Close

9 σημάδια συναισθηματικής νοημοσύνης που βοηθούν στην επούλωση κρυμμένων πληγών

σημάδια-συναισθηματικής νοημοσύνης-ψυχολογικές συμβουλές-

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους ειδικούς, το να έχεις υψηλά ποσοστά συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι προτέρημα και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών. Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε συναισθηματική νοημοσύνη;

Υπάρχουν μερικά τεστ που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη. Ωστόσο, για να καταλάβετε τι πραγματικά σημαίνει, υπάρχουν ορισμένες βασικές ιδιότητες και σημάδια που οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί προτείνουν ότι πρέπει να κατέχετε για να διαπιστώσετε εάν έχετε αυτό το προτέρημα σε υψηλό επίπεδο.

Δείτε ακόμα Σε κάποιους η ζωή τα δίνει όλα τόσο απλόχερα κι όμως ζουν μέσα στη θλίψη

Φαίνεται λοιπόν πως η συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά αυτούς που την έχουν να στηρίξουν καλύτερα τους δικούς τους ανθρώπους και να μπουν πιο εύκολα “στα παπούτσια” του άλλου ακόμη κι αν δεν έχουν περάσει παρόμοια προβλήματα και φυσικά βοηθά στην επούλωση κρυμμένων πληγών. Διαβάστε παρακάτω:

Μπορείτε να δείξετε ενσυναίσθηση στους άλλους.

Όσο περισσότερο συνδέεστε με τα δικά σας συναισθήματα, τόσο καλύτερα μπορείτε να σχετιστείτε με τους άλλους. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να μαντέψουν πόσο διαφορετικές και δύσκολες μπορούν να είναι οι εκάστοτε καταστάσεις.

Μπορούν να παρέχουν υποστήριξη ανάλογα τον άνθρωπο και το πρόβλημα, αντί να αγνοούν τα συναισθήματα των άλλων. Σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι και το να νοιάζεστε για το πώς οι πράξεις σας επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να πληγώσετε.

σημάδια-συναισθηματικής νοημοσύνης-ψυχολογικές συμβουλές-

Προσέχεις τη γλώσσα σου.

Δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν κακές λέξεις ή κατάρες. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν να είναι πολύ προσεκτικοί και έξυπνοι στις επιλογές και τις αντιδράσεις τους.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι τύποι ανθρώπων δεν λένε ποτέ, «Ξέρω πώς νιώθεις». Ξέρουν ότι ποτέ δεν μπορούν να καταλάβουν πραγματικά πώς νιώθει ένα άλλο άτομο 100%.

Αντίθετα, συνεχίζουν να βελτιώνουν το λεξιλόγιό τους και το στυλ επικοινωνίας τους για να είναι σίγουροι ότι το μήνυμά τους θα ληφθεί όπως σκοπεύουν.

Είστε ανοιχτοί στην αλλαγή.

Το να μην φοβάσαι την αλλαγή είναι επίσης σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια σταθερή αίσθηση του εαυτού τους που παραμένει σταθερή σε διαφορετικές περιστάσεις. Οι προκλήσεις γίνονται αντιληπτές ως ουσιαστικό μέρος της ζωής και ως ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Δείτε ακόμα Το σώμα παχαίνει όταν πεινάει η ψυχή

Φυσικά, είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να αντιστέκονται ενστικτωδώς στην αλλαγή, επειδή ο εγκέφαλός μας τείνει να διατηρεί τη ρουτίνα, αλλά οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα ένστικτα.

σημάδια-συναισθηματικής νοημοσύνης-ψυχολογικές συμβουλές-

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Μπορείτε να κάνετε παύση.

Η αναδρομή είναι μια από τις καλύτερες πρακτικές στη ζωή για συναισθηματικά έξυπνους ανθρώπους. Αντί να πανικοβάλλονται και να ανησυχούν αν είναι αρκετά καλοί για μια νέα δουλειά ή να μπερδεύονται, κάνουν παύση.

Το να αφήσετε χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει και να αναλύσει καλύτερα την κατάσταση είναι μια σοφή επιλογή που μπορεί να σας επιτρέψει να αποφύγετε τις συγκρούσεις. Αφού περάσει ο καιρός, είναι πιο εύκολο να διατυπώσετε σαφείς αποφάσεις και απόψεις.

Έχετε την τάση να τα πηγαίνετε καλύτερα στη δουλειά.

Αποδεικνύεται ότι οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι στη δουλειά. Αυτή η ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους διευθυντές και φέρνει πράγματα όπως η «ανθρώπινη μηχανική» όταν μπορείτε να επικοινωνείτε με επιτυχία, να διαπραγματευτείτε και να ηγηθείτε.

Οι άνθρωποι απλώς προτιμούν να συναλλάσσονται με κάποιον που τους αρέσει και εμπιστεύονται. Η συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά στη δημιουργία αξιόπιστων σχέσεων.

Έχετε μια επιθυμία για πρόοδο αλλά όχι για τελειότητα.

Κανείς δεν είναι τέλειος και τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη καταλαβαίνουν πραγματικά αυτή την έννοια. Απλώς αποδέχεσαι τον εαυτό σου για αυτό που είσαι και τη φύση σου. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζετε τον εαυτό σας ή δεν βελτιώνεστε– είναι ακριβώς το αντίθετο.

Σας αρέσει η πρόοδος, αλλά υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι το να προσπαθείς να είσαι τέλειος όλη την ώρα δεν είναι υγιές. Αντί να βασανίζετε τον εαυτό σας, επιλέγετε τη συνεχή ανάπτυξη.

Εκφράζεσαι δυναμικά.

Το να είσαι διεκδικητικός και να είσαι επιθετικός είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Εάν χρειάζεται να υποστηρίξετε τον εαυτό σας, το κάνετε με σεβασμό χωρίς να δείχνετε θυμό ή αηδία. Ένα σημάδι συναισθηματικής ωριμότητας είναι να μπορείτε να ελέγξετε τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύψετε τα συναισθήματά σας. Μάλλον, τα δείχνεις, αλλά με σωστό και ευγενικό τρόπο, ώστε οι γύρω σου να σε ακούν καλύτερα.

Τα πας μια χαρά με τα σχόλια.

Το να είσαι συναισθηματικά ανεπτυγμένος σημαίνει όχι απλώς να δίνεις ευγενικά σχόλια στους άλλους, αλλά να μπορείς να τα λαμβάνεις επίσης. Ο σκοπός της ανατροφοδότησης είναι η βελτίωση μιας κατάστασης.

Με μια συναισθηματικά ευφυή προσέγγιση, μπορείτε να δώσετε μια απάντηση στο εν λόγω άτομο, έτσι ο αντίκτυπος θα είναι πολύ ισχυρότερος και κανείς δεν θα προσβληθεί.

Ταυτόχρονα, είστε ανοιχτοί σε εποικοδομητική κριτική. Αποδέχεσαι ότι μπορεί ακόμη και να ωφεληθείς και να τα καταφέρεις καλύτερα με αυτή την κριτική.

Έχετε έναν επιτυχημένο γάμο.

Οι ειδικοί λένε ότι η συναισθηματική επικοινωνία και οι οικονομικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μιας ικανοποιητικής σχέσης. Όσο καλύτερα είναι, τόσο πιο επιτυχημένος είναι ο γάμος.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης και της συζυγικής ικανοποίησης. Για παράδειγμα, όταν ο σύντροφός σας θυμώνει, μπορείτε να δείξετε ενσυναίσθηση και αυτοκυριαρχία, ώστε ο καυγάς να λυθεί πιο γρήγορα. Οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους παλεύουν με περισσότερες εσωτερικές συγκρούσεις.

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.