Αναρωτιέστε τί σας τσίμπησε γιατί καίει το δέρμα σας και πονάει; Είναι Ψύλλος κοριός η ψαλίδα; Η μήπως κουνούπι ή αράχνη; Δες εικόνες για να καταλάβεις τι σε τσίμπησε.
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα τσιμπήματα από τα έντομα αυξάνονται. Τα περισσότερα τσιμπήματα συνήθως δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα εκτός από φαγούρα, σπάνια θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Δεν παύουν όμως να είναι ενοχλητικά. Δείτε παρακάτω φωτογραφίες για να καταλάβετε τι σας τσίμπησε.
Βέβαια μερικά τσιμπήματα όπως αυτά από σφήκες και μέλισσες, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση. Άλλα τσιμπήματα εντόμων, όπως τα δηλητηριώδη δαγκώματα αραχνών, απαιτούν άμεση επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Δείτε ακόμα: Παιδίατρος συμβουλεύει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα εντόμων στο σπίτι
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα τσιμπήματα από έντομα. Θα μπορείτε να αναγνωρίζετε τα είδη βάσει τα συμπτώματα και τις φωτογραφίες.
Τσιμπήματα από έντομα
Τσίμπημα από κουνούπι (φωτογραφίες)
Τσίμπημα από κουνούπι Ένα τσίμπημα κουνουπιού εμφανίζεται ως ένα ερυθρό ανάγλυφο σημάδι στο δέρμα, σαν μικρό σπυράκι, το οποίο προκαλεί δυσάρεστη φαγούρα.
Το σάλιο του κουνουπιού περιέχει αντιπηκτική ουσία, η οποία ευθύνεται για την φαγούρα, το πρήξιμο και τον ερεθισμό.
Τσίμπημα από σκνίπα (φωτογραφίες)
Το τσίμπημα της σκνίπας
Το τσίμπημα από σκνίπα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό αλλά στην πορεία προκαλεί έντονη όχληση και φαγούρα. Η σκνίπα κατά το τσίμπημα απομυζάει αίμα με την προβοσκίδα της και εκκρίνει μία μεγάλη ποσότητα σιέλου η οποία αποτρέπει την πήξη του αίματος και βοηθάει το έντομο στην γρήγορη αναρρόφηση. Η φαγούρα που έχει ο άνθρωπος μετά από το τσίμπημα οφείλεται στη σίελο. Πολλές φορές προτιμάει τα μαλακά μόρια του σώματος για να τσιμπήσει όπως τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.
Γιατί είναι επικίνδυνη η σκνίπα;
Η σκνίπα αποτελεί τον ξενιστή του παρασίτου Leishmania sp. που είναι υπεύθυνο για την νόσο Καλαζάρ ή αλλιώς τη λεϊσμανίαση. Από τα 800 είδη της σκνίπας, τα 64 είναι αυτά που μπορούν να μεταδώσουν τη λεϊσμανίαση.
Η σκνίπα λοιπόν είναι ένας μόνιμος εχθρός για τα κατοικίδια και τον άνθρωπο και πρέπει να γίνεται καταπολέμηση του πληθυσμού της. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν ένας σκύλος είναι μολυσμένος με το παράσιτο Leishmania sp. τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως. Το Καλαζάρ προσβάλει όλο τον οργανισμό και αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως αποβαίνει μοιραίο!!
Αν γίνεται αντιληπτό ότι το σκυλί έχει Καλαζάρ εφαρμόζεται θεραπεία η οποία περιλαμβάνει χορήγηση πόσιμης φαρμακευτικής αγωγής, διάρκειας περίπου ενός μήνα, χορήγηση χαπιών διά βίου, ενώ σε μερικές περιπτώσεις επιλέγεται η χορήγηση υποδόριων ενέσεων για μερικές εβδομάδες.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το μολυσμένο ζώο δεν μπορεί να μολύνει την σκνίπα και κατά συνέπεια άλλους σκύλους και ανθρώπους.
Σπάνια έχει παρατηρηθεί λεϊσμανίαση στις γάτες, μερικές περιπτώσεις εμφανίστηκε μόνο σε γάτες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι μέτρα μπορώ να πάρω για να προστατεύσω το κατοικίδιό μου;
Εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης κάθε χρόνο
Αμπούλα κάθε μήνα
Περιλαίμιο για τα εξωπαράσιτα και συγκεκριμένα για την σκνίπα (αλλαγή κάθε 6 μήνες) και
Σπρέι σιτρονέλλας κάθε απόγευμα πριν την δύση του ηλίου, τους καλοκαιρινούς μήνες
Σύμφωνα με την οδηγία της παγκόσμιας ένωσης των ειδικών κτηνιάτρων LEISHVET (www.leishvet.org) στη λεϊσμανίαση, η βέλτιστη πρόληψη επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη χρήση εμβολίου, αμπούλας και περιλαίμιου.
Τα σκυλιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Καλαζάρ, θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 6-12 μήνες με την χρήση διαγνωστικού τεστ με σκοπό την πρώιμη διάγνωση της λεϊσμανίασης.
Η υγεία του ανθρώπου απειλείται από την σκνίπα;
Ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από τη λεϊσμανίαση (Καλαζάρ), εάν τσιμπηθεί από μολυσμένη σκνίπα. Οι πιθανότητες όμως αυξάνουν ιδιαίτερα αν είναι νεογνό ή έχει κάποιο ανοσοκατασταλτικό νόσημα (π.χ. AIDS). Σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι η λεϊσμανίαση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από την επαφή με το σάλιο, το δέρμα, τα κόπρανα ή τα ούρα, το αίμα του μολυσμένου σκύλου. Απαραίτητη είναι η μεσολάβηση της μολυσμένης σκνίπας. Στην πραγματικότητα στον άνθρωπο, η νόσος είναι σπάνια στην Ευρώπη και θεραπεύσιμη.
Δείτε ακόμα: Το τσίμπημα κατσαρίδας μπορεί να αποβεί μοιραίο: Δες φώτο και πως να το αντιμετώπισεις
Τσίμπημα κοριού (φωτογραφίες)
Τσίμπημα κοριού: Το τσίμπημα του κοινού κοριού προκαλεί στον άνθρωπο εξανθήματα, που συχνά συγχέονται με μία αλλεργική αντίδραση.
Το τσίμπημα του κοριού είναι τόσο ελαφρύ που δεν γίνεται αισθητό, αλλά το διαπιστώνετε αντικρύζοντας μια σειρά με κόκκινα σημάδια στο δέρμα.
Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια ήπια ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση από το σάλιο του κοριού μεταξύ 24-48 ωρών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάγλυφα, κόκκινα σημάδια στο δέρμα, με έντονο κνησμό (φαγούρα) και ήπια φλεγμονή για αρκετές ημέρες.
Οι κοριοί κρύβονται σε σκοτεινά σημεία οπότε ψάξτε κάτω από το στρώμα, στις ραφές, στα ξύλα του κρεβατιού και σε άλλα κρυφά σημεία και συνήθως δρουν τη νύχτα.
Τσίμπημα ψύλλου (φωτογραφίες)
Τσίμπημα ψύλλου (φωτογραφίες): Τα συμπτώματα από τσιμπήματα ψύλλων δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά σε διάστημα λίγων ωρών. Συνήθως εμφανίζονται σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων και προκαλούν κνησμό, κνίδωση και μικρά εξανθήματα, τα οποία μερικές φορές αιμορραγούν.
Το τσίμπημα ψύλλου εμφανίζεται συχνότερα στους αστραγάλους, τις μασχάλες, γύρω από τη μέση, στα γόνατα και τους αγκώνες και το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του δέρματος και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.
Δείτε ακόμα: Αυτά τα φυτά θα κρατήσουν μακριά τις μέλισσες και θα γλιτώσετε από τα τσιμπήματά τους
Τσίμπημα από μυρμήγκια
Τα τσιμπήματα από μυρμήγκια είναι συνήθως πολύ οδυνηρά και προκαλούν κόκκινα, ανάγλυφα σημάδια στο δέρμα. Ορισμένοι τύποι είναι δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργία.
Αυτά τα μυρμήγκια πρώτα δαγκώνουν και στην συνέχεια τσιμπάνε, προκαλώντας απότομο πόνο και μια αίσθηση καψίματος. Τα μυρμήγκια προκαλούν γεμάτες με υγρό, ή φλύκταινες και έχουν διάρκεια 3-8 ημερών και μπορεί να προκαλέσουν ουλές.
Δάγκωμα από αράχνη
Οι περισσότερες αράχνες δεν είναι δηλητηριώδεις και προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα του δέρματος, οίδημα και ελαφρύ πόνο στην περιοχή. Εάν αναπτύξετε μια αλλεργική αντίδραση σε δάγκωμα αράχνης, με συμπτώματα, όπως σφίξιμο στο στήθος, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολίες στην κατάποση, ή πρήξιμο στο πρόσωπο, θα πρέπει να πάτε επειγόντως στον γιατρό.
Τσίμπημα από τσιμπούρι
Μερικά τσιμπούρια μπορεί να είναι επικίνδυνα, διότι μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες με το τσίμπημά τους, όπως η νόσος του Lyme και πυρετό με στίγματα στο δέρμα. Τη στιγμή που τσιμπά το τσιμπούρι δεν εκδηλώνεται πόνος. Αργότερα, στο σημείο του τσιμπήματος μπορεί να εκδηλωθεί φαγούρα, κοκκίνισμα και αίσθημα καψίματος. Σε άτομα που έχουν ευαισθησία ή αλλεργία στα τσιμπούρια μπορεί επίσης να εκδηλωθεί δερματικό εξάνθημα, δύσπνοια, πρήξιμο ή μούδιασμα.
Αν αμέσως μετά το σύμπτωμα εκδηλωθεί πυρετός, δύσπνοια, γενικευμένη αδυναμία, τάση προς έμετο, πρήξιμο τοπικά στο σημείο του τσιμπήματος και/ή στους λεμφαδένες, πονοκέφαλος, πνευματική σύγχυση ή ταχυπαλμία επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στον γιατρό, αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε περίπτωση που στο σημείο του τσιμπήματος εμφανιστούν έντονο κοκκίνισμα, πρήξιμο και κόκκινες γραμμές είναι πιθανό το σημείο να έχει μολυνθεί.
Δείτε ακόμα: Τσιμπήματα απο έντομα στο κρεβάτι: Δείτε εικόνες και αναγνωρίστε τι σας τσίμπησε
Τσίμπημα από μέλισσα
Ένα τσίμπημα από μέλισσα προκαλεί έντονο πόνο, που μπορεί να συνεχιστεί για λίγα λεπτά, στη συνέχεια να μειωθεί και να καταλήξει ως ένα σταθερό και ενοχλητικό πόνο. Η περιοχή μπορεί να εξακολουθεί να σας πονάει όταν την ακουμπάτε, για μερικές μέρες αργότερα. Ένα κόκκινο σημάδι με λευκό περίγυρο μπορεί να εμφανιστεί γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος, ενώ πιθανότατα θα έχετε φαγούρα και θα το αισθάνεστε ζεστό στην αφή.
Αν δεν σας έχει τσιμπήσει ποτέ στο παρελθόν μέλισσα, το σώμα σας μπορεί να έχει μια ανοσολογική απόκριση στο δηλητήριο, με αποτέλεσμα να δείτε διόγκωση στο σημείο του τσιμπήματος, ή σε ολόκληρη την κοντινή περιοχή του σώματός σας. Εάν έχετε αυτό το είδος της αλλεργικής αντίδρασης, που ονομάζεται αναφυλαξία, να ξέρετε ότι πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρειάζεται άμεση θεραπεία. Τα συμπτώματα της σοβαρής αλλεργίας σε ένα τσίμπημα μέλισσας περιλαμβάνουν κνίδωση, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, κράμπες, ναυτία, διάρροια, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.
Τσίμπημα από ψείρες
Τα δαγκώματα από ψείρες είναι μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στους ώμους, το λαιμό και το κρανίο από μικρά παρασιτικά έντομα, που μπορεί να ζουν στα ρούχα, ή στο κρεβάτι σας. Επειδή τα τσιμπήματα των ψειρών είναι τόσο μικρά, συνήθως δεν βλάπτουν, αλλά προκαλούν φαγούρα. Μερικοί μπορεί να αναπτύξουν μεγαλύτερο δερματικό εξάνθημα από τα τσιμπήματα των ψειρών.
Το συνεχές ξύσιμο από την φαγούρα στα σημάδια αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως διόγκωση των λεμφαδένων και τρυφερό, κόκκινο δέρμα. Ένα μολυσμένο τσίμπημα από ψείρα μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει κρούστα από πάνω και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από γιατρό, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι ψείρες δεν μεταφέρουν άλλες ασθένειες.
Τσίμπημα από ακάρεα
Τα τσιμπήματα από ακάρεα συνήθως δεν μεταδίδουν κάποια ασθένεια, αλλά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν έντονη φαγούρα. Τα ακάρεα συνήθως τρέφονται με έντομα, αλλά δαγκώνουν και άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Τα τσιμπήματα συνήθως περνούν απαρατήρητα μέχρι να έχετε φαγούρα, κόκκινα σημάδια και κάτι που θα μοιάζει με δερματικό εξάνθημα.
Δείτε ακόμα: Αλλεργία στο τσίμπημα κουνουπιού: Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν
Τσιμπήματα εντόμων ή αλλεργική αντίδραση από τσιμπήματα;
Όπως όλα τα τσιμπήματα εντόμων, προκαλούν σε ορισμένα άτομα δερματική αλλεργική αντίδραση.
Η αντίδραση αυτή πυροδοτείται από χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σάλιο των εντόμων, το οποίο διοχετεύει στο δέρμα κάθως τσιμπά, με σκοπό να αραιώσει το αίμα και να μπορέσει να το ρουφήξει με την “προβοσκίδα” του.
Πολλές φορές τα άτομα που δέχονται τσιμπήματα εντόμων αλλά ακόμα και εξειδικευμένοι επιστήμονες συγχαίουν τα σημάδια από τσιμπήματα με σημάδια που δημιουργούνται εξαιτίας της αλλεργικής αντίδρασης. Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση αυτών των σημαδιών ώστε εάν πρόκειται για αλλεργία πρώτον το άτομο να λάβει την κατάλληλη αντιαλλεργική θεραπεία, και δεύτερον να γνωρίζει ότι δεν έχει δεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό τσιμπημάτων όσο αυτά που έχουν εμφανιστεί στο σώμα του.
Τσιμπημα ψαλίδας
Οι ψαλίδες είναι ακίνδυνες αλλά το τσίμπημά τους είναι δυνατό και πονά. Επίσης μπορεί να κάνει και αλλεργική αντίδραση εύκολα.Σε πολλές χώρες το κοινό όνομα των ψαλίδων είναι «σκουλήκι των αυτιών», επειδή πιστεύεται ότι το έντομο αυτό κατά την νύχτα εισβάλλει στα αυτιά.
Αν σας έχει τσιμπήσει ένα ωτοφάγο, μπορεί να παρατηρήσετε δύο μικροσκοπικά κόκκινα-ροζ σημάδια που είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λαβίδα μπορεί να σπάσει το δέρμα και να προκαλέσει κάποια αιμορραγία. Ενώ ένα τσίμπημα στο αυτί μπορεί να είναι άβολο και μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πρήξιμο, η ήπια ενόχληση συνήθως περνά γρήγορα. Δεν τσιμπανε μόνο στα αυτιά αλλά σε όλο το δέρμα
Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν οι λαβίδες αυτού του εντόμου σπάσουν στο δέρμα. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, η περιοχή μπορεί να γίνει σφιχτή και να διογκωθεί. Μπορεί αργότερα να μετατραπεί σε φλύκταινα. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, αυτή η φουσκάλα θα μπορούσε να μολυνθεί, οδηγώντας δυνητικά σε δερματικές λοιμώξεις όπως η κυτταρίτιδα.
Μερικά συμπτώματα της κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν:
Κόκκινο και φλεγμονώδες δέρμα
Ταχέως αναπτυσσόμενο εξάνθημα
Απόστημα στο κέντρο της περιοχής με πύον
Πυρετός
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κυτταρίτιδα και άλλες λοιμώξεις του δέρματος μπορεί να γίνουν σηπτικές – μια απειλητική για τη ζωή συστηματική λοίμωξη.
Μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο σήψης εάν έχετε τα ακόλουθα:
Φουσκάλες
Υπνηλία
Κόκκινες ραβδώσεις
Λήθαργος
Εάν αντιμετωπίζετε αυτά ή παρόμοια συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η σήψη πρέπει να αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο με ενδοφλέβια φάρμακα.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου -Έφτασε η ώρα για απαντήσεις
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο