Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άρθρο σχετικά με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Αν αναγνωρίσετε μερικά από τα συμπτώματα, να επισκεφθείτε σύντομα τον γιατρό σας.
Η επιστήμη έχει εξελιχθεί αρκετά. Αυτό έχει ως συνεπεία το προσδόκιμο ζωής να έχει ανέβει πολύ και οι περισσότερες ασθένειες να αντιμετωπίζονται. Η ζωή των ανθρώπων δεν βρίσκεται τόσο συχνά σε έντονο κίνδυνο όσο παλιά. Εμβόλια και φάρμακα υπάρχουν σχεδόν για όλες τις παθήσεις, ενώ η τεχνολογία βοηθάει να βρούμε ακόμη και την πιο καλά κρυμμένη νόσο.
Υπάρχουν όμως μερικές παθήσεις που ακόμη και σήμερα αποτελούν μυστήριο. Μια από αυτές είναι και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, οπού μαστίζει ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων, αλλά είναι πολύ σοβαρό και δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα τους.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει μερικά ύπουλα συμπτώματα που μπορεί πολλοί από εμάς να έχουμε εκδηλώσει, αλλά να μην δώσαμε πολύ σημασία. Μπορεί να είναι σπάνιο σύνδρομο, όμως υπάρχει και ακόμη και σήμερα η επιστημονική κοινότητα, δεν έχει βρει τις κατάλληλες απαντήσεις για να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από αυτά που θα αναφερθούν στο συγκεκριμένο άρθρο, για την υγεία σας πρέπει να συμβουλεύεστε μόνο τον προσωπικό σας γιατρό ή οποιοδήποτε άλλο επιστήμονα της ιατρικής. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια εξουθενωτική και λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα. Προσβάλει το 9-23% του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη μέχρι τώρα και όσων αφορά την εξέλιξη της νόσου, η ιατρική κοινότητα δεν έχει ακόμη τις κατάλληλες απαντήσεις. Παρόλα αυτά, οι διαιτητικές συνήθειες και το στρες φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου.
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε;
Μπορεί να είναι ένα σπάνιο σύνδρομο όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Τα συμπτώματα του μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ύπουλα και μπορεί πολλοί από εμάς να τα έχουμε εκδηλώσει. Παρακάτω λοιπόν, θα τα αναφέρουμε αναλυτικά έτσι ώστε αν εκδηλώσετε μερικά, να ζητήσετε γρήγορα τη συμβουλή του γιατρού σας. Τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι:
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Έντονη ανάγκη του ατόμου να επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα
- Φούσκωμα
- Λευκή ή κίτρινη βλέννα στα κόπρανα
- Μια αίσθηση ότι ποτέ δεν αδειάζει ολοκληρωτικά το έντερο, κάθε φορά που επισκέπτεστε την τουαλέτα
Αξίζει να σημειωθεί ότιοι αιτίες και οι επιπτώσεις του συνδρόμου διαφέρουν από άτομο σε άτομο κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την διαχείριση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Επίσης μέχρι τώρα, δεν έχει ανακαλυφθεί θεραπεία για το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Τι σχέση έχει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με την βιταμίνη D; Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες;
Ερευνητές από την Ερευνητική Ομάδα Μοριακής Γαστρεντερολογίας στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ με επικεφαλή τον δρ Bernard Corfe εξέτασαν 51 ασθενείς για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στη βιταμίνη D και στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Από τους 51% ασθενείς που έπασχαν από το συγκεκριμένο σύνδρομο το 80% παρουσίασε έλλειψη βιταμίνης D. Μάλιστα, όσο περισσότερο ερευνούσαν τις αιτίες της έλλειψης, τόσο περισσότερο διαπίστωναν ότι γενικότερα ο τρόπος ζωής των συγκεκριμένων ασθενών δεν ήταν και ο καλύτερος.
Ποια είναι οι σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών;
Σύμφωνα με τον δρ Corfe “μια πιθανή νέα εικόνα για τη νόσο και, κυρίως, ένα νέο τρόπο για να προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε” . Τονίζει επίσης ότι:
“Το ΣΕΕ είναι μια ελάχιστα κατανοητή ασθένεια που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των πασχόντων. Δεν υπάρχει μια μοναδική γνωστή αιτία, ή μια μοναδική γνωστή θεραπεία. Γιατροί και ασθενείς πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο “δοκιμής και λάθους” για να διαχειριστούμε την κατάσταση και αυτό μπορεί να διαρκέσει χρόνια χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας”.
Συμπερασματικα
Η ιατρική κοινότητα, προχωρά σε επιπλέον μελέτες και έρευνες έτσι ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την δημιουργία του συγκεκριμένου συνδρόμου. Έτσι, ίσως η παράγωγη βιταμίνης D να βοηθούσε πολλούς ασθενείς.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα