Close

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πηγαίνετε για ύπνο από τις 10:00 το βράδυ

τι-θα-συμβεί-αν-κοιμόμαστε-από-τις-10-

Το να πηγαίνεις για ύπνο από τις 10:00 το βράδυ είναι κάτι που ελάχιστοι από εμάς το ακολουθούμε. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως αυτή η συνήθεια έχει παραπάνω επιρροές στο σώμα μας από ότι φανταζόμασταν. Αρνητικές ή θετικές;

Ο ύπνος είναι σημαντικός για όλα τα όντα αυτού του πλανήτη. Περίπου δηλαδή, δεν είμαστε και επιστήμονες. Όσων αφορά τους ανθρώπους, ο ύπνος βοηθάει στην ξεκούραση, στην διατήρηση της σωστής υγείας αλλά και στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Μπορεί να σου φαίνεται ως κάτι φυσικό και αυτονόητο, όμως η έλλειψη ύπνου, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο, όταν μερικοί άνθρωποι πάσχουν από ένα σπάνιο σύνδρομο, που δεν τους επιτρέπει να κλείσουν μάτι στιγμή.

Δείτε ακόμα Πόσα χρόνια θα ζήσουμε; Τα μάτια μας το αποκαλύπτουν

Οι περισσότεροι από εμάς είναι ξενύχτηδες. Είτε επειδή μας αρέσει να κοιμόμαστε αργά, είτε επειδή δεν προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε πιο νωρίς. Όμως τι θα αλλάξει στο σώμα αν από σήμερα ξεκινήσουμε να κοιμόμαστε από τις 10:00 το βράδυ; Διαβάστε παρακάτω: 

Παίρνουμε όλα τα οφέλη του ύπνου.

Ο ύπνος μας χωρίζεται σε κύκλους 90 λεπτών βαθύ και ελαφρού ύπνου, από τον βαθύ ύπνο χωρίς ταχεία κίνηση των ματιών (non-REM) μέχρι τον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM).

Το βαθύτερο και πιο ξεκούραστο μέρος του ύπνου μας είναι μεταξύ 10 μ.μ. και 2 π.μ. Αυτό σημαίνει ότι για να είστε πλήρως ξεκούραστοι θα πρέπει να αρχίσετε να κοιμάστε νωρίς.

Επίσης, μια μελέτη λέει ότι ο ύπνος νωρίτερα μας βοηθά να σταματήσουμε τις αρνητικές και ανησυχητικές σκέψεις που μπορεί να μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

τι-θα-συμβεί-αν-κοιμόμαστε-από-τις-10-

© kbeis / DigitalVision Vectors / Getty Images, © Shutterstock.com

Το σώμα μας επανέρχεται σε φόρμα.

Όταν βρισκόμαστε στον βαθύ κύκλο ύπνου, το σώμα μας αυτοθεραπεύεται παράγοντας αυξητικές και επισκευαστικές ορμόνες. Αυτή η κρίσιμη δραστηριότητα θα φροντίσει να είμαστε σε καλύτερη φόρμα για την επόμενη μέρα, ειδικά όταν μιλάμε για άτομα που είναι αθλητικά.

τι-θα-συμβεί-αν-κοιμόμαστε-από-τις-10-

© Pexels.com, © Depositphotos.com

Τα επίπεδα άγχους μας πέφτουν.

Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να σας αφήσει αγχωμένους λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες στο σώμα σας.

Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άγχος και μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Αλλά μόλις αρχίσετε να κοιμάστε νωρίτερα, μπορείτε να πιάσετε τις μεγαλύτερες περιόδους βαθύ ύπνου που μπορεί πραγματικά να ελέγξουν τα επίπεδα κορτιζόλης σας.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε επαναφορτιστεί πλήρως κατά τη διάρκεια της ημέρας μόλις πέσει τα επίπεδα άγχους σας, χάρη στην ανάπαυση που έχει το μυαλό και το σώμα σας από έναν πλήρη νυχτερινό ύπνο!

Ο κίνδυνος για ασθένειες είναι μικρότερος.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται νωρίτερα είναι πιο υγιείς σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες ή είναι ξενύχτηδες. Οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν να κοιμηθούν αρκετά βαθιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η υπέρταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η φάση του βαθύ ύπνου μεταξύ 10 π.μ. και  2 το πρωί είναι πολύ σημαντική για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας. Οι άνθρωποι που δεν είχαν βαθύ ύπνο είχαν χαμηλότερη απόκριση αντισωμάτων, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αρρωστήσουν ευκολότερα.

Μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετές ώρες είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι στη ζωή. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά βαθιά, τα συναισθήματά μας μπορεί να είναι πιο ασταθή καθώς δυσκολευόμαστε να τα ελέγξουμε.

Δείτε ακόμα Χρησιμοποιείτε κινητό στην τουαλέτα; Αν δείτε αυτό θα κόψετε αμέσως αυτή την συνήθεια

Επίσης, ο ύπνος νωρίτερα μπορεί να σημαίνει ότι ξυπνάμε νωρίτερα, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό αν θέλουμε να πιάσουμε περισσότερο φως της ημέρας και σεροτονίνη που τονώνει τη διάθεση.

Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Μια μελέτη μας λέει ότι η παράλειψη ενός καλού ύπνου καθιστά πιο δύσκολο να διαβάσει κανείς την ευτυχία και τη λύπη. Σύμφωνα με τη μελέτη, παραλείφθηκαν πιο λεπτές ενδείξεις συναισθημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν υπόψη αυτές οι ενδείξεις για να πούμε εάν ένα άτομο είναι ειλικρινές ή όχι.

Ωστόσο, άλλα συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος ήταν εύκολο να διαβαστούν, ίσως επειδή είναι τα πιο πρωταρχικά μας ένστικτα που βασίζονται στην επιβίωση, απαραίτητα για την κατανόηση του κινδύνου.

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.