Ο πυρετός πολλές φορές είναι ένδειξη ότι έχουμε προσβληθεί από κάποιον ιό. Δεν είναι, όμως, σπάνιο το φαινόμενο να έχουμε υψηλή θερμοκρασία χωρίς, όμως, να έχουμε κανένα άλλο σύμπτωμα. Δείτε που μπορεί να οφείλεται αυτή η κατάσταση και πως να την αντιμετωπίσετε.
Το ενδεχόμενο ένας υψηλός πυρετός να συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, δεν μας προκαλεί εντύπωση. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι ενήλικες, κυρίως, αναπτύσσουν πυρετό χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα και οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία;
Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι αυτές που συνήθως έχουν ως σύμπτωμα τον πυρετό και τέτοιες λοιμώξεις περιλαμβάνουν τον COVID-19, το κρυολόγημα ή τη γρίπη, καθώς και την βρογχίτιδα. Εκτός αυτών, όμως, πολλά αυτοάνοσα, όπως για παράδειγμα, ο λύκος, είναι ικανά να πυροδοτήσουν επαναλαμβανόμενους πυρετούς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι άνθρωποι πρέπει να επισκεφτούν έναν γιατρό εάν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από 3 ή 4 ημέρες ,ανεξάρτητα από άλλα συμπτώματα.
Τρία στάδια του πυρετού
- Το σώμα μας αντιδρά και θερμαίνεται το αίμα και το λεμφικό μας σύστημα.
- Ο πυρετός πέφτει. Στη δεύτερη φάση του πυρετού, η ποσότητα θερμότητας που δημιουργείται και χάνεται είναι η ίδια.
Photo via: onmed.gr
- Ψύξη. Στην τρίτη φάση, το σώμα μας αρχίζει να προσπαθεί να κρυώσει, ώστε η θερμοκρασία μας να επανέλθει στο φυσιολογικό.
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι πως έχει πυρετό χωρίς να έχεις
- Ψυχογενής πυρετός. Ο ψυχογενής πυρετός είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με το στρες που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ή συμπτώματα πυρετού
- Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή πέτρες στα νεφρά
- Πονοκέφαλος
- Υποθερμία
- Υποθυρεοειδισμός
- Υπογλυκαιμία
- Εμμηνόπαυση
- Λοιμώξεις
Καθηγήτρια επιδημιολογίας εξηγεί ποιες ασθένειες είναι σε έξαρση και πως να προστατευτούμε εμείς και τα παιδιά
Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, τα φάρμακα, η ηλικία, οι ορμόνες και ορισμένες συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος χωρίς να έχουμε, πραγματικά πυρετό. Ανάλογα, πάντα, με την αιτία, ένα άτομο που αισθάνεται ζεστό μπορεί να ιδρώσει υπερβολικά ή να μην ιδρώσει καθόλου.
Photo via: healthreport.gr
Όπως προαναφέραμε, ο επαναλαμβανόμενος πυρετός στους ενήλικες μπορεί να έχει μια απλή εξήγηση και να μην κρύβει κάτι πιο ύποπτο. Ο πυρετός μπορεί να προκληθεί από χρόνιες ασθένειες όπως ο λύκος και η αρθρίτιδα. Το άγχος, οι αλλαγές στον ύπνο ή επίσης ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος.
Γρίπη, κορονοϊός ή HMPV: Τι είναι πιο ανησυχητικό – Τι λένε οι ειδικοί
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, ένα ελαττωματικό θερμόμετρο να είναι η αιτία που θεωρούμε πως έχουμε πυρετό, χωρίς να έχουμε. Γι’ αυτό στις περιπτώσεις που ο πυρετός είναι αδικαιολόγητος, οφείλεται να γίνεται μία εκ νέου μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος έπειτα από λίγη ώρα, με νέο θερμόμετρο.
Photo via: euroclinic.gr
Είναι πιθανό κάποιος να έχει πυρετό αλλά να νιώθει καλά. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με πυρετό μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα άλλο αξιοσημείωτο σύμπτωμα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο πυρετός είναι η απάντηση του οργανισμού σε μια μόλυνση ή ασθένεια και αποτελεί μέρος του φυσικού αμυντικού μηχανισμού του σώματος έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών.
Πυρετός από άγχος
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος αναφέρουν ότι συχνά ανεβάζουν πυρετό, γεγονός που τους προκαλεί εντύπωση, αφού δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σύμπτωμα ασθένειας. Αναρωτιούνται, λοιπόν αν το άγχος και η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να συσχετιστούν.
Photo via: wikihealth.gr
Το άγχος δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί άμεσα πυρετό, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα που μοιάζουν με πυρετό. Ένας “χαμηλού βαθμού πυρετός” μπορεί επίσης να καταστεί δυνατός αν έχουμε υπερβολικό, αλλά είναι συνήθως ένα ζήτημα μέτρησης που σχετίζεται με τον τύπο του θερμομέτρου που χρησιμοποιείται.
Πυρετός από εξάντληση
Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου ,μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρετό αυξάνοντας τη θερμοκρασία του δέρματος, τη θερμοκρασία του εγκεφάλου και, συγχρόνως, την ευαισθησία σε λοιμώξεις. Ωστόσο, λόγω πολλών καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα και η πνευμονία, η στέρηση ύπνου και ο πυρετός μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα.
Μεταπνευμονοϊός : Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε
Οποιοσδήποτε τύπος λοίμωξης, μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να έχει μια λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, αλλά δεν προκαλεί άλλα αναγνωρίσιμα φυσικά σημεία ή συμπτώματα εκτός από τον πυρετό. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας κάνοντας 5 εύκολες ρουτίνες που θα σας δώσουν το απαραίτητο boost για το 2025
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια