Βιταμίνη Ε: Σε ποιες τροφές υπάρχει & ποια είναι τα οφέλη για την υγεία. Γνωρίζατε σε ποιες τροφές βρίσκουμε την βιταμίνη E αλλά και ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας; Θα μάθετε σήμερα!
Οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές στο ανθρώπινο σώμα. Κάθε βιταμίνη βοηθάει σε συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος που φυσικά πρέπει να λειτουργούν σωστά αν θέλουμε να νιώθουμε και να είμαστε υγιής. Ένα σώμα που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να ξεσπάσει ακόμη και στην ψυχολογία μας με αρνητικό τρόπο.
Οι βιταμίνες υπάρχουν πλούσιες στα τρόφιμα. Το κάθε τρόφιμο περιέχει συγκεκριμένες βιταμίνες σε μεγάλη ποσότητα γι’ αυτό και το κάθε τρόφιμο πρέπει να το καταναλώνουμε με διαφορετική συχνότητα και για συγκεκριμένους λόγους, εκτός από το να χορτάσουμε και να απολαύσουμε την γεύση του.
Δείτε ακόμα Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το σύνδρομο που συνδέεται με την βιταμίνη D & τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε
Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι σήμερα δεν κάνουν καλή διατροφή. Γι’ αυτό και καταλήγουν να παίρνουν πολυβιταμίνες σε χημικά σκευάσματα. Κάτι που φυσικά είναι θεμιτό και πολύ χρήσιμο όμως γιατί να μην πάρουμε τις απαραίτητες βιταμίνες από την διατροφή μας, αφού έχουμε την λύση μέσα στα χέρια μας;
Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε σε ποιες τροφές υπάρχει σε αφθονία η βιταμίνη Ε και φυσικά ποιες είναι οι πολύτιμες ιδιότητες αυτής της βιταμίνης που πολλοί έχουμε ακούσει αλλά λίγοι ξέρουμε την χρησιμότητά της. Διαβάστε παρακάτω:
Λίγα λόγια για την βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε λοιπόν είναι ένα θρεπτικό συστατικό που κάνει πολύ καλό στην όραση, στην αναπαραγωγική υγεία του σώματος, στην σωστή υγεία του αίματος, του εγκεφάλου και του δέρματος. Η βιταμίνη Ε επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται από το σώμα όταν το σώμα διασπά τα τρόφιμα ή εκτίθεται στον καπνό και στην ακτινοβολία.
Επίσης οι ελεύθερες ρίζες παίζουν σημαντικό ρόλο σε καρδιακές παθήσεις καρκίνο και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αν λοιπόν λαμβάνετε βιταμίνη Ε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με κάψουλες ή σταγόνες μπορούν να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με τις αντιοξειδωτικές τροφές.
Δείτε ακόμα Έλλειψη βιταμίνης D λόγω καραντίνας & Πως την αναπληρώνουμε;
Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα, δηλαδή νευροπάθεια και η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Ε για ενήλικες είναι 15 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.
Η επίδραση της βιταμίνης Ε στα προβλήματα υγείας
Πρόσφατη έρευνα σχετικά με την χρήση της βιταμίνης Ε σε συγκεκριμένες παθήσεις έχει δείξει ότι στην ασθένεια του Αλτσχάιμερ η υψηλή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της πάθησης σε άτομα που ήδη έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.
Βέβαια η διάγνωση μιλάει για ήπια ή μέτρια μορφή Αλτσχάιμερ. Βέβαια υπάρχουν άλλες έρευνες που υποστηρίζουν πως η βιταμίνη Ε δεν έχει κάποια επίδραση στην συγκεκριμένη νόσο και τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε δεν φαίνεται να βοηθούν κάπως.
Όσων αφορά την ηπατική νόσο μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Όμως ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα γι’ αυτόν τον σκοπό για δύο χρόνια συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δείτε ακόμα Δείτε ποια 11 τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12! Ποια είναι τα σημάδια ανεπάρκειας;
Επίσης στην προεκλαμψία η αύξηση της βιταμίνης Ε δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει αυτή την κατάσταση εγκυμοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει την αρτηριακή πίεση στις έγκυες. Τέλος στον καρκίνο του προστάτη έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε και σεληνίου δε προλαβαίνουν τον καρκίνο.
Επίσης υπάρχει μία ανησυχία σχετικά με την χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε;
Λάδι σιταριού – 135% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% DV)
Ηλιόσποροι – 66% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 35 mg (234% DV)
Αμύγδαλα – 48% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 26 mg (171% DV)
Λάδι φουντουκιού – 43% DV (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% DV)
Ηλιέλαιο – 37% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% DV)
Αμυγδαλέλαιο – 36% DV ανά μερίδα (1 κουταλιά σούπας)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% DV)
Δείτε ακόμα Βιταμίνη Κ: Πως να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ανεπάρκειας και οι τροφές που πρέπει να λαμβάνουμε!
Φουντούκια – 28% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 15 mg (100% DV)
Κουκουνάρι – 18% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 9,3 mg (62% DV)
Κρέας χήνας – 16% DV ανά μερίδα (1 φλιτζάνι)
100 γραμμάρια: 1,7 mg (12% DV)
Φιστίκια – 16% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 8,3 mg (56% DV)
Σολομός – 14% DV ανά μερίδα (μισό φιλέτο)
100 γραμμάρια: 1,1 mg (8% DV)
Αβοκάντο – 14% DV ανά μερίδα (μισό αβοκάντο)
100 γραμμάρια: 2,1 mg (14% DV)
Δείτε ακόμα Ποια βιταμίνη μας λείπει και μπορεί να μας αδυνατίσει;
Πέστροφα – 13% DV ανά μερίδα (1 φιλέτο)
100 γραμμάρια: 2,8 mg (19% DV)
Πιπεριά (κόκκινη, ωμή, για σαλάτες και γεμιστά) – 13% DV ανά μερίδα (1 πιπεριά)
100 γραμμάρια: 1,6 mg (11% DV)
Καρύδια Βραζιλίας – 11% DV ανά μερίδα (28 γραμμάρια)
100 γραμμάρια: 5,7 mg (38% DV)
Μάνγκο – 10% DV ανά μερίδα (μισό μάνγκο)
100 γραμμάρια: 0,9 mg (6% DV)
Ακτινίδια – 7% DV ανά μερίδα (1 μεσαίο ακτινίδιο)
100 γραμμάρια: 1,5 mg (10% DV)
Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με την βιταμίνη Ε
Οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη Ε όταν κάνουμε ισορροπημένη διατροφή. Ειδικά αν έχετε διαγνωστεί με ήπια ή μέτρια μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ η βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης νόσου.
Παρόλα αυτά η χρήση του συμπληρώματος μπορεί να κρύβει άλλους σοβαρούς κινδύνους ειδικά όταν το λαμβάνουμε σε μεγάλες δόσεις. Αυτό ισχύει αν πάσχετε από άλλες παθήσεις υγείας ή έχετε πάθει καρδιακή προσβολή στο παρελθόν ή εγκεφαλικό. Τέλος το ότι βοηθάει στην δημιουργία καρκίνου του προστάτη δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Ασφάλεια και παρενέργειες της βιταμίνης Ε
Αν λαμβάνετε τις κατάλληλες ποσότητες βιταμίνης Ε από το στόμα είναι μία βιταμίνη γενικά ασφαλής. Σπάνια όταν λαμβάνουμε την βιταμίνη Ε από το στόμα μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό ναυτία, διάρροια, κράμπες στο εντερικό σύστημα, αίσθημα κόπωσης και αδυναμία.
Επίσης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, θολή όραση, εξανθήματα και αυξημένη συγκέντρωση κρεατίνης στα ούρα. Η λήψη υψηλότερων ποσοτήτων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών.
Τέλος η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι τα άτομα με κακή υγεία αν λαμβάνουν βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλέσει σε αυτούς τους ασθενούς μέχρι και θάνατο. Η βιταμίνη Ε μπορεί να αλληλοεπιδράσει με πολλές καταστάσεις.
Δείτε ακόμα 9+1 Ύπουλα Συμπτώματα της έλλειψης σε Βιταμίνη D που ΔΕΝ θα πρέπει να Αγνοείτε
Έρευνα έχει δείξει ότι από του στόματος χρήση, η βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου του προστάτη. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρό ιστορικό καρδιακών παθήσεων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.
Πότε πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας
Η βιταμίνη Ε ως συμπλήρωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αν σχεδιάζετε να χειρουργηθείτε σταματήστε να παίρνετε βιταμίνη Ε για δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση.
Επίσης θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σχετικά με την χρήση της βιταμίνης Ε αν πρόκειται να κάνετε ή κάνατε μόλις μία χειρουργική επέμβαση για να ανοίξετε τυχόν αποκλεισμένες αρτηρίες και να αποκαταστήσετε την κανονική ροή αίματος στον καρδιακό μυ.
Τέλος θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, διαταραχές αιμορραγίας, διαβήτη, ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού, καρκίνο στο κεφάλι ή στο λαιμό ή ηπατική νόσο.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Δευτέρα (13/1/2025) στην Αττική
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια