Close

Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί: Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου!

Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί: Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου!

Ένας επίμονος πονόλαιμος, δυσκολία στην κατάποση και πρησμένοι αδένες είναι όλα συμπτώματα κρυολογήματος, ή πυρετού, αλλά μπορούν επίσης να είναι σημάδια ενός σπάνιου, αλλά θανατηφόρου καρκίνου.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι αντιμετωπίσιμος και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί εντελώς, αλλά μερικές φορές μπορεί να επανεμφανιστεί μετά την θεραπεία.

Αν και θεωρείται σπάνιος τύπος καρκίνου, τα συμπτώματα δεν πρέπει να παραβλεφθούν.

Δειτε ακόμα :Ένζυμο του ανανά σκοτώνει τον καρκίνο χωρίς να σκοτώσει τον ασθενή

Συμπτώματα

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μια ανώδυνη μάζα, ή πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Ωστόσο, μόνο 1 στις 20 τέτοιες περιπτώσεις είναι, όντως καρκίνος
  • Πρησμένοι αδένες στο λαιμό
  • Ανεξήγητη βραχνάδα, που δεν βελτιώνεται μετά από μερικές εβδομάδες
  • Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί
  • Δυσκολία στην κατάποση

Πονόλαιμος που δεν υποχωρεί: Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου!

Το NHS συμβουλεύει: “Δείτε τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς. Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε λιγότερο σοβαρές αιτίες, όπως σε ένα διογκωμένο θυρεοειδή, οπότε είναι σημαντικό να τα ελέγξετε. (…) Ο γιατρός σας θα εξετάσει τον λαιμό σας και μπορεί να αποφασίσει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής σας. (…) Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσατε να έχετε καρκίνο, ή αν δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, ο γιατρός θα σας παραπέμψει για περισσότερες εξετάσεις”.

Η πιθανότητα να εκδηλώσετε καρκίνο του θυρεοειδούς αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε γυναίκες ηλικίας 30- 40 ετών.

Δείτε ακόμα: Κύρτωση νυχιού: Για ποιο καρκίνο προειδοποιεί

Αίτια

Η επιστήμη δεν έχει κατανοήσει ακόμα πλήρως τι προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς, αλλά τα παρακάτω μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του:

  • Έκθεση σε ακτινοβολία, ιδιαίτερα αν αυτό ήταν σε νεαρή ηλικία. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την ακούσια έκθεση όσο και την ιατρική έκθεση (ακτινοθεραπεία)
  • Το να έχετε μια μη-καρκινική ασθένεια του θυρεοειδούς, όπως έναν διογκωμένο θυρεοειδή, ή μια φλεγμονή του θυρεοειδούς
  • Κληρονομικές γενετικές παθήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία τύπου 2 (multiple endocrine neoplasia type 2), ή μια πάθηση του εντέρου που ονομάζεται οικογενής αδενωματώδης πολυπόθεση (familial adenomatous polyposis)
  • Άλλα μέλη στο στενό σας οικογενειακό περιβάλλον με καρκίνο του θυρεοειδούς

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://www.express.co.uk

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.