Η Παρασιτική κνήφη είναι μια πολύ συχνή καλοκαιρινή δερματοπάθεια που παρατηρείτε τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της είναι, τα εξανθήματα και η έντονη φαγούρα. Δείτε τι είναι και πως να την αντιμετωπίσετε.
Η παρασιτική κνήφη είναι η πιο συχνή κνησμώδης δερματοπάθεια, η οποία οφείλεται στα τσιμπήματα (δήγματα) διαφόρων εντόμων, όπως κουνούπια, κοριοί, ψύλλοι, σφήκες, μέλισσες, μύγες, μυρμήγκια, σκορπιοί και αράχνες. Δήγματα μπορούν να επιφέρουν και όντα της θάλασσας, όπως οι τσούχτρες και οι μέδουσες.
Ψωρίαση το καλοκαίρι: Πως βοηθά ο ήλιος και η θάλασσα
Tα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν τοπικές ή γενικευμένες αντιδράσεις, οι οποίες μπορούν να υποχωρήσουν από μόνες τους, χωρίς ιδιαίτερη αντιμετώπιση, ή μπορεί να ταλαιπωρήσουν το άτομο, αν το σημείο του τσιμπήματος επιμολυνθεί ή αν το άτομο είναι αλλεργικό.
Τα πιο συχνά τσιμπήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι τα τσιμπήματα από κουνούπια. Μετά το τσίμπημα εμφανίζεται εξάνθημα στο σημείο του δείγματος µε έναν ή περισσότερους ποµφούς, που διαρκούν για 3-4 ώρες ή και περισσότερο.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν φουσκάλες (ποµφόλυγες) µε υγρό, οι οποίες είναι πιο συχνές στα παιδιά και κυρίως στα κάτω άκρα.
Βασικό χαρακτηριστικό της παρασιτικής κνήφης, εκτός από τα εξανθήματα, είναι ο έντονος κνησμός.
Μετά από κάθε τσίμπημα, αφού το εξάνθημα υποχωρήσει, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο δέρμα µία σκουρόχρωμή κηλίδα. Αυτή λέγεται μεταφλεγµονώδης υπερµελάγχρωση.
Κράμπες πρήξιμο και διογκωμένες φλέβες στα πόδια: Οι φυσικές θεραπείες που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της φλεβίτιδας
Πρόληψη
Μπορούμε να προστατευθούμε από τα τσιμπήματα των εντόμων φροντίζοντας να φοράμε δροσερά ρούχα µε μακριά μπατζάκια ή μανίκια, χρησιμοποιώντας στο σπίτι σήτες και εντομοαπωθητικά, αλλά και µε τους ανάλογους ψεκασμούς, αν βρισκόμαστε σε μέρη µε έντονη παρουσία εντόμων.
Ποτίζουμε το πρωί και αποφεύγουμε να έχουμε στάσιμά νερά στο μπαλκόνι ή στον κήπο µας. Καθαρίζουμε καλά µε ηλεκτρική σκούπα τα σπίτια που έχουν να κατοικηθούν πολύ καιρό (π.χ. εξοχικά), ώστε να απομακρύνουμε αράχνες, κοριούς και ψύλλους. Αερίζουμε καλά και ψεκάζουμε τα στρώματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως έντομά όπως οι ψύλλοι μπορούν να επιβιώσουν για πολλούς μήνες, χωρίς την παρουσία του ξενιστή (κατοικίδιου) σε ένα σπίτι ή σε έναν κήπο.
Ωτίτιδα το καλοκαίρι: Τι να προσέξετε και πως να την αντιμετωπίσετε
Αντιμετώπιση
Κουνούπια: Χρησιμοποιούμε τοπικά κρέμα κορτιζόνης για μερικές ημέρες ή κρέμα µε συνδυασμό αντιβιοτικού και κορτιζόνης, αντιισταµινικά από το στόμα για την ελαχιστοποίηση του κνησμού και αντιβιοτικά, σε περίπτωση επιμόλυνσης.
Κοριοί: Το ίδιο όπως στα κουνούπια.
Μέλισσες-Σφήκες: Σε αντίθεση µε τις σφήκες, κατά το τσίμπημα της μέλισσας το κεντρί αποσπάται από την κοιλιακή χώρα του εντόμου και μένει στο δέρμα. Μετά από λίγη ώρα το έντομο πεθαίνει.
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της μέλισσας είναι άμεσα: πόνος, τοπικό οίδημα και ερύθημα, µε έντονο κνησμό. Δημιουργείται ένας ποµφός µε αιμορραγικό στίγμα στο κέντρο του.
Επειδή το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει ισταµίνη, σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση έως και σοκ. Aν ο ασθενής είναι σε σοκ, συστήνεται η μεταφορά του στο νοσοκομείο για τη χορήγηση ένεσης αδρεναλίνης και ενδοφλέβιων αντισταµινικών.
Θυλακίτιδα το καλοκαίρι: Από τι προκαλείται και πως να την αντιμετωπίσετε
Τι πρέπει να κάνουμε:
Καθαρίζουμε την περιοχή µε σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό. Απομακρύνουμε το κεντρί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εφαρμόζουμε κομπρέσες µε κρύο νερό ή πάγο για να ελαττώσουμε την ένταση και τη διάρκεια του οιδήματος. Χρησιμοποιούμε αντιισταµινικά από το στόμα για να μειώσουμε τον κνησμό και το οίδημά. Κάνουμε τοπική χρήση κορτικοστεροειδών. Λαμβάνουμε παυσίπονα αν ο πόνος είναι έντονος, ακόμη και αγχολυτικά αν είναι αναγκαίο. Σε περίπτωση επιμόλυνσης, συστήνεται η λήψη αντιβιοτικών.
Αν ένα άτομο γνωρίζει ότι είναι αλλεργικό στις μέλισσες, είναι καλό να έχει µαζί του: ένεση αδρεναλίνης, αντιισταµινικά χάπια, κρέμα κορτιζόνης (µε ή χωρίς αντιβιοτικό) και να έχει μελετήσει τόσο το άτομο όσο και η οικογένειά του ή τα συνοδά άτομά πώς θα χρησιμοποιηθεί η ένεση σε περίπτωση ανάγκης.
Αράχνες: Χρησιμοποιούμε κρύες κομπρέσες στο σημείο του τσιμπήματος.
Τσιμπούρι: Τρέφεται µε το αίμα του ανθρώπου και όταν προσκολληθεί στο σώμα έχει την εμφάνιση ελιάς. Πρέπει να βγει ολόκληρο για να µην προκαλέσει προβλήματα στη συνέχεια. Αν βρισκόμαστε σε περιοχή όπου υπάρχει κοντά γιατρός είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε αυτόν για την απομάκρυνση του.
Λεγεωνέλλωση: Πώς μεταδίδεται και πώς εκδηλώνεται η ύπουλη νόσος που μπορεί να κρυφτεί στα κλιματιστικά
Αν το βγάλουμε µόνοι µας, χρησιμοποιούμε αιθέρα ή βενζίνη ή βαζελίνη, για να διευκολύνουμε την πλήρη απομάκρυνση του.
Χρησιμοποιούμε τοπικά μια κρέμα συνδυασμού αντιβιοτικού και κορτιζόνης και πολύ συχνά απαιτείται η λήψη αντιβίωσης.
Συστήνεται έναν µε δύο μήνες μετά το τσίμπημα (τα τσιμπούρια συνήθως μεταφέρουν το μικρόβιο Borrelia Burgdorferi) το άτομο να ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων.
Σκορπιός: Έχει δύο πρόσθετες δαγκάνες και μια μακριά καμπυλωτή ουρά µε δηλητηριώδες κεντρί. Το κεντρί του σκορπιού έχει νευροτοξίνη και το τσίμπημα του μπορεί να είναι θανατηφόρο. Το τσίμπημα προκαλεί έντονο πόνο, κάψιμο, πρήξιμο, ερυθρότητα, φλεγμονώδη αντίδραση της περιοχής (μπορούμε να βάλουμε κομπρέσες, πάγο ή τοπικό αναισθητικό), ενώ μπορεί να προκαλέσει και συστηματικές εκδηλώσεις: μυϊκούς σπασμούς, ιδρώτα, ναυτία, εμέτους, σιελόρροια και ταχυκαρδία.
Συστήνεται η επίσκεψη στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η χορήγηση αντίδοτου, αν υπάρχει.
Ψύλλοι: Τα δείγματα του ψύλλου είναι ιδιαιτέρως κνησμώδη. Είναι ερυθρές μικρές βλατίδες που εμφανίζονται σε ομάδες. Και εδώ η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χρήση κρεμών τοπικά, αντιισταµινικών από το στόμα και αντιβιοτικών σε περίπτωση επιμόλυνσης.
Ποικιλόχρους πιτυρίαση καντιντιάσεις και μυρμηγκιές: Οι Πρώτες Βοήθειες για τις καλοκαιρινές δερματοπάθειες
Μέδουσες-Τσούχτρες: Έχουν πλοκάμια και αν έλθουν σε επαφή µε το δέρμα µας απελευθερώνουν νηµατοκύστεις µε δηλητήριο, οι οποίες ενεργοποιούνται αν τις τρίψουμε ή αν τους ρίξουμε γλυκό νερό. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται καύσος στην περιοχή και εμφανίζεται βλατιδοφυσαλιδώδες εξάνθημά σε γραμμοειδή διάταξη, ερύθημα και πρήξιμο. Μπορεί να εμφανιστούν συστηματικές εκδηλώσεις, όπως ρίγη, ναυτία, κακουχία, έμετος, και σε ευαισθητοποιημένα άτομά, ακόμη και σοκ.
Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση τσιμπήματος; Να βγούμε αμέσως από τη θάλασσα. Να απομακρύνουμε τις νηµατοκύστεις και να µην τρίψουμε την περιοχή. Να µην πλύνουμε την περιοχή µε γλυκό νερό ή µε ανθρώπινα ούρα, αλλά µε ξίδι, διττανθρακικό νάτριο ή θαλασσινό νερό. Συστήνεται επίσης η λήψη παυσίπονων και αντιισταµινικών, κορτιζόνης και αδρεναλίνης σε περίπτωση σοκ.
Αχινοί: Τα αγκάθια του αχινού προκαλούν τοπικό ερεθισμό και πόνο, καθώς περιέχουν νευροτοξίνη. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να µην πατήσουμε το σημείο για να µην εισχωρήσουν πιο βαθιά τα αγκάθια, να καθαρίσουμε τοπικά την περιοχή και να επιχειρήσουμε να βγάλουμε όσα περισσότερα αγκάθια μπορούμε.
Βάζουμε την πάσχουσα περιοχή μέσα σε ζεστό νερό για να τη μαλακώσουμε και να βγάλουμε πιο εύκολα τα αγκάθια. Η εφαρμογή κρεμών και βαζελίνης τοπικά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένο σώμα τα αγκάθια και προσπαθεί να τα αποβάλει. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθούν τοπικά κοκκιώματα. Τα κοκκιώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν µε χειρουργική αφαίρεση ή µε κρυοθεραπεία.
Διαβήτης : Οι Ειδικές οδηγίες προστασίας για τη ζέστη από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία
Αν οι βλάβες είναι εκτεταμένες, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο µας για την αντιμετώπιση τόσο των συμπτωμάτων όσο και της τυχόν επιμόλυνσης. Η επιμόλυνση είναι κάτι που είναι πολύ συχνό, καθώς ξύνοντας το δέρμα μεταφέρουμε στο σημείο της βλάβης τα μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά πάνω στο δέρμα µας. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το dyomagazine.gr ο γιατρός θα µας χορηγήσει την ενδεικνυόμενη θεραπεία.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή