Κάθε εποχή του χρόνου φέρνει διάφορούς επισκέπτες. Ένας από αυτούς είναι και οι αράχνες. Οι αράχνες δεν κυνηγάνε τον άνθρωπο όπως τα κουνούπια, αλλά μπορεί να σας δαγκώσουν αν τους χαλάσετε την ηρεμία για αυτό καλό είναι όσο μπορείτε να δείξετε προσοχή.
Η αράχνη ανήκει στα αρθρόποδα και δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά. Ανάμεσα στα 40.000 διαφορετικά είδη αραχνών παγκοσμίως, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες. Ωστόσο, κάποιες εγχέουν το δηλητήριο τους στο θύμα.
Φυσικά ορισμένα δαγκώματα αραχνών θα προκαλέσουν ένα μικρό οίδημα, εξάνθημα ή κνησμό ενώ κάποια άλλα θα προκαλέσουν κεφαλαλγία, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 είδη αραχνών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ζει στη Κρήτη. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη αράχνη».
Δείτε επίσης : Χαμός από κουνούπια το φετινό καλοκαίρι: Πως θα προστατέψετε τα παιδιά από τα τσιμπήματα και θα τα αντιμετωπίσετε
Λοξοσκελή αράχνη
Η λοξοσκέλη αράχνη έχει καφέ χρώμα. Συναντάται στη Νότια Ελλάδα, καθώς αγαπά τα ξηρά και ζεστά κλίματα. Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό είδος αράχνης, που οι επιθέσεις του προκαλούν δερματικά προβλήματα. Σε περίπτωση που σας δαγκώσει δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, διότι από τις 1.200 καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην Ελλάδα, σε έναν έχει προκαλέσει θάνατο. Ωστόσο, επικοινωνήστε εγκαίρως με το γιατρό σας. Η θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους, επειδή συνήθως παρουσιάζουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Πρόκειται για είδος αράχνης που δεν είναι επιθετικό, ωστόσο θα τσιμπήσει όταν αισθανθεί κίνδυνο.
Μεσογειακή μαύρη χήρα
Η μαύρη χήρα υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όμως δεν τη συναντά κανείς συχνά μέσα στο σπίτι του. Έχει μαύρο χρώμα και ζει στην ύπαιθρο, κάτω από πέτρες ή βράχια, αλλά κι στις καλλιέργειες. Εκείνο που πρέπει να κάνετε χωρίς να χάσετε λεπτό είναι να λάβετε εγκαίρως το αντίδοτο. Στις πρώτες 3-4 ώρες αρχίζουν να φαίνονται και τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, καθώς το δηλητήριό της είναι νευροτοξίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης για το νευρικό σύστημα.
Δείτε επίσης : Κατσαρίδες ιπτάμενες στο μπαλκόνι: Πως θα τις διώξεις μια για πάντα
Τσίμπημα αράχνης – Συμπτώματα
Όταν πρόκειται για δηλητηριώδης αράχνη, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Ρίγη
Ναυτία
Πυρετό
Φαγούρα
Εξάνθημα
Δυσφορία
Εφίδρωση
Τσίμπημα αράχνης – Πρώτες βοήθειες
Αν σας τσιμπήσει αράχνη θα πρέπει να επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Αν μπορέσετε να παγιδεύσετε την αράχνη σε ένα βάζο τότε θα βοηθήσετε τον γιατρό να καταλάβει το είδος αράχνης που σας τσίμπησε και να κάνει καλύτερη διάγνωση. Το πιο πιθανό είναι να σας χορηγηθεί αντιτετανικός ορός. Ο γιατρός επίσης θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν η πληγή από το τσίμπημα υποστεί μόλυνση. Ωστόσο, μέχρι να φτάσετε στα επείγοντα θα πρέπει να πλύνετε άμεσα το σημείο του τσιμπήματος με νερό και σαπούνι και να εφαρμόστε μία παγοκύστη στο σημείο του τσιμπήματος για να ανακουφίσετε το οίδημα και τον πόνο.
Δείτε επίσης : Μύγες και κουνούπια: 2 κόλπα που θα τα διώξουν χωρίς χημικά
Αν και τα περισσότερα τσιμπήματα δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβετε ιατρική φροντίδα σύμφωνα με το health4u.gr . Τέλος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι η πρόληψη. Οπότε αποφύγετε τα μέρη όπου κατοικούν αράχνες και αν πέσετε πάνω σε ιστό αράχνης, μην το πειράξετε.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια