Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι μια αιτία για να επισκεφθείς τον γιατρό σου, Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, όταν οι λεμφαδένες μας είναι πρησμένοι επισκεπτόμαστε έναν εξειδικευμένο γιατρό. Βλέπετε, οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί να συνδέονται και με άλλες παθήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Πολλές φορές μάλιστα, οι ασθενείς που έχουν πρησμένους λεμφαδένες, προχωρούν σε αφαίρεσή τους. Λίγοι από εμάς γνωρίζουμε όμως, πότε πρέπει να αφαιρεθούν και ποια είναι τα αίτια που οι λεμφαδένες μας πρήζονται.
Δείτε ακόμα Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Παρακάτω, θα αναλύσουμε τα αίτια που προκαλούν διόγκωση των λεμφαδένων καθώς επίσης και πότε πρέπει να αφαιρεθούν. Να θυμάστε, ότι το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, οπότε αν θέλετε μια εμπεριστατωμένη άποψη, κλείστε ραντεβού με τον προσωπικό σας γιατρό. Διαβάστε παρακάτω:
Γενικές γνώσεις
Για αρχή πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λέμφος, είναι ένα υγρό στο οποίο κολυμπούν μέσα τα κύτταρα. Κυκλοφορεί μέσα σε ειδικά, πολύ λεπτά αγγεία, τα λεμφαγγεία, στην πορεία των οποίων παρεμβάλλονται οι λεμφαδένες. Ο όγκος της λέμφου σε έναν ενήλικο άνθρωπο, υπολογίζεται γύρω στα 20 λίτρα.
Η λέμφος είναι ένα διάφανο υγρό που αποτελείται στο 95% της από νερό. Περιεχέι επίσης γλυκόζη, πρωτεΐνες και άλατα με μεγάλους αριθμούς λευκοκυττάρων και κυρίως λεμφοκύτταρα.
Οι λεμφαδένες είναι μικροί σχηματισμοί μεγέθους ολίγων χιλιοστών, οι οποίοι φιλτράρουν υγρά, που κυκλοφορούν στο σώμα μας. Έτσι συλλέγουν ξένα σώματα, όπως βακτηρία ιών ή καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στα ξένα σώματα που συνέλεξαν οι λεμφαδένες και τα εξουδετερώνουν.
Δείτε ακόμα Τι φανερώνουν οι πρωινοί πόνοι που νιώθετε όταν ξυπνάτε& πως μπορείτε να ανακουφιστείτε
Σε κάποιες μορφές καρκίνου η μετανάστευση (μετάσταση) των καρκινικών κυττάρων γίνεται αρχικά προς τους επιχώριους (γειτονικούς) λεμφαδένες και στη συνέχεια προς τους πιο απομακρυσμένους λεμφαδένων.
Αυτή η μεταστατική οδός ονομάζεται λεμφογενής. Η γενική ιδέα του φρουρού λεμφαδένα συνίσταται στο ότι η πιο πρώιμη μετάσταση λεμφογενώς γίνεται προς τον πιο κοντινό λεμφαδένα κι επομένως εάν η βιοψία του συγκεκριμένου λεμφαδένα αποβεί αρνητική, υπάρχει βάσιμη αποδοχή, πως ο καρκίνος δεν έχει διασπαρεί προς άλλα μέρη του σώματος.
Στο σώμα μας υπάρχουν περίπου 500-600 λεμφαδένες. Οι ομάδες των λεμφαδένων που βρίσκονται στο λαιμό, την κλείδα, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Οι λεμφαδένες παίρνουν το όνομά τους ανάλογα με την θέση τους στον οργανισμό.
Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες λεμφαδένων;
- Οι Μασχαλιαίοι Λεμφαδένες
- Οι Λεμφαδένες του τραχήλου (βρίσκονται στον λαιμό)
- Οι Μηριαίοι Λεμφαδένες
- Οι Βουβωνικοί Λεμφαδένες (βρίσκονται χαμηλά στην κοιλιά)
- Τα Μεσοπνευμόνια Λεμφογάγγλια
- Τα Μεσεντέρια Λεμφογάγγλια
Δείτε ακόμα Υπογλυκαιμία: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε; Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;
Πως λειτουργούν οι λεμφαδένες;
Οι λεμφαδένες είναι μια σειρά φίλτρων, έτσι ώστε να απομακρύνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί από το σώμα μας. Η πολύπλοκη αρχιτεκτονική τόσο του υποκάψιου, όσο και των μυελικών κόλπων επιβραδύνει τη ροή της λέμφου διαμέσω του λεμφαδένα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να διευκολύνεται η πρόσληψη και πέψη ξένων υλικών από τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα. η ροή της λέμφου διαμέσω των λεμφαδένων αποσκοπεί στον καθαρισμό της από ξένα σώματα, προτού επιστρέψει στην κυκλοφορία.
Τα Β-κύτταρα που περιέχονται στα λεμφοζίδια αντιδρούν με αντιγόνα, αυξάνονται σε μέγεθος και πολλαπλασιάζονται παράγοντας ανοσοκύτταρα. Τα ανοσοκύτταρα στη συνέχεια, παράγουν πλασματοκύτταρα, τα οποία συνθέτουν αντισώματα.
Με ποιες ασθένειες συνδέονται συνήθως οι πρησμένοι λεμφαδένες;
Μερικές ιογενείς λοιμώξεις συνδέονται με τους πρησμένους λεμφαδένες όπως είναι η ιλαρά, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά, ο έρπης, η λοιμώδης μονοπυρήνωση και το AIDS. Επίσης οι πρησμένοι λεμφαδένες συνδέονται και με κάποιες μικροβιακές λοιμώξεις όπως είναι η φυματίωση, η βρουκέλλωση και οστρακιά.
Η τοξοπλάσμωση, η λεϊσμανίαση και η ακτινομυκητίαση είναι μερικά από τα παρασιτικά νοσήματα που παρουσιάζουν ως σύμπτωμα τους πρησμένους λεμφαδένες.
Οι πρησμένοι λεμφαδένες συνδέονται και με τις νεοπλασίες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα όλα τα κακοήθη νεοπλάσματα, λεμφώματα, λευχαιμίες και άλλα σπάνια κακοήθη νοσήματα.
Δείτε ακόμα Πως είναι να βιώνεις ημικρανία με αύρα & γιατί συνδέεται με το εγκεφαλικό;
Ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σαρκοείδωση και η αμυλοείδωση είναι μερικά από τα αυτοάνοσα νοσήματα, που μπορεί να παρουσιάσουν σαν σύμπτωμα του πρησμένους λεμφαδένες.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια