Το καλοκαίρι που ξυρίζουμε τα πόδια μας πιο συχνά, η εμφάνιση της θυλακίτιδας είναι συχνό φαινόμενο. Σε συνδυασμό με την ζέστη και τον ιδρώτα έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουμε από σπυριά με πρήξιμο, πύον και φαγούρα. Δείτε από τι προκαλείται και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.
Η θυλακίτιδα είναι μία συνηθισμένη πάθηση του δέρματος, κατά την οποία δημιουργείται φλεγμονή γύρω από τον θύλακα της τρίχας που οδηγεί σε κοκκινίλα, οίδημα, πύον και φαγούρα. Συνήθως, προκαλείται από το γύρισμα της τρίχας προς τα μέσα, ειδικά μετά το ξύρισμα.
Οι πραγματικοί υπαίτιοι, όμως, είναι τα βακτήρια και οι ιοί, αλλά και οι μύκητες ή τα παράσιτα που ζουν στην επιδερμίδα μας. Η θυλακίτιδα μπορεί να είναι παροδική και με απλή φροντίδα να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να είναι και χρόνια, να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα και να χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό και αντιβίωση.
Λεγεωνέλλωση: Πώς μεταδίδεται και πώς εκδηλώνεται η ύπουλη νόσος που μπορεί να κρυφτεί στα κλιματιστικά
Οι πιο συνηθισμένες περιοχές στις οποίες εκδηλώνεται είναι τα γένια, το κεφάλι, η μασχάλη, η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, ο αυχένας και όσα σημεία δέχονται συχνή και έντονη τριβή με ρούχα. Δεν είναι επικίνδυνη πάθηση για την υγεία, αλλά αποτελεί ένα αντιαισθητικό φαινόμενο, που μπορεί να σας ταλαιπωρεί με πόνο, φαγούρα και φλεγμονές.
Αίτια θυλακίτιδας
Τα αίτια για τη θυλακίτιδα είναι πάρα πολλά, με τα πιο συχνά να είναι:
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus): Ένα βακτήριο, που ενώ βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα μας και δε δημιουργεί προβλήματα, μπορεί κάτω από ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα και φλεγμονές στους θύλακες των τριχών.
Η έντονη εφίδρωση μπορεί να συμβάλει στην έξαρση της θυλακίτιδας.
Ποικιλόχρους πιτυρίαση καντιντιάσεις και μυρμηγκιές: Οι Πρώτες Βοήθειες για τις καλοκαιρινές δερματοπάθειες
Το ξύρισμα. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που προκαλούν θυλακίτιδα είναι η αποτρίχωση με το ξυράφι, αλλά και το τσιμπιδάκι. Ο τραυματισμός του δέρματος σε αυτές τις μεθόδους, δημιουργει το κατάλληλο περιβάλλον για να εισχωρήσουν μικρόβια.
Μύκητες, ιοί και βακτήρια. Αν και μπορεί να ευθυνόμαστε εμείς σε κάποιες περιπτώσεις για τη θυλακίτιδα, την πραγματική δουλειά κάνουν οι μικροοργανισμοί που ζουν πάνω στο δέρμα μας και είναι βλαβεροί αν εισέλθουν βαθύτερα σε αυτό.
Το χαμηλό ανοσοποιητικό είναι μία αιτία για τη θυλακίτιδα. Το δέρμα μας δέχεται επιθέσεις και μικροτραυματισμούς συνεχώς. Όσο το ανοσοποιητικό μας είναι δυνατό, οι επιθέσεις αυτές αντιμετωπίζονται χωρίς να τα καταλαβαίνουμε. Μόλις, όμως, εξασθενήσει είναι πιθανό να προκληθούν λοιμώξεις, όπως η θυλακίτιδα.
Τέλος, η ελλιπής υγιεινή, τα στενά ρούχα και η χρήση προϊόντων περιποίησης που φράζουν τους πόρους του δέρματος είναι πιθανό να οδηγήσουν στην εμφάνιση θυλακίτιδας.
Ηλιακή Κνίδωση: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Συμπτώματα θυλακίτιδας
Τα απλά συμπτώματα της θυλακίτιδας είναι σπυράκια κόκκινου χρώματος και μικρού μεγέθους τα οποία εμφανίζονται γύρω από το επίκεντρο της τρίχας. Η περιοχή παρουσιάζει ερεθισμό, τη νιώθετε πιο ευαίσθητη και μπορεί να παρατηρήσετε και πύον.
Η παραπάνω είναι μια τυπική περίπτωση θυλακίτιδας, που είναι πολύ πιθανό να περάσει μόνη της με απλή φροντίδα, όπως διατήρηση της περιοχής καθαρής και ενυδατωμένης, χωρίς πρόσθετα χημικά ή ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα.
Ενδέχεται, όμως, να πάσχετε και από βαθιά θυλακίτιδα, η οποία είναι πιο έντονη. Για την ακρίβεια, σε αυτή την περίπτωση, το πρήξιμο είναι πολύ έντονο, απλώνεται σε μεγαλύτερη περιοχή και πονάει αρκετά όταν το ακουμπάτε. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει πύον στην κορυφή.
Ουρολοίμωξη σε έξαρση το καλοκαίρι: Ποια τα αίτια ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Αρκετοί προσπαθούν να «σπάσουν» τη φυσαλίδα με το πύον για να αποσυμπιέσουν την περιοχή και να μειώσουν τον πόνο. Ενώ φαίνεται να βοηθά στιγμιαία, συνήθως προκαλέι ακόμη μεγαλύτερη φλεγμονή στην περιοχή, αλλά και γύρω από αυτήν με ακόμη περισσότερο οίδημα και πόνο. Αποφύγετε εντελώς αυτήν την πρακτική, όσο εθιστική κι αν είναι, και επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να λάβετε θεραπευτική αγωγή.
Αντιμετώπιση θυλακίτιδας
Η αντιμετώπιση της θυλακίτιδας είναι πολύ σημαντική για την υγεία τους δέρματος, όπως ακριβώς και η πρόληψή της, ειδικά για ανθρώπους που έχουν προδιάθεση. Αν παθαίνετε συχνά θυλακίτιδα, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να την αποφύγετε:
Τρόποι πρόληψης θυλακίτιδας
Ένας από τους πιο αναμενόμενους τρόπους πρόληψης της θυλακίτιδας είναι η διακοπή ή μείωση της χρήσης του ξυραφιού για αποτρίχωση. Επιλέξετε έναν εναλλακτικό τρόπο, όπως είναι το κερί και η χαλάουα ή το laser.
Αποφύγετε να φοράτε καθημερινά στενά και συνθετικά ρούχα είτε κάνετε καθιστική δουλειά, είτε όχι. Επιλέγετε άνετα και βαμβακερά ρούχα, καθώς το δέρμα σας τρίβεται όλη μέρα με αυτά. Επίσης, αν έχετε πρόβλημα εφίδρωσης, επιλέξτε λινά υφάσματα για να αποφύγετε ερεθισμούς και έξαρση του φαινομένου.
Ναυτία του κλιματιστικού: Η νόσος του παρατεταμένου καύσωνα Ποια τα συμπτώματα και πως να προστατευτείτε
Αν έχετε λιπαρό δέρμα ή ακμή, επιλέγετε προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου τύπου δέρματος. Αποφύγετε παχύρευστες κρέμες ή χημικά αρώματα που ερεθίζουν το δέρμα, όποιον τύπο επιδερμίδας κι αν έχετε. Τα ελαφρά προϊόντα περιποίησης με φυσικά συστατικά και ενυδατική δράση είναι τα κατάλληλα για καθημερινή χρήση, αν και κάθε δέρμα έχει τις δικές του ανάγκες.
Η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο συνίσταται σε όλους για να μάθετε με ασφάλεια και εγκυρότητα τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Αν έχετε προδιάθεση για θυλακίτιδα, τηρήστε τα παραπάνω μέτρα τακτικά.
Τέλος, μπορείτε (με τη συμβουλή του γιατρού σας) να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά προϊόντα καθαρισμού κάποιες φορές την εβδομάδα για να μειώνετε την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
Τρόποι αντιμετώπισης θυλακίτιδας
Οι τρόποι αντιμετώπισης της απλής θυλακίτιδας περιλαμβάνουν την εφαρμογή κομπρέσας με λευκό ξύδι και τη χρήση πάγου για ανακούφιση των συμπτωμάτων. Παράλληλα με τον σωστό καθαρισμό της περιοχής, την αποφυγή συνθετικών ρούχων και τη διακοπή χρήσης ξυραφιού – τουλάχιστον μέχρι να θεραπευτεί η περιοχή – η εφαρμογή ενός ήπιου αντισηπτικού θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά σπυράκια της θυλακίτιδας.
Η νόσος των ταξιδιωτών: Ποια είναι η πιο συχνή ασθένεια των διακοπών ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία
Στις πιο βαθιές περιπτώσεις θυλακίτιδας η επίσκεψη σε δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει είτε κάποιες αντιβιοτικές κρέμες, είτε αντιβίωση για λήψη από το στόμα και κάποια προϊόντα καθημερινής περιποίησης κατάλληλα για την περίπτωση.
Σε πολύ σπάνιες και δύσκολες περιπτώσεις θυλακίτιδας, σύμφωνα με το www.ofarmakopoiosmou.gr ίσως χρειαστεί η διάνοιξη των κύστεων από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η θυλακίτιδα, όπως αναφέραμε δεν αποτελεί κίνδυνο για τη συνολική υγεία, αλλά είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματός μας να την προλαμβάνουμε και να τη θεραπεύουμε.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Βιδάλη : Η σπαρακτική ανάρτηση για τον γιό της και το συγνώμη
- Πέθανε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος
- Το ψυχολογικό τεστ που θα σας φανερώσει αν κουβαλάτε κάποιο κρυμμένο τραύμα βαθιά στο υποσυνείδητο σας
- Καλοριφέρ : Κόλπο μηχανικού για να ζεστάνετε πιο γρήγορα και ανέξοδα το σπίτι
- Η Γη της Eλιάς : Η Άννα γεννάει στα χωράφια με βοηθό τον Μιλτιάδη