Close

8 φορές που δεν πειράζει να πείτε ψέματα

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

Όποιος λέει ψέματα πέφτει μες στα αίματα, μας έλεγαν μικροί, όμως δεν είναι πάντα έτσι.

Οι γονείς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας προσπαθώντας να τα πείσουμε να μην λένε ψέματα. Ισχύει, ότι η αλήθεια όσο κι αν πονάει, είναι η σωστότερη επιλογή. Όταν είσαι αληθινός, ο άλλος ξέρει με τι άνθρωπο έχει να κάνει, σε σέβεται, σε εμπιστεύεται και φυσικά οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους.

Παρόλα αυτά μπορεί να λέμε στα μικρά παιδιά ότι το ψέμα είναι κακό και δεν πρέπει να λέμε κανένα ψέμα, όμως ας το παραδεχτούμε. Υπήρξαν φορές που έχουμε πει ψέματα ακόμη και στα ίδια μας τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι το ψέμα υπό συνθήκες μπορεί να είναι μία πολύ καλή λύση. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε παρακάτω: 

Όταν διακυβεύεται η ασφάλειά σας

Βρίσκεσαι σε ένα μπαρ κι ένα περίεργος τύπος έρχεται να σου πιάσει την κουβέντα. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση αν νιώσεις ότι απειλείσαι ή αν παρουσία του στον χώρο σε κάνει να νιώθεις άβολα είναι σωστό να του πεις ψέματα ότι περιμένεις τον σύντροφό σου από ώρα σε ώρα ή τον αδερφό σου ή τον πατέρα σου.

Αυτό ισχύει κάθε φορά που νιώθεις ότι απειλείσαι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών και κòριτσιών που γλίτωσαν από κακοποιητικούς ανθρώπους στον δρόμο, επειδή είπαν ψέματα ότι έρχεται ο πατέρας τους ή επειδή έκαναν στα ψέματα ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο.

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

Όταν προσπαθείτε να κάνετε τον άλλον να νιώσει καλύτερα

Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν έχουν κακή ψυχολογία κι εσύ προσπαθείς να τους συμβουλεύσεις, δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτά που τους λες επειδή θεωρούν ότι εφόσον δεν είσαι στην θέση τους δεν μπορείς και να τους καταλάβεις. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι κακό να πεις ένα ψέμα.

Δείτε ακόμα Συναισθηματικός εκβιασμός : 6 σημάδια που τον μαρτυρούν

Για παράδειγμα αν κάποιος έχει κακή απόδοση στην δουλειά του μπορείς να του πεις κι εσύ ότι στην ίδια θέση με αυτόν, στις αρχές είχες την ίδια κακή απόδοση, όταν πρόκειται για συνάδελφο. Επίσης θα μπορούσες να πεις ότι έχεις κοινές εμπειρίες με κάποιον άλλον, έτσι ώστε να τον κάνεις να σε πάρει και στα σοβαρά έτσι ώστε να τον ηρεμήσεις.

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

Όταν θέλεις ο άλλος να περάσει καλά

Το θέμα δεν είναι μόνο να πεις την αλήθεια. Το θέμα είναι να την πεις όταν πρέπει. Για παράδειγμα, στα γενέθλια του καλύτερού σου φίλου στην δουλειά, δεν πρέπει να του πεις ότι μόλις πληροφορήθηκες ότι η εταιρία προχωράει σε περικοπές. Θα τον αγχώσεις χωρίς λόγο ενώ ο ίδιος δεν έχει απολυθεί ακόμη και θα του χαλάσεις την μέρα.

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

Όταν δεν γνωρίζετε τον άλλον πολύ καλά

Μπορεί να μην φανεί πολύ τίμιο από πλευράς μας αυτό, όμως όταν τον άλλον δεν τον γνωρίζουμε καλά δεν του χρωστάμε αναγκαστικά την αλήθεια. Επίσης αν μερικές φορές πούμε ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε σε έναν άνθρωπο που δεν ξέρουμε καλά, είναι πολύ πιθανό να μας παρεξηγήσει.

Δείτε ακόμα 8 συμπεριφορές που δείχνουν πως κάποιος σας παρενοχλεί

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

Όταν θες να ακυρώσεις μία βόλτα

Όταν έχεις κανονίσει να βγεις με έναν άνθρωπο που δεν ξέρεις πολύ καλά δεν μπορείς να τον πάρεις τηλέφωνο και να του πεις ότι “έχω αράξει στον καναπέ μου και το τελευταίο πράγμα που θέλω να δω είναι τη μούρη σου”. Εκεί λοιπόν, οι δικαιολογίες είναι στο πρόγραμμα.

Όπως επίσης στο πρόγραμμα είναι και οι δικαιολογίες σε ανθρώπους που δεν δέχονται το “όχι” σαν απάντηση κάθε φορά που δεν θες να βγεις. Υπάρχουν κι αν δεν έχεις ακόμη τα κότσια να τους βάλεις στη θέση τους, τουλάχιστον μην χαλάς τα βράδια σου.

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

Όταν κάποιος σε ρωτάει “τι κάνεις;”

Εκτός από την οικογένεια και τους φίλους κανένας άλλος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει τι κάνεις όταν σε ρωτάει. Έτσι ακόμη κι αν είσαι χαλιά σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσεις ψέματα, αντανακλαστικά. Σάμπως αν έλεγες την αλήθεια θα σε βοηθούσε; Το πολύ πολύ να τον έκανες να νιώσει άβολα.

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

Όταν σε ρωτούν πράγματα για την προσωπική σου ζωή

Η προσωπική ζωή λέγεται έτσι γιατί είναι για σένα. Ακόμη και στην ίδια σου την μητέρα έχεις δικαίωμα να πεις ψέματα σχετικά με την προσωπική σου ζωή, όταν δεν έχεις όρεξη να το συζητήσεις ή όταν θεωρείς πως το να το κρατήσεις κρυφό, θα προφυλάξει την σχέση αλλά και την ψυχολογία σου.

Άλλωστε ένας άνθρωπος που σε αγαπάει πραγματικά, σέβεται την ανάγκη σου να κρατήσεις μερικά πράγματα για τον εαυτό σου.

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

Όταν δεν θες να πληγώσεις κάποιον

Οι άνθρωποι έχουμε μπερδέψει την ειλικρίνεια με την αγένεια. Όταν ένας φίλος σου κουρεύεται και σε ρωτάει πως σου φαίνεται το κούρεμα, δεν είναι ανάγκη να του πεις ότι είναι άσχημο απλά επειδή δεν σ’ αρέσει. Μπορείς να του πεις με γεια και να το χαρεί.

Αν πάλι τον δεις ότι είναι και ο ίδιος προβληματισμένος γι’ αυτό το κούρεμα, μπορείς να του πεις ότι δεν είναι τόσο πετυχημένο όμως στην τελική τρίχες είναι και διορθώνονται. Πες του ότι δεν είναι τόσο άσχημο όσο πιστεύει για να τον ηρεμήσεις. Όταν πάλι μιλάμε για απλούς γνωστούς, ένα “με γεια, πολύ όμορφο”, αρκεί.

8_φορές_που_δεν_πειράζει_να_πείτε_ψέματα_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα ψυχολογίας στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.