Close

Σόμπες υγραερίου: Ευθύνονται για 40.000 θανάτους κάθε χρόνο -Πως να προστατευτείτε

Σόμπες υγραερίου: Ευθύνονται για 40.000 θανάτους κάθε χρόνο -Πως να προστατευτείτε

Τα επιβλαβή αέρια από τις σόμπες υγραερίου ευθύνονται για 40.000 θανάτους Ευρωπαίων κάθε χρόνο, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από αυτόν των τροχαίων ατυχημάτων.

Μελέτη αναφέρει πως  τα επιβλαβή αέρια από τις σόμπες υγραερίου σκοτώνουν 40.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο.

Φτηνές μεν, επικίνδυνες δε έχουν αποδειχθεί οι σόμπες υγραερίου για την υγεία, οι οποίες φαίνεται να σκοτώνουν 40.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο διοχετεύοντας ρύπους στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με μια έκθεση.

Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων αυτών είναι διπλάσιος από αυτόν των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι κουζίνες εκπέμπουν επιβλαβή αέρια που συνδέονται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κοινή γνώμη γνωρίζει ελάχιστα για τους κινδύνους τους. Κατά μέσο όρο, η χρήση μιας σόμπας αερίου «αφαιρεί» σχεδόν δύο χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου, σύμφωνα με μια μελέτη σε νοικοκυριά στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σόμπες υγραερίου: Τα επιβλαβή αέρια ευθύνονται για 40.000 θανάτους κάθε χρόνο 

«Η έκταση του προβλήματος είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Juana María Delgado-Saborit, η οποία διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Jaume I στην Ισπανία.

Νορβηγική ψώρα : Τα συμπτώματά της και γιατί είναι υπερμεταδοτική

Ανησυχητικά ευρήματα

Οι ερευνητές απέδωσαν 36.031 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο σε κουζίνες υγραερίου στην ΕΕ και άλλους 3.928 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λένε ότι οι εκτιμήσεις τους είναι συντηρητικές επειδή έλαβαν υπόψη μόνο τις επιπτώσεις του διοξειδίου του αζώτου (NO 2) στην υγεία και όχι άλλων αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το βενζόλιο.

«Πολύ πίσω στο 1978, μάθαμε για πρώτη φορά ότι η ρύπανση από NO 2 είναι πολλές φορές μεγαλύτερη στις κουζίνες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο παρά στις ηλεκτρικές κουζίνες», δήλωσε ο Delgado-Saborit. «Αλλά μόνο τώρα είμαστε σε θέση να βάλουμε έναν αριθμό για τον αριθμό των ζωών που περικόπτονται».

Ένα στα τρία νοικοκυριά στην ΕΕ μαγειρεύει με φυσικό αέριο, φτάνοντας το 54% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερο από το 60% στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Οι κουζίνες καίνε ορυκτά αέρια και εκτοξεύουν επιβλαβείς ουσίες που προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Η έκθεση, η οποία υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα, βασίζεται σε έρευνα του περασμένου έτους που μέτρησε την ποιότητα του αέρα στα σπίτια για να ανακαλύψει πόσο το μαγείρεμα με αέριο αύξησε τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αυτό επέτρεψε σε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jaume I και το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια να προσδιορίσουν τις αναλογίες μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κατά το μαγείρεμα με αέριο και να χαρτογραφήσουν την έκθεση σε εσωτερικούς χώρους στο NO 2.

Στη συνέχεια εφάρμοσαν ποσοστά κινδύνου ασθενειών, που προέρχονται από μελέτες για την εξωτερική ρύπανση με NO 2 , για να υπολογίσουν τον αριθμό των χαμένων ζωών.

«Η κύρια αβεβαιότητα είναι εάν ο κίνδυνος θανάτου που εντοπίζεται με υπαίθριο NO 2 από κυρίως κυκλοφορία μπορεί να εφαρμοστεί σε εσωτερικούς χώρους NO 2 από μαγείρεμα με αέριο», δήλωσε ο Steffen Loft, ειδικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αλλά είναι μια δίκαιη υπόθεση και απαιτείται για την αξιολόγηση».

Σόμπες υγραερίου: Τα επιβλαβή αέρια ευθύνονται για 40.000 θανάτους κάθε χρόνο 

Ερπητοϊοί: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας

19.000 τον χρόνο στις ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με μια μελέτη στις ΗΠΑ τον Μάιο, η οποία διαπίστωσε ότι οι σόμπες αερίου και προπανίου συμβάλλουν σε έως και 19.000 θανάτους ενηλίκων κάθε χρόνο.

Η ΕΕ έκανε αυστηρότερους τους κανόνες της για την ποιότητα του εξωτερικού αέρα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχει θέσει πρότυπα για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταργήσουν σταδιακά τις κουζίνες αερίου θέτοντας όρια στις εκπομπές, προσφέροντας χρήματα για τη μετάβαση σε καθαρότερες κουζίνες και αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να επισημαίνουν τις κουζίνες με τους κινδύνους ρύπανσης.

Θεραπεία των μεσημβρινών: Η αρχαία κινεζική ιατρική που θεραπεύει την χρόνια κόπωση

«Για πάρα πολύ καιρό ήταν εύκολο να απορρίψουμε τους κινδύνους των κουζινών αερίου», είπε η Sara Bertucci από την EPHA. «Όπως τα τσιγάρα, οι άνθρωποι δεν σκέφτηκαν πολλές για τις επιπτώσεις στην υγεία – και, όπως τα τσιγάρα, οι κουζίνες υγραερίου είναι μια μικρή φωτιά που γεμίζει το σπίτι μας με ρύπανση».

Οι άνθρωποι μπορούν εν μέρει να προστατευτούν από τις αναθυμιάσεις όταν μαγειρεύουν ανοίγοντας τα παράθυρα όταν μαγειρεύουν και ενεργοποιώντας τους ανεμιστήρες εξαγωγής σύμφωνα με το in.gr.

Η Delgado-Saborit είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της μεγάλωσαν σε σπίτια όπου το μαγείρεμα γινόταν σε ηλεκτρικές εστίες, κάτι που είναι «πιο καθαρό, πιο ασφαλές και υγιεινό», αλλά αργότερα μετακόμισαν σε ένα σπίτι με ηλεκτρική κουζίνα στην κουζίνα.

«Βρισκόμαστε τώρα στη μέση ορισμένων βελτιώσεων στο σπίτι και μετράω τις μέρες για να τοποθετήσω μια νέα ηλεκτρική εστία στην κουζίνα μου».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει μερικές συμβουλές για τις σόμπες υγραερίου που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.

Πως να προστατευτείτε από τις σόμπες υγραερίου 

Σόμπες υγραερίου: Τα επιβλαβή αέρια ευθύνονται για 40.000 θανάτους κάθε χρόνο 

Σε οδηγίες που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει μερικές σωτήριες συμβουλές προστασίας. Άλλες από αυτές είναι γενικές και αφορούν όλες τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης και άλλες ειδικά τις σόμπες υγραερίου.

– Μην χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα, ούτε συσκευές με ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες.

– Να τηρείτε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

– Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.

– Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο).

– Να τηρείτε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από εύφλεκτα υλικά. Τέτοια υλικά είναι κουρτίνες, ξύλινα και υφασμάτινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινοι τοίχοι, βιβλιοθήκες κ.λπ.

– Σε καμία περίπτωση να μην τοποθετείτε θερμάστρες πάνω σε χαλιά.

– Να επιλέγετε κατάλληλη θέση ώστε να μην ελλοχεύει κίνδυνος ανατροπής (π.χ. κοντά σε τοίχο και όχι στη μέση του δωματίου).- Μην τοποθετείτε τις θερμάστρες μπροστά σε πόρτες/εξόδους.

– Μην τοποθετείτε τις θερμάστρες σε χώρους όπου υπάρχει βενζίνη, ή άλλοι εύφλεκτοι ατμοί ή αέρια.

– Μην χρησιμοποιείτε τις θερμάστρες αμέσως μετά τον καθαρισμό τους με υγρά καθαρισμού. Τα υγρά αυτά γενικώς είναι εύφλεκτα και μετά τη χρήση τους μπορεί να υπάρχουν στον χώρο οι ατμοί τους.

– Μην φεύγετε από το σπίτι, εάν δεν σβήσετε όλες τις θερμάστρες.

– Να έχετε στο σπίτι πυροσβεστήρα. Αυτός συνιστάται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως για να ξέρετε πώς να τον χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση ανάγκης.

– Αν μπορείτε, τοποθετήστε στον χώρο σας έστω και φορητούς (απλούς) πυρανιχνευτές.

Ειδικά για τις σόμπες υγραερίου
– Αν χρησιμοποιείτε σόμπες υγραερίου, τοποθετήστε φορητούς ανιχνευτές αερίου στο χώρο σας.

– Κατά το άναμμα της σόμπας, αφού ανοίγετε την στρόφιγγα της φιάλης, να βάζετε και τον διακόπτη (μπουτόν) στην ανάλογη θέση.

– Κατά το σβήσιμο, να κλείνετε την στρόφιγγα της φιάλης και ύστερα το μπουτόν.

– Να θυμάστε ότι πολλές σόμπες υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.

– Πριν ανάψετε την σόμπα, να βεβαιώνεστε ότι ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου δεν είναι τσακισμένος.

– Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι.

– Να διατηρείτε τη σόμπα υγραερίου μακριά από υγρασία.

– Μην χρησιμοποιείτε τη σόμπα υγραερίου στο μπάνιο.

– Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.

– Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα (π.χ. ρούχα, έπιπλα, κουρτίνες κ.λπ).

– Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα.

– Μην απλώνετε πάνω στη σόμπα ρούχα για στέγνωμα.

– Όταν αλλάζετε τη φιάλη, βεβαιωθείτε ότι ο διακόπτης της φιάλης είναι κλειστός. Δεν πρέπει επίσης να υπάρχει κοντά φλόγα (ούτε βεβαίως να καπνίζετε). Ιδανικά να κάνετε την αλλαγή σε εξωτερικό χώρο (π.χ. βεράντα).

– Μην χρησιμοποιείτε φιάλες υγραερίου σε υπόγειους χώρους ούτε σε ισόγειους που επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους.

Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου
– Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κ.λπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.

– Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.

– Αερίστε καλά τον χώρο και καλέστε αμέσως συντηρητή.

Τέλος, για να αποθηκεύσετε την σόμπα υγραερίου το καλοκαίρι, σκεπάστε την καλά (ιδίως τον καυστήρα) για να την προστατεύσετε από την σκόνη.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.