Σαμπουάν, βερνίκια νυχιών και αποσμητικά: Η επικίνδυνη ουσία που περιέχουν. Αυτή η ουσία υπάρχει στα σαμπουάν, στα βερνίκια νυχιών και στα αποσμητικά και μπορεί να μπει στο αίμα μας.
Όλο τον χρόνο χρησιμοποιούμε σαμπουάν και αποσμητικά και πολλές γυναίκες αλλά και άντρες πλέον, χρησιμοποιούν και βερνίκια νυχιών. Ειδικά το Καλοκαίρι το σαμπουάν και το αποσμητικό καταναλώνεται πολύ γρήγορα αφού ιδρώνουμε εύκολα και θέλουμε να μυρίζουμε πάντα όμορφα.
Θα έλεγε κανείς ότι εφόσον αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν κανονικά στην αγορά και φυσικά είναι κατάλληλα για χρήση, τότε είναι απόλυτα ασφαλή. Δυστυχώς όμως αυτό δεν μπορεί να μας το εγγυηθεί κανείς.
Δείτε ακόμα Με τσιμπάνε επειδή είμαι γλυκοαίματη: Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν εσένα και όχι τον διπλανό σου;
Συγκεκριμένα υπάρχει μία ουσία στα σαμπουάν, στα αποσμητικά και στα βερνίκια νυχιών που όχι μόνο είναι επικίνδυνη αλλά έχει την δυνατότητα ν μπει στο αίμα μας. Ποια είναι αυτή; Διαβάστε παρακάτω:
“Μα καλά, δεν τα ελέγχουν;”
Καταρχάς υπάρχουν εταιρίες που πρωτοβουλιακά αποφάσισαν να μην βάλουν μέσα στα καλλυντικά που παράγουν χημικές ουσίες που είναι κάπως αμφιλεγόμενες. Παρόλα αυτά αξίζει να ξέρεις ότι τα καλλυντικά δεν είναι υποχρεωτικό να ελεγχθούν προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Οι έλεγχοι ξεκινούν αφού κυκλοφορήσουν κι εκεί αν γίνει κάποιος έλεγχος που δείχνει ότι υπάρχει κάτι βλαβερό για τον άνθρωπο μέσα ξεκινούν οι ανακλήσεις. Τα περισσότερα καλλυντικά όμως περιέχουν χημικές ουσίες όπως είναι οι φθαλικές ενώσεις, οι παραβένες, και τα φορμαλδεΰδη.
Αυτές οι ουσίες έχουν την τάση να απορροφώνται από το δέρμα και να κυκλοφορούν στο αίμα. Οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες τα υλικά που χρησιμοποιήσαν για να φτιάξουν ένα προϊόν. Παρόλα αυτά αν δεν ξέρεις από αυτά και να τα διαβάσεις δεν θα καταλάβεις.
Δείτε ακόμα Ηπατίτιδα Α: Ευθύνονται οι φράουλες για κρούσματα;
Πολλά καλλυντικά λοιπόν περιέχουν φθαλάτες και είναι μία ουσία που έχεις προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια αφού έχουν την τάση να “μπερδεύουν” τις ανθρώπινες ορμόνες.
Τί είναι πιο συγκεκριμένα οι φθαλάτες;
Οι φθαλάτες λοιπόν είναι χημικές ουσίες που προέρχονται από την επεξεργασία προϊόντων που παράγονται από πετρέλαιο. Βρίσκονται σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, τα αποσμητικά, οι λακ για τα μαλλιά, τα αρώματα, το ζελέ για τα μαλλιά, τα σαπούνια, το σαμπουάν, τα βερνίκια νυχιών αλλά και σε προϊόντα για μαύρισμα ή εντομοκτόνα.
Γιατί χρησιμοποιούνται οι φθαλάτες;
Οι φθαλάτες λοιπόν χρησιμοποιούνται στην περίπτωση του αποσμητικού χώρου για να κάνουν το αποσμητικό να διαρκεί περισσότερο. Στην λακ την χρησιμοποιούν για να εμποδίζει τα μαλλιά να σκληραίνουν μετά την εφαρμογή της.
Στις ενυδατικές κρέμες γιατί εξαιτίας αυτής της ουσίας απορροφώνται πιο εύκολα οι κρέμες και στα βερνίκια νυχιών για να μην φεύγει εύκολα το χρώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φθαλάτες δεν βρίσκονται μόνο σε αυτά τα προϊόντα.
Υπάρχουν επίσης σε αφθονία σε πλαστικά σκεύη και άλλα πλαστικά προϊόντα αφού εξαιτίας τους μαλακώνουν το πλαστικό. Ακόμη λοιπόν και το σωληνάκι του ορού στα νοσοκομεία περιέχουν φθαλάτες για να είναι πιο μαλακό το πλαστικό.
Δείτε ακόμα Εγκαύματα από τον ήλιο: Πως να προστατεύσεις το δέρμα σου
Αξίζει να σημειωθεί πως η μόνη φθαλική ουσία που έχει εγκριθεί για την χρήση στις ιατρικές συσκευές ονομάζεται DEHP. Τέλος οι φθαλάτες μπορεί να υπάρχουν και σε ερ@τικά βοηθήματα, στα επικαλύμματα των φαρμάκων και στα συμπληρώματα διατροφής.
Που μπορούμε να βρούμε τις φθαλάτες πιο συγκεκριμένα;
Βρίσκονται λοιπόν σε συσκευασίες τροφίμων, στα τάπερ, στις πλαστικές κουρτίνες του μπάνιου, στα πλαστικά σημεία στα παιδικά παιχνίδια, στα πλαστικά μέρη των ρούχων, στα πλαστικά καλύμματα δαπέδου και τοίχου ή και στα περιτυλίγματα τετραδίων και βιβλίων.
Τί είναι αυτό που κάνει τις φθαλάτες τόσο επικίνδυνες;
Αυτό που κάνει τις φθαλάτες τόσο επικίνδυνες είναι η τάση τους να απελευθερώνονται εύκολα από τα πλαστικά στο περιβάλλον και ειδικά σε αυξημένες θερμοκρασίες. Αν λοιπόν έχεις ένα πλαστικό τάπερ σε ένα ζεστό περιβάλλον οι φθαλάτες εξαιτίας της θερμότητας εισέρχονται στο φαγητό ή στον χώρο και μπαίνουν στο σώμα σου.
Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και μέσω της αναπνοής. Φυσικά αν χρησιμοποιείτε καλλυντικά, όπως ενυδατικές κρέμες, βερνίκια νυχιών και άλλα με φθαλάτες, πανεύκολα αυτές οι ουσίες εισέρχονται στο σώμα και στην συνέχεια μπαίνουν στο αίμα μας.
Όταν τα χημικά αυτά μπουν στο αίμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, πηγαίνουν σε διάφορους ιστούς και διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα το ανθρώπου. Φυσικά οι ορμόνες είναι χρήσιμες σε πολλές πράγματα όπως είναι η ανάπτυξη του παιδιού, η γονιμότητα, η ρύθμιση του μεταβολισμού, η αυξημένη τριχοφυΐα και άλλα.
Δείτε ακόμα Αυτό το φυτό οι περισσότεροι το έχουν και προκαλεί καρδιακά προβλήματα
Και ακριβώς επειδή οι ορμόνες ρυθμίζουν από την γονιμότητα και την επιθυμία μας για σ@ξ μέχρι το σωματικό μας βάρος και τον μεταβολισμό μας, οι φθαλάτες μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν αρνητικά όλο το σώμα μας.
Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Έσπασε το νύχι: Nail Artists σας δείχνουν πως να το διορθώσετε στο σπίτι χωρίς την βοήθεια ειδικού
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο