Δεν είναι μόνο οι «ασυμφωνία χαρακτήρων», μια απιστία ή τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ένα γάμο στη λύση του. Έρευνες δείχνουν ότι, τελικά, οι συνθήκες στις οποίες έγινε, αλλά και οι λεπτές ισορροπίες μέσα στη σχέση είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ όσο νομίζουμε.
Σε μια εποχή που τα διαζύγια μάλλον είναι περισσότερα από τις γεννήσεις, κανείς δε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις πιθανότητες να κρατήσει ένας γάμος. Οι άνθρωποι λένε πολύ εύκολα το «ναι» για μια κοινή ζωή και, αντίστοιχα, πολύ εύκολα και το «αντίο».
Σύμφωνα με κοινωνικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και καταστάσεις που δεν διευκολύνουν καθόλου τα πράγματα και αυξάνουν τις πιθανότητες μια σχέση και συγκεκριμένα ένας γάμος να οδηγηθεί στη λήξη του. Ποια είναι αυτά;
Το να παντρευτείτε πολύ νέοι ή μετά τα 32
Θα μας πείτε ότι η καλύτερη στιγμή και ηλικία για να παντρευτεί κάποιος παραμένει να είναι αυτή όπου νιώθει έτοιμος και έχει βρει κάποιον με τον οποίο πιστεύει ότι όντως θα μπορούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Παρόλα αυτά μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που ή βιάστηκαν ή «άργησαν» να προχωρήσουν σε γάμο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν από αυτά που έκαναν το μεγάλο βήμα στα τέλη της δεκαετίας των 20 και αρχές των 30. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 5% κάθε χρόνο.
Η διαφορά ηλικίας
Δεν είναι λίγοι αυτοί που τους ιντριγκάρει η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Παρόλα αυτά, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Economic Inquiry βρήκε ότι οι πιθανότητες ένα ζευγάρι να πάρει διαζύγιο αυξάνονται όσο μεγαλώνει το ηλικιακό εύρος που τους χωρίζει. Ζευγάρια με ένα χρόνο διαφοράς ηλικίας έχουν 3% πιθανότητες να χωρίσουν, ένα ποσοστό που ανεβαίνει στο 18% όταν μιλάμε για 5 χρόνια διαφορά ηλικίας. Σύμφωνα με την έρευνα πάντα, «διαφορά ηλικίας που αγγίζει τα 10 χρόνια, αυξάνει και τις πιθανότητες στο 39%».
Το να μην εργάζεται ο σύζυγος
Ακούγεται κάπως στερεοτυπικό και πιθανώς σεξιστικό, αλλά αυτό υποστηρίζει έρευνα του Χάρβαρντ που ολοκληρώθηκε το 2016. Για την ακρίβεια λέει πως δεν είναι τόσο τα οικονομικά που επηρεάζουν τις πιθανότητες διαζυγίου, αλλά το ίδιο το επαγγελματικό status. Η ερευνήτρια Αlexandra Killewald, η οποία μελετά περιπτώσεις γάμων από το 1975, έχει διαπιστώσει ότι ζευγάρια στα οποία ο σύζυγος δεν είχε full-time εργασία είχαν 3.3% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν σε σχέση με τα ζευγάρια όπου ο άντρας εργάζονταν κανονικά, κάτι που μας δείχνει ότι το πρότυπο του άντρα που είναι αυτός που φέρνει το «ψωμί στο σπίτι» είναι ακόμα ενεργό και μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα σε ένα γάμο.
Δείτε περισσότερα στο apithano.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα