Close

Προδιαβήτης: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα που έχει

Προδιαβήτης: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα που έχει_

Τι είναι ο προδιαβήτης, τι συμπτώματα έχει και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην γίνει διαβήτης. Είναι ένα πολύ σημαντικό άρθρο που μιλάει για τον προδιαβήτη και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη. Η αλήθεια είναι πως ο προδιαβήτης είναι μία κατάσταση υποτιμημένη.

Δεν θα έπρεπε όμως διότι ο προδιαβήτης σχετίζεται με την ανάπτυξη  πολλών επιπλοκών που αφορούν τον ίδιο τον διαβήτη, τα άτομα που πάσχουν από προδιαβήτη, θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να προσπαθούν να θεραπεύσουν.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό γιατί στον προδιαβήτη η διάγνωση δεν γίνεται εύκολα. Μπορεί να υπάρχει στο σώμα για χρόνια και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτός αφού δεν δίνει τις περισσότερες φορές συμπτώματα. Η διάγνωση γίνεται ύστερα από τυχαίες εξετάσεις αίματος.

Δείτε ακόμα Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει διαβήτη

Στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζεται μία τιμή γλυκόζης από 100 έως 125 mg/dl. Οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν προδιαβήτη, δηλαδή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να λαμβάνουν άμεσα μέτρα.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τον προδιαβήτη. Τι πρέπει να κάνουμε για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη; Είναι σημαντικό άρθρο και πρέπει να δώσετε προσοχή. Διαβάστε παρακάτω: 

 

Ποια συμπτώματα έχει ο προδιαβήτης

Προδιαβήτης_

Ο προδιαβήτης συνήθως δεν έχει συμπτώματα για αυτό και είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Αν εμφανίσει είναι τα ακόλουθα

Συνέχης δίψα

πολυουρία

αίσθηση κόπωσης

αίσθημα πείνας

Γιατί πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα αν διαγνωστούμε με προδιαβήτη;

Προδιαβήτης: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα που έχει

Ο λόγος που πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα είναι διότι αν διαγνωστούμε με προδιαβήτη είναι αυξημένες οι πιθανότητες να εμφανίσουμε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 2 με 10 χρόνια αν ο προδιαβήτης δεν αντιμετωπιστεί.

Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες όμως αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.

Οι αλλαγές αυτές αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα σχετική έρευνα έδειξε ότι άτομα με προδιαβήτη που έχασαν ένα μικρό ποσοστό του σωματικού μας βάρους μέσω δίαιτας και άσκησης, μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58%.

Δείτε ακόμα 10 σνακ που μπορείς να φας εάν εχεις διαβήτη

Αυτό το ποσοστό ήρθε σε σύγκριση με το 31% των ανθρώπων που ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή με την δραστική ουσία μετφορμίνη.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην γίνει διαβήτης;

Προδιαβήτης_ Τι _είναι_ και _ποια_ τα_ συμπτώματα _που_ έχει_

Πρέπει να χάσουμε κιλά

Το να χάσουμε κιλά είναι το κλειδί σε όλη την προσπάθειά μας. Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι η απώλεια μόλις του 5% έως 10% του βάρους του σώματός μας είναι αρκετή για να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε κανονικές τιμές και να αποφευχθεί ο διαβήτης.

Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί τουλάχιστον θα καθυστερήσει την εκδήλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να μειώσουμε το μέγεθος της μερίδας στο γεύμα μας, να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε και να αποφύγουμε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Θα πρέπει λοιπόν να κόψουμε την ζάχαρη και τους υδατάνθρακες. Θα πρέπει επίσης να επιλέγουμε μία μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών και δημητριακών ολικής άλεσης.

Συχνή γυμναστική

Σαν αρχικό στόχο πρέπει να βάλουμε τα 30 λεπτά αερόβιας άσκησης ή άλλων αντίστοιχων δραστηριοτήτων οι οποίες ανεβάζουν τους παλμούς της καρδιάς. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το έντονο περπάτημα, το ποδήλατο ή η κολύμβηση, για 5 μέρες την εβδομάδα. Δηλαδή 150 λεπτά την εβδομάδα.

Επίσης θα πρέπει ενδιάμεσα να κάνουμε και ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως είναι τα βάρη ή οι ζώνες αντίστασης για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η γυμναστική θα αυξήσει την μυϊκή μας μάζα. Έτσι θα βοηθήσει να μειώσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης το σώμα μας θα ανταποκρίνεται καλύτερα στην ινσουλίνη ενώ συμβάλλει στην καύση περισσότερων θερμίδων ακόμη και όταν κινείστε.

Πρέπει να κόψουμε το κάπνισμα

Μπορεί να σας φανεί γραφικό όμως το κάπνισμα συνδέεται άμεσα και με τον διαβήτη. Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 30-40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν καπνίζουν.

Όσοι λοιπόν πάσχουν από διαβήτη και συνεχίζουν να καπνίζουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές όπως είναι οι καρδιακές νόσοι και η τύφλωση.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.