Δοκιμάστε αυτές τις 12 τεχνικές όταν διαφωνείτε για να χτίσετε πιο δυνατές σχέσεις. Όταν διαφωνείτε υπάρχουν μερικές τεχνικές να το αντιμετωπίσετε για να χτίσετε πιο δυνατές σχέσεις και όχι να τσακωθείτε.
Κάθε άνθρωπος έχει και από μία άποψη. Ακόμη και όταν συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις για τον κόσμο και το μέλλον, πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο.
Μερικές διαφωνίες οδηγούν σε μία εποικοδομητική συζήτηση ενώ άλλες διαφωνίες καταλήγουν σε τσακωμούς. Στο σημερινό μας άρθρο, θα δούμε 12 τεχνικές που θα μας κάνουν να διαχειριστούμε πιο σωστά τις διαφωνίες για να χτίσουμε πιο δυνατές σχέσεις και όχι να τσακωθούμε. Διαβάστε παρακάτω:
Προγραμματίστε χρόνο και μέρος για να μιλήσετε για τα θέματα που διαφωνείτε.
Εάν νιώθετε ότι τα πράγματα αρχίζουν να θερμαίνονται, θα πρέπει να επιλέξετε τη στιγμή και το μέρος για να εκτονώσετε την απογοήτευσή σας. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο πριν διαφωνήσετε για το θέμα θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε και να πείτε τα πράγματα με σύνεση προτού τα “ρίξετε” ο ένας στον άλλον από θυμό και απογοήτευση.
Έτσι, αν αρχίσετε να τσακώνεστε, πείτε κάτι σαν, «Ας το συζητήσουμε σήμερα το βράδυ ή κάποια άλλη στιγμή που υπάρχει χρόνος να συζητήσουμε πράγματα», όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι.
Βεβαιωθείτε ότι οι βασικές σας ανάγκες ικανοποιούνται πριν ξεκινήσετε μια συζήτηση.
Ένας σημαντικός κανόνας που πρέπει να σεβαστούμε για να έχουμε υγιή επιχειρήματα είναι να ελέγξουμε αν είμαστε έτοιμοι να διευθετήσουμε τη σύγκρουση. Το να τσακώνεσαι με ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πράγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι οι βασικές τους ανάγκες, όπως φαγητό, νερό, αέρας και ύπνος, ικανοποιούνται πριν περάσουν από μια δύσκολη συζήτηση. Αυτό διότι, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που όταν είναι άυπνοι ή πεινασμένοι είναι πιο νευρικοί οπότε μπορεί αυτό να σας επηρεάσει.
Μείνετε στο θέμα και μην αναφέρετε το παρελθόν.
Κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης, είναι πιο πιθανό να αναδείξετε λάθη του παρελθόντος και να παρεκκλίνετε το θέμα σε άλλα προβλήματα για τα οποία σχεδιάζατε να μιλήσετε αργότερα.
Αλλά αυτό το κάνει μόνο χειρότερο αφού και οι δύο δεν μπορείτε να εστιάσετε σε ένα πράγμα τη φορά. Αντίθετα, παραμείνετε στο θέμα για να συζητήσετε το τρέχον θέμα και μόλις επιλύσετε το πρώτο ζήτημα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα νέο σε διαφορετικές περιστάσεις.
Ακούστε προσεκτικά πριν μιλήσετε.
Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο λέει κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε, πιθανότατα θα πείτε κάτι αμέσως. Αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε μέχρι να τελειώσει η ομιλία του συντρόφου σας ή του φίλου σας.
Σηματοδοτεί μόνο τον σεβασμό, την προθυμία για συνεργασία και το πιο σημαντικό, την πράξη του να ακούς τον σύντροφό σου ή τον φίλο σου. Επίσης, να θυμάστε ότι η σωστή γλώσσα του σώματος μπορεί επίσης να τους κάνει να αισθάνονται ότι ακούγονται.
Μοιραστείτε πώς νιώθετε για κάτι αντί να κατηγορείτε το άλλο άτομο.
Μια εύκολη αλλά πολύ αποτελεσματική τεχνική είναι να χρησιμοποιήσετε το «εγώ» αντί για το «εσύ». Με άλλα λόγια, το να λέω, «Δεν ήρθες στα γενέθλια του φίλου μου», είναι πολύ διαφορετικό από το να λες, «Το να μην παρευρεθείς στα γενέθλια του φίλου μου με έκανε να νιώθω λυπημένη».
Αυτό βοηθά στην πραγματικότητα να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και τις απογοητεύσεις σας χωρίς να ξεκινήσετε το παιχνίδι κατηγοριών, το οποίο συνήθως δεν τελειώνει καλά.
Αποφύγετε τις υπερβολικές εκφράσεις.
Μόλις κάποιος αρχίσει να χρησιμοποιεί γενικευτικές λέξεις, όπως «πάντα» και «ποτέ», αυτομάτως μεγαλοποιεί την κατάσταση, προκαλώντας το άλλο άτομο να πέσει σε αμυντική συμπεριφορά.
Δείτε ακόμα 8 εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε τον αυτοέλεγχό σας
Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο, εάν επικεντρωθείτε στο να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας ήρεμα ή ίσως χρησιμοποιήσετε λιγότερο επιθετικές λέξεις, όπως «περιστασιακά».
Κάντε την κριτική σας εποικοδομητική.
Η κριτική είναι ένα φυσιολογικό μέρος μιας σχέσης αφού το άτομο που έχετε απέναντί σας μπορεί να έχει πολλά ελαττώματα και κάποιες απαράδεκτες συμπεριφορές.
Ωστόσο, όταν εκφράζετε τις απογοητεύσεις σας με σκληρές λεκτικές επιθέσεις, αφαιρείτε την αυτοεκτίμηση του συντρόφου σας και δημιουργείτε συναισθηματική απόσταση μεταξύ των 2 σας.
Αντίθετα, επικοινωνήστε με φιλικό τρόπο που εστιάζει στην ίδια τη συμπεριφορά και όχι στο άτομο που έχετε απέναντί σας. Μια τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτή την περίπτωση είναι το σάντουιτς αντιπαράθεσης — πείτε μερικά λόγια επαίνου και ενθάρρυνσης στον σύντροφό σας στην αρχή και στο τέλος κάντε την κριτική σας.
Να προσέχετε τα συναισθήματά σας.
Οι διαφωνίες είναι δύσκολες και αν δεν μάθουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας σε δύσκολες στιγμές, μπορεί να μπούμε σε μια καταστροφική πορεία.
Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά μας και να παραμένουμε παρόντες και προσεκτικοί σε έντονες στιγμές, και γι’ αυτό ο διαλογισμός κάνει καλό στις ανθρώπινες σχέσεις σε πολλές περιπτώσεις.
Καλέστε ένα τάιμ άουτ εάν εσείς ή ο σύντροφός ή φίλος σας το χρειάζεστε.
Τα πράγματα μπορεί να κλιμακωθούν γρήγορα στη μέση μιας λογομαχίας και μερικές φορές κάποιος από εσάς μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο βρασμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επωνυμίες, προσβολές ή ακόμα και βία.
Δείτε ακόμα Γιατί μερικές φορές νομίζουμε ότι μας παρακολουθούν
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να απομακρυνθείτε από τη συζήτηση για να ηρεμήσετε και να επιστρέψετε για πραγματική επίλυση συγκρούσεων. Οι ειδικοί λένε ότι το τάιμ άουτ δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 24 ώρες, διαφορετικά, απλώς βάζουμε το πρόβλημα κάτω από χαλάκι.
Δώστε στη σημασία τόσο στην δική σας γλώσσα σώματος όσο και στου ατόμου που διαφωνείτε.
Η γλώσσα του σώματος αναφέρεται στην πράξη της υιοθέτησης της στάσης, των χειρονομιών και των λέξεων του ατόμου. Σύμφωνα με ψυχολογική έρευνα, αυτή η συμπεριφορά είναι σημάδι μιας ισχυρής σύνδεσης.
Αυτό, επειδή το να καταλαβαίνουμε την γλώσσα του σώματος κάποιου, μας βοηθά να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι βιώνει ο άλλος από τη δική του οπτική γωνία. Όταν συμβαίνει αυτό, και οι δύο αισθάνεστε μια μορφή ενσυναίσθησης, άνεσης και εμπιστοσύνης ο ένας προς τον άλλον.
Να θυμάστε ότι είστε στην ίδια “ομάδα”.
Όταν επιλέγετε να είστε με κάποιον, ή είστε φίλοι παραμερίζετε τον εγωισμό σας όταν επιλύετε ζητήματα, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν εστιάζετε στο ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, αλλά, αντίθετα, εργάζεστε και οι δύο για να λύσετε το πρόβλημα μαζί. Όλα γίνονται καλύτερα όταν αναγνωρίζεις ότι είστε συμπαίκτες και όχι εχθροί.
Θέστε αμοιβαίους κανόνες για τις διαφωνίες σας.
Μετά από κάποιους καβγάδες, αρχίζουμε να μαθαίνουμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να σεβόμαστε τα όρια του άλλου. Για παράδειγμα, στον σύντροφό σας μπορεί να μην αρέσει να τον διακόπτουν ή να απομακρύνεται στη μέση ενός καυγά και να μισείτε να σας κατηγορούν συνεχώς.
Την επόμενη φορά, και οι δύο θα αποφύγετε αυτές τις επιβλαβείς συμπεριφορές και θα θέσετε κανόνες για το πώς θέλετε να συζητήσετε τα πράγματα.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα