Σταφυλόκοκκος, καλόγεροι και άλλοι 4 τύποι σπυριών! Πως τα αντιμετωπίζουμε;
Ο σταφυλόκοκκος είναι μια ασθένεια που προσβάλλει μικρούς και μεγάλους. Είναι κοινή ασθένεια αν και πολλοί, δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να την αντιμετωπίσουν ή να την διαγνώσουν, χωρίς την εξέταση των γιατρών. Γι’ αυτό αν ξεκινήσετε να έχετε ύποπτα συμπτώματα, πρέπει το συντομότερο δυνατό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Μέχρι τότε, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άρθρο και να σας περιγράψουμε τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου, τις επιπλοκές που μπορεί να έχει στο σώμα του ασθενή αλλά και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δεν είμαστε γιατροί. Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και η διάγνωση πρέπει να γίνει από έναν ειδικό. Εκείνος θα σας γράψει την απαραίτητη αγωγή. Μερικές γενικές γνώσεις όμως, δεν έβλαψαν πότε κανέναν. Διαβάστε παρακάτω:
Ποιες είναι οι λοιμώξεις που προκαλεί στο δέρμα ο σταφυλόκοκκος;
Σπυριά από σταφυλόκοκκο
Ο σταφυλόκοκκος προκαλεί λοιμώξεις που αντικατοπτρίζονται στο δέρμα. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρόβιο, το οποίο βρίσκεται στο δέρμα των ανθρώπων. Επίσης βρίσκεται στους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο σταφυλόκοκκος μπορεί να προσβάλλει και ζωτικά όργανα.
Η θυλακίτιδα
Η θυλακίτιδα προκαλείται από τον σταφυλόκοκκο και είναι σπυράκι με πύον.
Το μολυσματικό κηρίο
Το παιδί, έχει πολλές βλάβες στο δέρμα του σε διάφορα σημεία στο σώμα του. Το μολυσματικό κηρίο είναι ένα κιτρινωπό λέπι, που κολλάει πάνω στην υγρή βλάβη.
Ο δοθιήνας
Ο δοθιήνας μοιάζει με ένα μεγάλο σπυράκι με πύον, μόνο που βρίσκεται πιο βαθιά στο δέρμα.
Η κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα: Πρόκειται για μια φλεγμονή πιο βαθιά στο δέρμα, η οποία κάνει το δέρμα να φαίνεται πρησμένο και κόκκινο και φυσικά πονάει.
Το σύνδρομο τοξικού σοκ
Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια σοβαρή κατάσταση που ευτυχώς συμβαίνει σπάνια. Περιλαμβάνει τον πυρετό και την εμφάνιση εξανθήματος.
Μόλυνση στο αίμα από τον σταφυλόκοκκο
Η μόλυνση στο αίμα από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή. Σε αποστήματα, δοθιήνες, και ψευδάνθρακες παραμονεύει ο κίνδυνος της σηψαιμίας. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αρτηριών του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.
Δυστυχώς υπάρχει και η πιθανότητα να ξανά σχηματιστούν αποστήματα σε εσωτερικά όργανα με πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία. Τέτοια όργανα είναι ο εγκέφαλος, τα νεφρά, οι πνεύμονες και τα οστά. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν πρέπει να επισκεφθείτε τον συντομότερο δυνατό τον γιατρό, αν παρουσιάσετε κάποια από τα παραπάνω ύποπτα συμπτώματα.
Πως θεραπεύεται ο σταφυλόκοκκος;
Όσων αφορά τις δοθιήνες χρειάζονται χειρουργική επέμβαση ενώ αν υποτροπιάσουν ο γιατρός συνταγογραφεί αντιβίωση. Τα επιφανειακά αποστήματα και οι δοθιήνες ανοίγουν από μόνα τους, εξωτερικά και βγάζουν ένα υποκίτρινο και παχύρρευστο πύον.
Δείτε ακόμα Πως θα καταλάβεις αν έχεις κορονοϊό, κοινό κρυολόγημα ή εποχιακή γρίπη
Όταν ο δοθιήνας ωριμάσει είναι σωστό να παροχετεύεται το πύον που εμπεριέχει. Σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει πολλαπλούς δοθιήνες ή ανοσοκαταστολή πρέπει να γίνει καλλιέργεια πύου για να γίνει αντιβιόγραμμα. Ο ασθενής θα πρέπει να λάβει αντιβιοτικά.
Η ερυθρομυκίνη και η φλουκλοξακιλλίνη είναι τις περισσότερες φορές αποτελεσματικές, αλλά τα αντιβιοτικά μπορούν να δοθούν αναλόγως της καλλιέργειας. Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται να ελεγχθεί όλη η οικογένεια για υποτροπιάζοντες δοθιήνες, που δηλώνουν ύπαρξη σταφυλόκοκκου.
Αν ο ασθενής έχει υποτροπιάζοντες δοθιήνες θα πρέπει να παίρνει αντιβιοτικά για τρεις μήνες. Επίσης τοπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μουπιροκίνη για 5 με 7 μέρες. Επίσης το καθημερινό ντουζ θα πρέπει να γίνεται με εξαχλωροφαίνιο.
Χρειάζονται πλύσεις σε όλο το σώμα με χλωρεξιδίνη 2% ή 4% ή μπάνιο σε νερό που έχει διαλυθεί χλωρίνη. Οι αναλογίες είναι ένα κουταλάκι του τσαγιού για κάθε 4 λίτρα νερού. Το μπάνιο θα πρέπει να διαρκεί 15 λεπτά και να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, για όσο διαρκεί η θεραπεία.
Η πρόληψη από τον σταφυλόκοκκο
Οι οδηγίες που δίνονται για την αποφυγή λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο αφορούν την προσωπική υγιεινή. Θα πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας επί δύο λεπτά, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι λοιμογόνοι παράγοντες.
Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ξυριστικές μηχανές ή να φοράμε στενά ρούχα. Επίσης, η παχυσαρκία, ο διαβήτης αλλά και η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν σταφυλόκοκκο.
Το Καλοκαίρι, θα πρέπει να περιποιούμαστε με μεγαλύτερη προσοχή και συνέπεια τους τραυματισμούς και τις μολύνσεις του δέρματος. Αυτό, διότι η αυξημένη ζέστη και η έκθεσή μας στην υπεριώδη ακτινοβολία ρίχνει τις άμυνες τους οργανισμού.
Επίσης υγιείς άνθρωποι, λόγω της διαταραχής της ανοσίας που προκαλεί η γρίπη, μπορεί να πάθουν σταφυλοκοκκικές πνευμονίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικό και πολύ υψηλό πυρετό (φτάνει μέχρι και 41 βαθμούς Κελσίου), ρίγος, κακουχία, παραγωγικό βήχα και πλευρικό πόνο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας σύντομα.
Επιπλέον πληροφορίες για την πρόληψη από τον σταφυλόκοκκο και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να λαμβάνουμε τα αντιβιοτικά
Αν τραυματίσετε το δέρμα σας θα πρέπει να το περιποιηθείτε χρησιμοποιώντας αντισηπτικό. Αν εμφανίσετε πυρετό ή η μόλυνση του δέρματος και δείχνει να επιδεινώνεται θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων, στις συνηθισμένες ιώσεις. Η κατάχρηση δημιουργεί ανθεκτικότητα των μικροβίων απέναντι στα αντιβιοτικά. Μάλιστα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει, ότι πρέπει να λαμβάνονται αντιβιοτικά μόνο μετά την οδηγία του θεράποντα γιατρού.
Αυτός γνωρίζει ποιο αντιβιοτικό θα μας βοηθήσει στην δική μας περίπτωση, την ποσότητα που πρέπει να το λαμβάνουμε αλλά και το χρονικό διάστημα. Είναι πολύτιμα φάρμακα τα αντιβιοτικά και είναι απαραίτητο να παραμείνουν αποτελεσματικά.
Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την δημιουργία της μικροβιακής αντοχής. Η επίδραση των αντιβιοτικών στις φυσιολογικές χλωρίδες του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αλλά και επικράτηση για μακρό χρονικό διάστημα ανθεκτικών μικροβίων.
Διαφορετικοί τύποι σπυριών
Μικροκύστες, κλειστοί φαγέσωρες (2 με 3 mm)
Είναι γνωστά ως λευκά στίγματα. Προκαλούνται από τη συσσώρευση σμήγματος, βακτηρίων P.acnes, κερατίνης και πρωτεΐνης κυττάρων του δέρματος. Αυτές οι μικροκύστες μπορεί και να ανοίξουν. Να γίνουν ανοιχτοί φαγέσωρες. Επίσης μπορεί να καταστούν φλεγμονώδεις και να πάρουν την μορφή βλατίδων και φλυκταινών.
Ανοιχτοί φαγέσωρες (1 με 3 mm)
Είναι γνωστοί ως μαύρα στίγματα. Το χρώμα τους οφείλεται στην οξείδωση του σμήγματος. Οι φαγέσωρες μπορεί να ανοίξουν σε οποιαδήποτε στιγμή. Σπάνια γίνονται φλεγμονώδεις, εκτός αν τους πειράξουμε.
Βλατίδες: φλεγμονώδη κόκκινα σπυράκια (< 5 mm) ή αλλιώς καλόγεροι
Σπυράκια που χαρακτηρίζονται από το μέγεθος και την ερυθρότητά τους. Είναι επώδυνα και θερμά στο άγγιγμα. Μπορούν να απορροφηθούν ή να εξελιχθούν σε φλύκταινες.
Φλύκταινες: φλεγμονώδη κίτρινα σπυράκια (> 5 mm)
Σπυράκια με πυώδες περιεχόμενο. Μπορούν να αδειάζουν και να απορροφούνται, αλλά έχουν την τάση να επανεμφανίζονται.
Οζίδια
Τα οζίδια παρατηρούνται με τις χειρότερες περιπτώσεις ακμής. Είναι μεγάλα στρογγυλά σπυράκια με φλεγμονή, εμφανή ή κάτω από το δέρμα. Μπορεί να εξελιχθούν σε απόστημα, να σπάσουν και να αφήσουν υπολειμματικά σημάδια.
Δείτε ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη