Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε αν κάποιος μας λέει ψέματα και μας κοροϊδεύει. Παρόλα αυτά υπάρχουν 9 κόλπα για να καταλάβετε πότε κάποιος σας λέει ψέματα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα σου πουν ότι μισούν τα ψέματα όμως πολλοί από αυτούς λένε. Βέβαια υπάρχουν και τα κατά συνθήκη ψέματα που δεν μπορείς να αποφύγεις δυστυχώς. Τί γίνεται όμως όταν κάποιος σε κοροϊδεύει κι εσύ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για να το αποδείξεις;
Μπορεί η γλώσσα να λέει ψέματα όμως με τα σωστά ψυχολογικά κόλπα κάθε ψέμα αποκαλύπτεται. Γι’ αυτό και αυτά τα κόλπα δεν πέφτουν ποτέ έξω. Πότε μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα και με ποιον τρόπο; Διαβάστε παρακάτω:
Ζητήστε τους να σας πουν ξανά την ιστορία, αλλά αντίστροφα.
Συνήθως, όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα, έχουν ήδη μια κατασκευασμένη ιστορία έτοιμη να πάει με χρονολογική σειρά. Εάν πρέπει να το πουν αντίστροφα, θα αισθανθούν άγχος επειδή δεν λένε την αλήθεια.
Αυτό σημαίνει ότι το ψέμα θα γίνει πολύ πιο δύσκολο έργο. Θα αρχίσουν να αφήνουν έξω τις λεπτομέρειες και θα ανοίξουν ρωγμές στην ιστορία καθώς γίνονται πιο νευρικοί.
Δείτε ακόμα Μην φοβάσαι τις νέες αρχές: Δεν ξεκινάς από το μηδέν αλλά από την εμπειρία σου
Μια αληθινή ιστορία θα είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί, και όταν το κάνετε προς τα πίσω, ίσως θυμηθείτε ακόμη και λεπτομέρειες που δεν μπορούσατε να θυμηθείτε την πρώτη φορά.
Χρησιμοποιήστε το στοιχείο της έκπληξης.
Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιος να λέει ψέματα, ρίξτε μια τυχαία ερώτηση στη μέση της ιστορίας του. Ρωτήστε τους κάτι πολύ συγκεκριμένο αν μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να διευρύνουν τόσο πολύ το ψέμα τους ώστε να παγιδευτούν πραγματικά.
Ελέγξτε αν η ιστορία τους είναι ασαφής.
Ένας ψεύτης μπορεί να αφήσει έξω σημαντικές λεπτομέρειες απλώς και μόνο επειδή δεν έχει ιδέα πώς να τις συμπεριλάβει στο ψέμα. Δώστε προσοχή στο πόσο ασαφής είναι η ιστορία. Μπορεί να είναι επίτηδες για να σας εμποδίσει να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες δεν έχουν απαντήσεις.
Προσέξτε για ψεύτικα χαμόγελα.
Όταν λέει ψέματα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το άτομο να πιέσει τα χείλη του. Αυτό θα κάνει το χαμόγελό του να φαίνεται ψεύτικο. Εάν γνωρίζετε ήδη το άτομο, μπορεί να είναι ευκολότερο να εντοπίσετε ένα ψεύτικο χαμόγελο. Μια συμβουλή: Όταν οι άνθρωποι χαμογελούν, συνήθως το κάνουν με όλο τους το πρόσωπο, όχι μόνο με τα χείλη.
Κάντε τους την ίδια ερώτηση με διαφορετικούς τρόπους.
Ένας ψεύτης συχνά απαντά με τις ίδιες λεπτομέρειες αλλά θα τις πει διαφορετικά. Όταν κάνετε μια ερώτηση, για παράδειγμα, με 3 διαφορετικούς τρόπους, θα αναγκαστεί το άτομο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία που λέει. Αν λένε ψέματα, θα κολλήσουν χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις, φράσεις, ακόμη και λεπτομέρειες.
Προσπαθήστε να δώσετε προσοχή σε τυχόν αλλαγές φωνής.
Ένα πράγμα που αλλάζει επίσης όταν κάποιος λέει ψέματα είναι ο τόνος της φωνής του και η ταχύτητα με την οποία μιλάει. Αν παρατηρήσετε ότι μιλούν πιο γρήγορα ή ακόμα πιο αργά, το πιθανότερο είναι ότι προσπαθούν να συμβαδίσουν με τα ψέματα που σας λένε. Το ίδιο ισχύει και για το πόσο ψηλά ή χαμηλά ανεβαίνουν οι φωνές τους. Όλα αυτά δείχνουν αβεβαιότητα.
Δείτε ακόμα Εάν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, σκεφτείτε σαν μέλισσα
Ελέγξτε εάν υπάρχει καθυστέρηση στις απαντήσεις τους.
Εάν κάνετε μια ερώτηση που είναι σχετικά εύκολο να απαντηθεί, αλλά το άτομο παίρνει το χρόνο του για να επικοινωνήσει μαζί σας, πιθανότατα σημαίνει ότι είτε σκέφτεται τι να πει είτε προσπαθεί να συμβαδίσει με τα δικά του ψέματα.
Ελέγξτε αν υπάρχει αλλαγή στην εμπιστοσύνη τους.
Οι πιθανότητες είναι ότι αν το άτομο που λέει ψέματα αισθάνεται υπεύθυνο για τη συζήτηση, θα δείχνει πολύ σίγουρο στα μάτια σας. Ωστόσο, αν αρχίσετε να τους πιάνετε στα πράσα, θα αρχίσουν να χάνουν τον έλεγχο και αυτή η αυτοπεποίθηση θα εξαφανιστεί επίσης. Θα αρχίσουν να κλείνονται στον εαυτό τους όλο και περισσότερο.
Ως έσχατη λύση, αντιμετωπίστε τους για τα ψέματά τους.
Εάν πιστεύετε ότι τίποτα άλλο δεν λειτουργεί, δώστε τους τα στοιχεία που ήδη γνωρίζετε και πείτε τους ανοιχτά για τα ψέματά τους. Εάν κάποιος συνεχίζει να λέει κραυγαλέα ψέματα, όπως προσθέτοντας πάρα πολλές λεπτομέρειες που πιστεύετε ότι είναι ύποπτες, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον αντικρούσετε. Αλλά να είστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιείτε τα σωστά στοιχεία, διαφορετικά, μπορεί να χαρακτηριστείτε ψεύτης.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τρίτη (14/01) – Η Λίστα με τις περιοχές -συνεχής ενημέρωση
- Μην πλένετε ποτέ τα ρούχα σας στους 40 βαθμούς- Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία
- Πές μου το ζώδιο σου να σου πω ποιον Τοξικό άνθρωπο πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου το 2025
- Ισχυροί σεισμοί 6,9 και 7,1 Ρίχτερ – Τσουνάμι έφθασε σε ακτές
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε