Η θυλακίτιδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μόλυνση αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά . Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τις τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα και τα αντιαισθητικά σπυράκια με πύον.
Ήρθε η εποχή που η περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούμε καθημερινά ξυράφι, στα πόδια, στην περιοχή του μπικίνι και τις μασχάλες. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα σορτσάκια, η φούστες και τα φορέματα έχουν την τιμητική τους και κάπως έτσι ερχόμαστε αντιμέτωπες με τις τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα. Σε τι οφείλεται αυτό και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Τι είναι οι τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα;
Οι τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα είναι μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει άτομα όλων των φύλων, φυλών και ηλικιών. Μπορεί να είναι επώδυνες και αντιαισθητικές και, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικές λοιμώξεις και ουλές. Οι ενσφηνωμένες τρίχες εμφανίζονται όταν η τρίχα μεγαλώνει προς στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή και μερικές φορές μόλυνση. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, την πρόληψη και τη θεραπεία των ενσφηνωμένων τριχών.
Δείτε ακόμα: Πότε πρέπει και πότε ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αφαιρέσουμε τρίχες από το σώμα μας
Ποιες είναι οι αιτίες των τριχών που φυτρώνουν προς τα μέσα;
Οι ενσφηνωμένες τρίχες προκαλούνται συνήθως από μεθόδους αποτρίχωσης που περιλαμβάνουν τράβηγμα ή κοπή της τρίχας, όπως το ξύρισμα, η αποτρίχωση με κερί ή το τσιμπιδάκι. Όταν αφαιρούνται οι τρίχες, μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθούν ξανά μέσα στο δέρμα αντί να βγουν από τον θύλακα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την παγίδευση της τρίχας κάτω από το δέρμα, οδηγώντας σε φλεγμονή και ερεθισμό.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε ενσφηνωμένες τρίχες περιλαμβάνουν:
Σγουρά μαλλιά: Τα άτομα με σγουρά μαλλιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ενσφηνωμένες τρίχες, επειδή η τρίχα τείνει να κατσαρώνει πίσω στο δέρμα
Σφιχτά ρούχα: Η χρήση στενών ρούχων ή υφασμάτων που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ενσφηνωμένων τριχών
Ακατάλληλη τεχνική ξυρίσματος: Το ξύρισμα πολύ κοντά στο δέρμα ή αντίθετα προς τον θύλακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εισχωρημένων τριχών
Ξηρό δέρμα: Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει την παγίδευση της τρίχας κάτω από την επιφάνεια του δέρματος
Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα πρότυπα ανάπτυξης των τριχών και να αυξήσουν τον κίνδυνο ενσφηνωμένων τριχών
Ορισμένα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή ή τα φάρμακα με βάση τις ορμόνες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενσφηνωμένων τριχών
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ενσφηνωμένες τρίχες, αλλά ορισμένες ομάδες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες.
Δείτε ακόμα: 6 λόγοι που οι τρίχες του προσώπου μεγαλώνουν γρήγορα
Πώς πραγματοποιείται η πρόληψη των ενσφηνωμένων τριχών; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη των ενσφηνωμένων τριχών:
Κάντε τακτικά απολέπιση: Χρησιμοποιήστε ένα απαλό scrub ή μια βούρτσα απολέπισης για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να ανοίξετε τους πόρους σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την παγίδευση των τριχών κάτω από το δέρμα
Ξυρίζεστε σωστά: Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό ξυράφι και κρέμα ή τζελ ξυρίσματος για να ελαχιστοποιήσετε τους ερεθισμούς και τα σπυράκια. Ξυρίστε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της τρίχας για να αποφύγετε το να κοπούν οι τρίχες πολύ κοντά και να ξαναβγούν μέσα στο δέρμα
Ενυδατώστε: Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα μετά το ξύρισμα για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό. Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε ενσφηνωμένες τρίχες
Αποφύγετε τα στενά ρούχα: Τα στενά ρούχα μπορεί να τρίβονται πάνω στο δέρμα και να προκαλούν ερεθισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ενσφηνωμένες τρίχες. Φορέστε φαρδιά ρούχα, ειδικά στις περιοχές όπου έχετε την τάση να εμφανίζετε ενσφηνωμένες τρίχες
Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις αποτρίχωσης: Εάν είστε επιρρεπείς στις ενσφηνωμένες τρίχες, ίσως να θέλετε να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις αντί του ξυρίσματος, όπως η αποτρίχωση με λέιζερ ή η χρήση αποτριχωτικής κρέμας. Αυτές οι μέθοδοι αφαιρούν την τρίχα από τη ρίζα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ενσφηνωμένων τριχών
Εάν η ενσφηνωμένη τρίχα μολυνθεί ή δεν βελτιωθεί, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας.
Ποια είναι η θεραπεία των τριχών που φυτρώνουν προς τα μέσα;
Εάν έχετε ήδη ενσφηνωμένες τρίχες, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε να αφαιρείτε τις τρίχες στην πληγείσα περιοχή μέχρι να επουλωθεί η ενσφηνωμένη τρίχα.
Δείτε ακόμα: Έχετε τρίχες στο πηγούνι; Δείτε γιατί εμφανίζονται αλλά και πως να απαλλαγείτε!
Εάν η ενσφηνωμένη τρίχα έχει μολυνθεί, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσει μια μικρή χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει την ενσφηνωμένη τρίχα. Αυτό συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο δέρμα για την απελευθέρωση της τρίχας. Η επέμβαση αυτή προορίζεται συνήθως για περιπτώσεις όπου η ενσφηνωμένη τρίχα προκαλεί σημαντικό πόνο ή έχει μολυνθεί.
Πιο αναλυτικά οι θεραπείες που μπορούν να πραγματοποιήσει ο δερματολόγος σας είναι:
Αποτρίχωση με λέιζερ
Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί λέιζερ για την αφαίρεση των ανεπιθύμητων τριχών. Το λέιζερ εκπέμπει μια δέσμη φωτός που απορροφάται από τη χρωστική ουσία στον θύλακα της τρίχας, η οποία καταστρέφει τον θύλακα και εμποδίζει τη μελλοντική τριχοφυΐα. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι γενικά πιο αποτελεσματική σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρα μαλλιά.
Ηλεκτρόλυση
Η ηλεκτρόλυση είναι μια μέθοδος αποτρίχωσης που χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα για να βλάψει τον θύλακα της τρίχας. Το ρεύμα παρέχεται μέσω μιας λεπτής βελόνας ή ενός καθετήρα που εισάγεται στον θύλακα της τρίχας, ο οποίος καταστρέφει τη ρίζα της τρίχας. Η ηλεκτρόλυση είναι αποτελεσματική σε όλους τους τύπους δέρματος και τα χρώματα της τρίχας, αλλά μπορεί να είναι χρονοβόρα και να απαιτεί πολλαπλές θεραπείες.
Τοπικές κρέμες
Οι τοπικές κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή ή ρετινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας που σχετίζονται με την ανάπτυξη τριχών. Αυτές οι κρέμες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των τριχών.
Σπιτικές θεραπείες για τις ενσφηνωμένες τρίχες:
Οι ριζωμένες τρίχες εμφανίζονται όταν οι τρίχες κατσαρώνουν προς τα πίσω ή αναπτύσσονται πλάγια μέσα στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή, ερεθισμό και μερικές φορές μόλυνση. Ενώ υπάρχουν αρκετές ιατρικές θεραπείες για τις ενσφηνωμένες τρίχες, υπάρχουν επίσης κάποιες σπιτικές θεραπείες που μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση. Ακολουθούν κάποιες αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για τις ενσφηνωμένες τρίχες:
Έλαιο τεϊόδεντρου
Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της μόλυνσης. Για να χρησιμοποιήσετε το έλαιο τεϊόδεντρου για τις ενσφηνωμένες τρίχες, αραιώστε μερικές σταγόνες σε ένα έλαιο φορέα, όπως λάδι καρύδας ή έλαιο jojoba, και εφαρμόστε το απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστεί η ενσφηνωμένη τρίχα.
Ζεστή κομπρέσα
Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει στο να μαλακώσει το δέρμα και να προωθήσει την ανάπτυξη των τριχών. Για να φτιάξετε μια ζεστή κομπρέσα, μουλιάστε ένα καθαρό πανί πλύσης σε ζεστό νερό, στύψτε το περιττό νερό και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή για 10-15 λεπτά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο έως τρεις φορές καθημερινά μέχρι να εξαφανιστεί η ενσφηνωμένη τρίχα.
Απολέπιση με ζάχαρη
Η απολέπιση της πληγείσας περιοχής με ένα scrub ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην απελευθέρωση της ενσφηνωμένης τρίχας. Για να φτιάξετε ένα scrub ζάχαρης, αναμείξτε ίσα μέρη ζάχαρης και ελαιόλαδου και προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου, όπως λεβάντα ή έλαιο τεϊόδεντρου. Κάντε απαλό μασάζ με το scrub στην πληγείσα περιοχή και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Αλόη βέρα
Η αλόη βέρα έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής. Εφαρμόστε το τζελ αλόης βέρα απευθείας στην πληγείσα περιοχή και αφήστε το για 30 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα μέχρι να καθαρίσει η ενσφηνωμένη τρίχα.
Δείτε ακομα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αποτρίχωση με κερί!
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο έχει φυσικές αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της μόλυνσης. Αναμείξτε ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού και εφαρμόστε το διάλυμα στην πληγείσα περιοχή με ένα βαμβάκι. Αφήστε το διάλυμα για 10-15 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα μέχρι να καθαρίσει η ενσφηνωμένη τρίχα.
Χημικά αποτριχωτικά
Τα χημικά αποτριχωτικά είναι προϊόντα αποτρίχωσης με βάση την κρέμα που περιέχουν μια χημική ένωση που διαλύει τον άξονα της τρίχας. Λειτουργούν διασπώντας την πρωτεΐνη κερατίνη που συνθέτει την τρίχα, προκαλώντας τη διάλυση και τη χαλάρωση της από τον θύλακα. Τα χημικά αποτριχωτικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγαλύτερες περιοχές του σώματος, όπως τα πόδια, τα χέρια και το στήθος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ αυτές οι σπιτικές θεραπείες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις ενσφηνωμένων τριχών, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία. Εάν ανησυχείτε για επίμονες ή σοβαρές ενσφηνωμένες τρίχες, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Εν κατακλείδι, οι τριχοφυΐες που σχηματίζονται στο δέρμα μπορεί να είναι δυσάρεστες και αντιαισθητικές. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των χημικών αποτριχωτικών, της αποτρίχωσης με λέιζερ, της ηλεκτρόλυσης και των τοπικών κρεμών.
Δείτε ακόμα: Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Ποιοι οι κίνδυνοι για τις γυναίκες
Προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με το wikihealth.gr όπως η αποφυγή στενών ρούχων, η χρήση απολεπιστικού scrub, η αποφυγή του ξυρίσματος με ξυραφάκια και η θεραπεία υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τριχοφυΐας. Εάν ανησυχείτε για τριχοφυΐες στο δέρμα σας, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να καθορίσετε το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για τις ατομικές σας ανάγκες.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 13/1/2025 ως 19/01/2025 για όλα τα ζώδια
- Δίκη Πάτρα : Ο Μάνος Δασκαλάκης έκανε μήνυση στην ιατροδικαστή Δημακοπούλου για ψευδή κατάθεση
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο