Το σύνδρομο της θωρακικής εξόδου είναι πολύ επώδυνο και προσβάλει αυχένα, ώμους και άνω άκρα. Θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το πρόβλημα υγείας, τα συμπτώματα, τα αίτια αλλά και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι σαν την υγεία δεν έχει. Μπορεί να θεωρούμε αυτονόητη την ζωή μας και την υγεία μας, αλλά υπάρχουν τόσες ασθένειες και σύνδρομα εκεί έξω, που είναι καθαρά θέμα σύμπτωσης, το γεγονός ότι παραμένουμε υγιείς.
Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι. Και το καλό με το διαδίκτυο είναι ότι μας προσφέρει άμεση ενημέρωση, χωρίς έξοδα. Βέβαια δεν είμαστε γιατροί. Οι πηγές μας είναι ιατρικές, αλλά παρόλα αυτά, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο γιατρό για να σας κατευθύνει.
Ο Αρκτικός Ωκεανός κρύβει μικρόβια που μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά αντιβιοτικών
Μέχρι τότε όμως θα μάθουμε για το σύνδρομο θωρακικής εξόδου. Ένα επώδυνο σύνδρομο που προσβάλει αυχένα, ώμους και άνω άκρα. Θα μάθουμε πως δημιουργείται, πως αντιμετωπίζεται αλλά και παραπάνω πληροφορίες για τα συμπτώματα. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι το σύνδρομο θωρακικής εξόδου
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου, είναι μία επώδυνη πάθηση η οποία προσβάλει με ισχυρούς πόνους τον αυχένα, τους ώμους και τα άνω άκρα. Προκαλείται από την πίεση των αγγείων ή των νεύρων στην περιοχή του άνω θωρακικού στομίου που βρίσκεται, στο πάνω μέρος του θώρακα.
Γι’ αυτό και ο ασθενής ταλαιπωρείται από ισχυρούς πόνους, μουδιάσματα και δυσκολία σε καθημερινές και απλές κινήσεις. Μάλιστα το συγκεκριμένο σύνδρομο χωρίζεται σε τύπους για τους οποίους θα σας μιλήσουμε παρακάτω.
Photo via: neuroxeirourgiki.gr
Οι τύποι του συνδρόμου θωρακικής εξόδου
Κυρίως οι τύποι του θωρακικού συνδρόμου είναι τρεις και είναι, ο νευρογενής, ο αρτηριακός και ο φλεβικός τύπος, ανάλογα το στοιχείο στο οποίο ασκείται η πίεση. Τα συμπτώματα βέβαια διαφέρουν.
Ο νευρογενής τύπος που αφορά το 85-95% των κρουσμάτων του συγκεκριμένου συνδρόμου, σχετίζεται με την πίεση των νεύρων, συνήθως του ωλένιου νεύρου.
Συναντάται σε νέους και σε άτομα μέσης ηλικίας. Το μούδιασμα, ο πόνος στο άνω άκρο και ειδικότερα πίσω από τον ώμο, το αυχένα και το μικρό δάχτυλο αποτελούν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.
Διάμεση κυστίτιδα: Ποια τα συμπτώματα ποιες τροφές την επιδεινώνουν και πως αντιμετωπίζεται
Από την άλλη ο φλεβικός τύπος αφορά κυρίως το 10-15% των ανθρώπων με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Συνδέεται με το σύνδρομο Paget-Schroetter, ή αλλιώς “θρόμβωση από προσπάθεια”. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών του άνω άκρου.
Δηλαδή της υποκλείδιας ή μασχαλιαίας φλέβας η οποία και συνήθως έχει προκληθεί από έντονη χρήση του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου και συναντάται κυρίως σε άνδρες.
Τέλος, ο αρτηριακός τύπος αφορά το 2-5% των ασθενών με αυτό το σύνδρομο. Οφείλεται στην πίεση της υποκλειδίου αρτηρίας και προκαλεί το λεγόμενο φαινόμενο Raynaud. Αυτό το φαινόμενο εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με έντονους πόνους, μυϊκή αδυναμία, ψυχρότητα και ωχρότητα του άνω άκρου. Σε ένα ποσοστό του 50% ανευρίσκεται στην αυχενική πλευρά.
Photo via: wephysio.gr
Τα αίτια του συνδρόμου θωρακικής εξόδου
Η πίεση στο άνω θωρακικό στόμιο είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που δεν είναι πάντα προφανείς. Τα πιο συχνά αίτια παρόλα αυτά είναι ο τραυματισμός της περιοχής του άνω θωρακικού στομίου, οι έντονες και απότομες κινήσεις ή η απότομη άρση βάρους ή η ανάπτυξη ενός όγκου στην συγκεκριμένη περιοχή.
Επίσης μερικά ακόμη αίτια, είναι οι ανατομικές ανωμαλίες όπως η υπεράριθμη αυχενική πλευρά, το οποίο είναι εκ γενετής. Πάμε να δούμε τα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου θωρακικής εξόδου
Τα συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος που εκτείνεται στην περιοχή του αυχένα, του ώμου και ολόκληρου του άνω άκρου, το αίσθημα αδυναμίας και το μούδιασμα στο άνω άκρο και στα δάχτυλα, οι ανωμαλίες της αιμάτωσης των άκρων με αποτέλεσμα την αλλαγή χρώματος του δέρματος ή την εμφάνιση οιδήματος, δηλαδή να πρηστεί ολόκληρο το άκρο.
Το συγκεκριμένο σύνδρομο συνήθως προσβάλλει άντρες. Όμως προσβάλλει και γυναίκες μέσης ηλικίας ενώ παρατηρείται και σε άντρες από 15 μέχρι 40 ετών που κάνουν έντονη χρήση του άνω άκρου, πάνω από το επίπεδο του ώμου.
Εάν αισθανθείτε έντονο και συνεχή πόνο στην περιοχή του άνω μέρους του θώρακα, του ώμου ή αντανακλώμενο σε ολόκληρο το άνω άκρο, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό για να έχετε μια πλήρη εκτίμηση του προβλήματος.
Αν έχετε πόνο διάρροια και κράμπες στην κοιλιά ίσως πάσχετε από Ελκώδη κολίτιδα
Σε περίπτωση που αγνοήσετε τα συμπτώματα και υπάρξει επιδείνωση, ενδεχομένως να δημιουργηθούν μόνιμες βλάβες από την πίεση των αγγείων ή των νεύρων.
Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε
Αρχικά θα πρέπει να γίνει ανάλυση του ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία εξονυχιστική νευρολογική κλινική εξέταση, ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία για έλεγχο της αρτηριακής συμμετοχής και ηλεκτρομυογραφικός και ηλεκτρονευρογραφικός έλεγχος.
Οι θεραπείες του συνδρόμου θωρακικής εξόδου
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, ανάλογα την περίπτωση. Αν δεν υπάρχει μόνιμη πίεση των αγγείων ή των νεύρων αλλά παροδική τότε επιλέγεται μία συντηρητική θεραπεία. Μία θεραπεία δηλαδή που να περιλαμβάνει ειδική φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής.
Επίσης συστήνονται διατάσεις άλλων μυϊκών ομάδων που παρουσιάζουν δυσκαμψία λόγω του συνδρόμου. Ο γιατρός μπορεί να σας πει να αλλάξετε στάση σώματος ώστε να μην είστε σκυφτοί και με γυρτούς ώμους, αλλά σε μία πιο ευθυτενή στάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% του νευρογενούς τύπου σχετίζεται με τη στάση του σώματος.
Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας σας τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Κυρίως σε περιπτώσεις που το πρόβλημα εντοπίζεται σε υπεράριθμη αυχενική πλευρά ή ανώμαλη πρώτη πλευρά και η οποία χρειάζεται να αφαιρεθεί.
Photo via: meganalysis.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια