Close

«Σας τα λέγαμε εμείς»: Ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, εξηγεί με απλά λόγια γιατί νόσησε το 40% των πλήρως εμβολιασμένων στην Αγγλία

«Σας τα λέγαμε εμείς»: Ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, εξηγεί με απλά λόγια γιατί νόσησε το 40% των πλήρως εμβολιασμένων στην Αγγλία

Μετά την έκρηξη κρουσμάτων στην Αγγλία, το νέο αφήγημα των αρνητών των εμβολίων άρχισε να πλημμυρίζει τα social media: «Ορίστε σας τα τα λέγαμε εμείς. Δεν κάνουν και πολλά τα εμβόλια». Όταν μάλιστα έγινε γνωστό ότι το 40% των νοσηλειών στο Νησί αφορά σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα οι φωνές έγιναν πιο δυνατές.

Έχουν δίκιο όμως όλοι αυτοί που, πατώντας στην περίπτωση της Αγγλίας, αποδομούν την αξία του εμβολιασμού; Ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, Mount Sinai Ηospital, στο Τορόντο εξηγεί με πολύ απλά λόγια γιατί τα νέα από την Αγγλία είναι εξαιρετικά για τα εμβόλια.

Διαβάστε την ανάρτηση του στο facebook:

Είναι εξαιρετικα δύσκολο και πολύπλοκο πράγμα η επικοινωνία της επιστήμης. Πέραν της προφανους ανάγκης να μην κανεις κάποιο λαθος στην παρουσίαση των πραγματικων στοιχείων πρέπει πάντα να συνυπολογίζεις πως μπορεί τα δεδομένα αυτά να παρερμηνευτούν (είτε εκ του πονηρού ειτε αθέλητα λόγω εγγενών προκαταλήψεων) από το κοινό.

Χαρακτηριστικό το χθεσινό παράδειγμα.

Βγαίνει επίσημη ανακοίνωση χθες από Αγγλία ότι ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλειων από COVID, της ταξης του 40% στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορα πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους.
Στο άκουσμα της είδησης αυτής είδα δυστυχως πολλους να το ερμηνεύουν εντελως λάθος και είτε να αγχώνονται («ωχ, δηλαδή δεν έχω καλη προστασία;», είτε να ..δικαιώνονται στο μυαλό τους («ορίστε, σας τα λεγαμε εμεις. δεν κάνουν και πολλά τα εμβόλια)

Αν το δούμε ομως νηφάλια θα δούμε ότι η είδηση αυτή δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Στην πραγματικότητα αυτά ειναι εξαιρετικά νέα για τα εμβόλια (στην προκειμένη περίπτωση για το εμβόλιο της ΑστραΖενεκα που χρήσιμοποιήθηκε κατά κόρον στην Αγγλία).

Δεδομένου ότι στην Αγγλία περίπου το 90% των ατομων άνω των 50 είναι πληρως εμβολιασμένοι αυτο σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να προστατεύουν απο νοσηλεία ειναι περίπου 93% (VE = 1- (odds cases vaccinated)/(odds population vaccinated)= 1 – (40/60)/(90/10) = 0.93) (*δεχόμενοι ότι οι άνω των >50 είναι γενικά πολύ περισσότερο πιθανό να δώσουν νοσηλείες).

Για να μην μπλέξουμε με μαθηματικά (που μπορεί λίγο να τρομάζουν) χονδρικά αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το 10% του πληθυσμού (οι άνω των 50 ανεμβολιαστοι) έδωσε το 60% των νοσηλειών, ενώ το υπόλοιπο 90% (η μεγάλη δεξαμενή των πληρως εμβολιασμένων) έδωσε μόλις το 40% των νοσηλειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κοιτάμε μόνο τον αριθμητή αλλά και τον παρανομαστή.

«Και αφού είναι τόσο αποτελεσματικά τα εμβόλια στο να μειώνουν τις νοσηλείες γιατί βλέπουμε έξαρση νοσηλειών;», θα με ρωτήσεις εύλογα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπερμεταδοτικός πλέον ιος μεταδίδεται πολύ πολύ γρήγορα και μολύνει σε φρενήρεις ρυθμούς πολλους ανθρώπους ταυτόχρονα (κατά βάση ανεμβολιαστους μα και καποιους εμβολιασμένους). Το 10% των ανεμβολιαστων ηλικιωμένων + το υπαρκτο ποσοστό όσων ηλικιωμένων εμβολιασμένων δεν μπορούν να επωφεληθούν απόλυτα από τα εμβόλια + το μεγαλύτερο ποσοστό μη πληρως εμβολιασμένων νέων, είναι συνολικά αρκετό για να δώσει αποτομα πολλές νεες νοσηλείες αν τους βρει όλους ο ιος ταυτόχρονα.

Ψυχραιμία λοιπόν. Έχουμε αδιάσειστα real world δεδομένα ότι όλα τα εμβόλια είναι για την πλειοψηφία μας εξαιρετικα αποτελεσματικά όσον αφορά την μειωση ρίσκου για βαριά νοσηλεία και θάνατο (απο όλες τις γνωστες μεταλλάξεις του ιού). Αυτό ΔΕΝ είναι ένα ανοιχτό ερώτημα (μια ματια από τα ποσοστά των εμβολιασμένων οσων μπαίνουν σε ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία του δυτικού κόσμου θα έπειθε περι αυτού τον οποιοδήποτε).

Εμπιστευόμαστε την επίσημη επιστήμη και προσπαθούμε να ακούμε χωρις προκαταληψεις. Είναι ο ασφαλέστερος δρόμος.

Πηγή: menshouse.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.