Πονάτε στον αυχένα; Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε όλα τα πιθανά αίτια που προκαλείται αυτός ο πόνος στον αυχένα και όλους τους τρόπους αντιμετώπισης.
Ο πόνος στον αυχένα είναι ένας πολύ ενοχλητικός και δυστυχώς συχνός πόνος. Μερικές φορές προκαλείται λόγω της κακής στάσης του σώματος, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που κάνουν καθιστική δουλειά. Όταν όμως δεν ισχύει αυτό ποιος είναι ο λόγος που πονάμε;
Σίγουρα γιατροί δεν είμαστε και αυτό το άρθρο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Όμως θα δούμε μαζί ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα και ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης. Διαβάστε παρακάτω:
Πόνος στον αυχένα: Λίγα λόγια
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αυχενικοί δίσκοι απορροφούν τους κραδασμούς μεταξύ των οστών. Τα οστά, οι σύνδεσμοι και οι μύες του λαιμού που υποστηρίζουν το κεφάλι επιτρέπουν και την κίνηση. Οποιαδήποτε φλεγμονή, ανωμαλία ή τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή δυσκαμψία.
Πολλές φορές οι άνθρωποι βιώνουν αυτόν τον πόνο περιστασιακά. Ενώ τις περισσότερες φορές, όταν μιλάμε για περιστασιακούς πόνους, αυτός ο πόνος αφορά την κακή στάση σώματος ή την καταπόνηση του αυχένα ύστερα από κάποια προπόνηση, όταν αυτό είναι συχνό κρύβει σοβαρότερα αίτια.
Εάν έχετε πόνο στον αυχένα που επιμένει για πάνω από μία εβδομάδα, είναι έντονος ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Πόνος στον αυχένα: Αίτια
Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της μυϊκής έντασης και καταπόνησης και αυτό μπορεί να προκύψει εξαιτίας της κακής στάσης σώματος, κάποιου μικρού τραυματισμού, αν κοιμάστε με τον αυχένα σε λάθος θέση, αν εργάζεστε σε γραφείο και δεν κινήστε συχνά.
Ο αυχένας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τραυματισμούς, ειδικά σε πτώσεις, τροχαία ατυχήματα και αθλήματα, όπου οι μύες και οι σύνδεσμοι του λαιμού αναγκάζονται να κινηθούν εκτός του φυσιολογικού τους εύρους. Εάν τα οστά του λαιμού (αυχενικοί σπόνδυλοι) είναι σπασμένα, ο νωτιαίος μυελός μπορεί επίσης να υποστεί βλάβη.
Άλλο αίτιο μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Όμως αυτό συνοδεύεται με δυσκολία στην αναπνοή, έντονη εφίδρωση χωρίς προφανείς λόγους, ναυτίες, εμετούς, πόνους στο χέρι ή στο σαγόνι. Εάν πονάει ο λαιμός σας και έχετε και άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, καλέστε ένα ασθενοφόρο ή πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα.
Δείτε ακόμα Πόνοκέφαλος: 5 συνήθειες που τον προκαλούν και πως να τον διώξετε
Από την άλλη η μηνιγγίτιδα είναι μία φλεγμονή του λεπτού ιστού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Μπορεί να είναι θανατηφόρα και αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι σύμπτωμα και μηνιγγίτιδας.
Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στον αυχένα
Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Να είστε έτοιμοι να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τις ιδιαιτερότητες των συμπτωμάτων σας. Θα πρέπει επίσης να τον ενημερώσετε για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα και συμπληρώματα που παίρνατε.
Ακόμα κι αν δεν φαίνεται να σχετίζεται, θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν πρόσφατους τραυματισμούς ή ατυχήματα που είχατε.
Η θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα εξαρτάται από τη διάγνωση. Εκτός από το λεπτομερές ιστορικό και τη φυσική εξέταση από τον γιατρό σας, μπορεί επίσης να χρειαστείτε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες απεικονιστικές μελέτες και εξετάσεις για να βοηθήσετε τον γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία του πόνου στον αυχένα σας.
Δείτε ακόμα Είναι όντως κακό να τρώμε πριν τον ύπνο; Δες τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα
Τέτοιες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις αίματος, οι ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, η ηλεκτρομυογραφία που επιτρέπει στον γιατρό να ελέγξει την υγεία των μυών και των νεύρων σας και η οσφυονωτιαία παρακέντηση.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό. Η θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα μπορεί να περιλαμβάνει: θεραπεία με πάγο και θερμότητα, άσκηση, διατάσεις και φυσικοθεραπεία
παυσίπονα, ενέσεις κορτικοστεροειδών.
Επίσης, μυοχαλαρωτικά, αντιβιοτικά εάν έχετε λοίμωξη, νοσοκομειακή νοσηλεία εάν η αιτία είναι μια πάθηση όπως η μηνιγγίτιδα ή η καρδιακή προσβολή, χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι σπάνια απαραίτητη.
Δείτε ακόμα Γιατί τα handsfree είναι επικίνδυνα και τι μπορεί να μας συμβεί στο μέλλον αν τα φοράμε συχνά
Οι εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν βελονισμό, χειροπρακτική θεραπεία, μασάζ και διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS). Όπως και να ‘χει επικοινωνήστε με έναν ειδικό.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά Σχολεία την Ημέρα για την προστασία των ανηλίκων από τα social media
- Μερομήνια : Έτσι θα είναι ο καιρός τον Ιανουάριο του 2025
- Μην αφήνετε ποτέ το καλώδιο φόρτισης στην πρίζα χωρίς το κινητό- Αυτός είναι ο λόγος
- Άγιος Έρωτας: Η Ζανέτ έρχεται με σκοπό να κλέψει την περιουσία της Θάλειας και όχι για να την βοηθήσει
- Η Γη της Ελιάς : Καρέ καρέ η πρόταση γάμου του Μιλτιάδη στη Βασιλική