι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που την προκάλεσε ή τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.
Στην ουσία, η παλινδρόμηση στομάχου επηρεάζει τους ανθρώπους κατά την διάρκεια του γεύματος τους. Μερικά από τα συμπτώματα της είναι οι καούρες, οι δυσπεψίες, ο πόνος, η αδιαθεσία, δυσκαταποσία, ο εμετός και το καύσος χαμηλά στον θώρακα.
Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα μιλήσουμε αναλυτικά για την παλινδρόμηση στομάχου, τι είναι αυτό που την προκαλεί, τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε και φυσικά ποιες είναι οι αλλαγές, που πρέπει να κάνουμε στην διατροφή μας. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι η παλινδρόμηση;
Η παλινδρόμηση στομάχου λέγεται αλλιώς και νόσος της Γαστρο Οισοφαγικής Παλινδρόμησης και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παλινδρομήσεις των οξέων του στομάχου, στον οισοφάγο.
Αυτές οι παλινδρομήσεις προκαλούν βλάβες στα τοιχώματα του οισοφάγου και τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει ο ασθενής, είναι όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι καούρες, οι δυσπεψίες, ο πόνος, η αδιαθεσία, δυσκαταποσία, ο εμετός και το καύσος χαμηλά στον θώρακα.
Δυστυχώς, η παλινδρόμηση στομάχου είναι χρόνια πάθηση κι αν εκδηλωθεί τις περισσότερες φορές διαρκεί για πάντα. Οι βλάβες στα τοιχώματα του οισοφάγου από την άλλη, μπορεί να είναι κι αυτές χρόνιες όμως μπορεί να ανατραπούν αν χορηγηθεί στον ασθενή φαρμακευτική αγωγή.
Αξίζει όμως να θυμάστε, πως αν μετά την αποκατάσταση των τοιχωμάτων του οισοφάγου, η φαρμακευτική αγωγή διακοπεί οι βλάβες στον οισοφάγο θα επανεμφανιστούν μέσα σε λίγους μήνες, στους περισσότερους ασθενείς. Συνεπώς, η θεραπεία της παλινδρόμησης στομάχου λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή ακόμη και για πάντα σε πολλούς.
Πότε κάποιος ασθενής θεωρούμε ότι πάσχει από παλινδρόμηση στομάχου;
Φυσικά δεν πάσχουν από παλινδρόμηση στομάχου όσοι άνθρωποι έχουν συχνά καούρες, κάνουν συχνά εμετούς ή γενικότερα έχουν ευαίσθητο στομάχι. Οι καούρες και ο πόνος στο στομάχι άλλωστε, μπορεί να συνδέεται και με την νεύρωση στομάχου, που πολλές φορές εκδηλώνεται σε άτομα με αυξημένο στρες και συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό.
Παρόλα αυτά, αν έχετε 2-3 παλινδρομικά επεισόδια μέσα στην εβδομάδα, τότε οι γιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πάσχεται από παλινδρόμηση στομάχου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις περισσότερες φορές η παλινδρόμηση εκδηλώνεται μέσω του οπισθοστερνικού καύσου.
Το οπισθοντερνικό καύσος χαρακτηρίζεται από αίσθημα καύσους στον θώρακα ή πίεση στην μέση του θώρακα και συχνά αυτό αντανακλά στον φάρυγγα.
Ποια είναι ακριβώς τα συμπτώματα στην παλινδρόμηση στομάχου;
Η παλινδρόμηση στομάχου, όπως και όλες οι ασθένειες έχουν μερικά βασικά συμπτώματα, που αν τα εκδηλώσουμε θα πρέπει να επισκεφθούμε σύντομα έναν γιατρό. Μην ξεχνάτε, ότι η παλινδρόμηση στομάχου είναι μια σοβαρή ασθένεια και άκρως ενοχλητική για τον ασθενή. Διαβάστε παρακάτω τα συμπτώματα:
Τα συμπτώματα λοιπόν είναι συγκεκριμένα. Η παλινδρόμηση οξέος και η αίσθηση ξινής γεύσης στον φάρυγγα είναι μερικά από αυτά. Επιπλέον, αν ο ασθενής δυσκολεύεται να καταπιεί την τροφή του ή πονάει όταν προσπαθεί να καταπιεί τη τροφή του, θα πρέπει να επισκεφθεί σύντομα έναν ειδικό.
Σύμπτωμα θεωρείται και η λαρυγγίτιδα που δεν υποχωρεί καθώς επίσης και η ιδιαίτερα βραχνή φωνή εξαιτίας αυτής. Επίσης, ο πόνος στον λαιμό που ούτε κι εκείνος υποχωρεί καθώς και ο έντονος βήχας κατά τη περίοδο της νύχτας. Το άσθμα αλλά και η αίσθηση θερμότητας στο στομάχι συνοδευόμενη από υγρό στο στόμα.
Τέλος, οι ασθενείς με παλινδρόμηση στομάχου συχνά εκδηλώνουν επιδείνωση όσων αφορά στις ασθένειες των δοντιών τους, παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάσχουν από χρόνια ιγμορίτιδα.
Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στην διατροφή μας, αν πάσχουμε από παλινδρόμηση στομάχου.
Οι αιτίες που μπορεί κάποιος ασθενής να νοσήσει από παλινδρόμηση στομάχου είναι πολλές. Φαίνεται όμως πως τις περισσότερες φορές, οι διατροφικές συνήθειες που είχε ο ασθενής πριν από αυτό, έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Οι ασθενείς που πάσχουν από παλινδρόμηση στομάχου, θα πρέπει να αλλάξουν μερικά πράγματα στην διατροφή τους, έτσι ώστε να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά, η διατροφή των ασθενών είναι σχετικά εύκολη, αφού μπορούν να τα καταναλώσουν όλα με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ένας ασθενής με παλινδρόμηση στομάχου, πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη της βιταμίνης C στον οργανισμό του και να ελαττώσει το κάπνισμα, αφού η νικοτίνη αποδυναμώνει και χαλαρώνει τον μυικό ιστό. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τους νέους κανόνες στην διατροφή αλλά και στην καθημερινότητα:
Να αποφύγετε τις τσίχλες ή τα γλυκά γιατί αυξάνουν τον αέρα που τραβάτε προς τα μέσα και αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την παλινδρόμηση. Επίσης, το βράδυ να μην τρώτε βαριά φαγητά και να μην κοιμηθείτε μετά το βραδινό σας, αν δεν έχουν περάσει ήδη 3 ώρες.
Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και να αποφεύγετε να φοράτε ρούχα που σας σφίγγουν στη κοιλιακή χώρα και το στομάχι. Επιπλέον, μετά τα γεύματα μην αθλείστε και μην σκύβετε. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες. Στον ύπνο υψώστε το μαξιλάρι σας κατά 15 εκατοστά.
Επίσης, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χάστε μερικά κιλά, διότι το αυξημένο βάρος ενισχύει ακόμη περισσότερο την παλινδρόμηση. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις σοκολάτες, τα πλήρες γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα, το fast food, τις κρέμες, τα πολλά λάδια και το πιπέρι.
Αξίζει να θυμάστε ότι ο καφές, οι χυμοί εσπεριδοειδών και το τσάι, ερεθίζουν τον οισοφάγο οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Μετά το φαγητό και αφού περάσουν 3 ώρες, αθληθείτε ελαφρώς και να αποφύγετε τις πολύ ξινές ή τις πολύ πικάντικες τροφές.
Όσων αφορά το αλκοόλ, οι γυναίκες πρέπει να πίνουν μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα και οι άντρες μέχρι 3. Το αλκοόλ που θα επιλέξουν επίσης, καλό θα ήταν να μην είναι δυνατό. Στον ύπνο, επιλέξτε να κοιμάστε από την αριστερή πλευρά σας διότι εκεί βρίσκεται το στομάχι σας. Αποφύγετε την δεξιά πλευρά, με το πρόσωπο ψηλά ή το πρόσωπο προς τα κάτω.
Τι θα πρέπει να προσέξετε στην διατροφή σας;
Σύμφωνα με την γαστρεντερολόγο και επίκουρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Bani Roland, MD οι ασθενείς που πάσχουν από παλινδρόμηση στομάχου θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Θα πρέπει να αποφεύγονται τα πλήρες γαλακτοκομικά προϊόντα και ακόμη περισσότερο το πλήρες γάλα, καθώς επίσης το σοκολατούχο γάλα. Να προτιμήσετε γάλα χωρίς λακτόζη ή αποβουτυρωμένο και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
Λαχανικά: Μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα όλα τα λαχανικά εκτός της ντομάτας.
Φρούτα: Όσων αφορά τα φρούτα θα πρέπει να αποφεύγετε τα εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, ο ανανάς, το γκρέιπ φρουτ και τα λεμόνια. Καταναλώστε άφοβα τα μήλα, το πεπόνι, τις φράουλες τις μπανάνες και τα αχλάδια.
Ψωμί και δημητριακά: Μπορείτε να καταναλώσετε όλα τα δημητριακά. Όσων αφορά το ψωμί, απαγορεύεται να καταναλωθεί ψωμί που εμπεριέχει πλήρες γάλα.
Κρέας: Μπορείτε να τρώτε κρέας σε χαμηλά λιπαρά όπως είναι η γαλοπούλα ή το στήθος κοτόπουλου. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αποφεύγεται λιπαρά κρέατα όπως είναι το μπέικον, η πέτσα από το κοτόπουλο κοκ.
Λίπη & έλαια: Τροφές που εμπεριέχουν πολλά λίπη και έλαια θα πρέπει να αποφεύγονται. Ειδικότερα τα ζωικής προέλευσης.
Επιδόρπια & γλυκά: Μπορείτε να καταναλώσετε όσα είναι φτιαγμένα με λιγότερα από τρία γραμμάρια λιπαρά, επιτρέπονται. Θα πρέπει να αποφεύγετε την σοκολάτα και τα επιδόρπια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπών κι ελαίων.
Ποτά: Μπορείτε να πίνετε όλα τα είδη ποτών τα οποία δεν εμπεριέχουν καφεΐνη, όλα τα είδη τσαγιού εκτός της μέντας, όλους τους χυμούς αρκεί να μην εμπεριέχουν μέσα εσπεριδοειδή, το αλκοόλ με μέτρο και να αποφεύγονται τα μεταλλικά ποτά.
Σούπες: Μπορείτε να τρώτε μόνο σούπες με χαμηλά λιπαρά. Οι κοτόσουπες και οι σούπες που εμπεριέχουν γάλα απαγορεύονται.
Πως μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα με φυσικό τρόπο;
Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, μπορείτε να ακολουθήσετε και την φυσική οδό για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε, ότι οι παρακάτω φυσικοί τρόποι πρέπει να συμπληρώνουν την φαρμακευτική αγωγή και όχι να την αντικαθιστούν και φυσικά προτού ακολουθήσετε τις συμβουλές μας, να ενημερωθείτε από κάποιον γιατρό.
Μηλόξυδο: Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι καφέ ή 10 ml σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε τρεις φορές την ημέρα.
Χυμός καρότου ή λάχανου: Θα πρέπει να πίνετε ένα φλιτζάνι την ημέρα.
Αρωματικά φυτά: Προσθέστε στο φαγητό σας μαυροδάφνη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή θυμάρι.
Παπάγια: Καταναλώστε μια φορά την ημέρα λίγη παπάγια και ειδικότερα το πρωί. Θα σας βοηθήσει στη διάσπαση της πρωτεΐνης.
Μαγειρική σόδα: Μια κουταλιά της σούπας διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό θα ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Πιπερόριζα: Κόψτε μερικές φέτες και βράστε τες έτσι ώστε να τις πιείτε σαν τσάι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι για να κάνετε το ρόφημά σας πιο γλυκό.
Αμύγδαλα: Μπορείτε να καταναλώνετε μερικά ωμά αμύγδαλα έτσι ώστε να βοηθήσει τον δείκτη pH του στομάχου να ισορροπήσει κι επίσης να λάβετε ασβέστιο εάν δεν μπορείτε να πιείτε γάλα.
Αλόη: Μπορείτε να πιείτε 60 ml αλόη διαλυμένη σε νερό κάθε μέρα.
Ζεστό νερό με λεμόνι: 15 λεπτά πριν το πρωινό μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι για να εξισορροπήσει τα επίπεδα των οξέων στο στομάχι.
Χαμομήλι & τριγωνέλλα: Ελέγχουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης στομάχου πολύ αποτελεσματικά.
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη